Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 5. 2023 | 2 komentáře
Výhercům zůstane míň peněz – mnohem častěji narazí na limit pro daňové osvobození. Některým zato přibude práce s daňovým přiznáním.
Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

Zdroj: Sazka

Limit pro osvobození příjmů z hazardních her a tombol výrazně klesne. Počítá s tím vládou navržený balíček na ozdravení veřejných financí.

Podle dosavadních pravidel platí daň – například ze Sportky nebo kurzových sázek – jenom ten, kdo vyhraje víc než milion korun. Od roku 2024 se má hranice snížit na pouhých 50 tisíc korun. To mimo jiné povede i k tomu, že mnohem víc hráčů bude muset podávat daňové přiznání.

U loterií – jako jsou třeba Sportka nebo Eurojackpot – je to pro výherce jednodušší. Srážkovou daň ve výši 15 procent z výhry (dosud nad jeden milion) odvádí přímo provozovatel loterie, typicky společnost Sazka. Výherce dostane už částku po zdanění. Nemusí ji pak uvádět v daňovém přiznání nebo ho – jen kvůli tomu – podávat.

Zároveň se limit u loterií počítá pro každou výhru samostatně. Když má někdo štěstí a vyhraje během roku postupně třeba 500 tisíc, 800 tisíc a 300 tisíc korun, žádnou daň platit nemusí, protože každá z nich se vejde do současného milionového limitu. Pokud ale limit od roku 2024 klesne na pouhých 50 tisíc, vyplatil by provozovatel výherci pokaždé jen 85 procent, zbytek by odvedl jako srážkovou daň.

Jinak to funguje pro kurzové sázky, tedy především na sportovní výsledky u společností jako Tipsport nebo Fortuna. Daň je sice také 15 %, ale milionový limit se počítá z celkového součtu výher za kalendářní rok po odečtení všech (i neúspěšných) vkladů. Překonání limitu si musí hlídat sám výherce a případně uvést v daňovém přiznání.

Na druhou stranu se u kurzových sázek – na rozdíl od loterií – počítá do limitu jen „čistá výhra“. Limit pro osvobození u kurzových sázek tak překoná jen ten, jehož celková sázkařská bilance za kalendářní rok – rozdíl mezi všemi vsazenými penězi a součtem výher – přesáhne milion korun. Jinými slovy: museli byste za celý rok vyhrát aspoň o milion víc, než jste za stejnou dobu vsadili. Dodejme, že kurzové sázky u různých společností se hodnotí společně, ne odděleně.

Vládou chystané snížení limitu z milionu na 50 tisíc znamená, že mnohem víc lidí bude muset tyto „ostatní příjmy“ uvádět v daňovém přiznání nebo dokonce podávat přiznání jen kvůli tomu – typicky zaměstnanci. Ze zisku přesahujícího 50 tisíc pak odvedou patnáctiprocentní daň. Kurzové sázky se přitom posuzují samostatně od ostatních typů hazardních her podle zákona: především takzvaných technických her (hlavně automaty), živých her (kasino, ruleta…) nebo turnajů (například pokerové). Limity pro každou z těchto skupin her se tedy hodnotí odděleně a „náklady“ (neúspěšné vklady) v jedné z nich nelze započíst proti výhrám v jiné.

Výrazné snížení limitu pro osvobození od daně vysvětluje ministerstvo financí snahou o vyšší zdanění neřestí a boj se závislostmi. Zároveň dodává, že „úplné zrušení tohoto osvobození by již nebylo produktivní, neboť by znamenalo výraznou dodatečnou administrativní zátěž pro stát, kdy by každý hráč musel podávat daňové přiznání a v něm dokládat nejen své příjmy, ale i výdaje (tj. každé ‚zatočení‘ v automatu)“.

Až do konce roku 2019 byly výhry z loterií či sázek osvobozeny od daně bez limitu. Od roku 2020 chtěla tehdejší ministryně Alena Schillerová zavést limit původně 100 tisíc korun, poslanci nakonec schválili milion.

Vedle zdanění samotných výherců chce aktuální balíček vlády Petra Fialy výrazně zvýšit také speciální daň na straně provozovatelů. Základní sazba – 35 % – pro loterie a technické hry se sice nemění, snížená sazba by ale stoupla na 30 % z dosavadních 23 %. To zatíží provozovatele kurzových sázek, živých her (kostky, karty, ruleta a podobně), binga, totalizátorových her (dostihy), tombol a turnajů malého rozsahu (poker). Takzvaná hazardní daň přitom zdaňuje tržby, tedy příjem (legálních) provozovatelů. Kromě toho firmy platí ještě standardní daň ze zisku, kterou vláda také plánuje zvýšit z 19 na 21 %.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Někteří provozovatelé upozorňují, že další zvýšení daně už nemusí automaticky přinést vyšší příjmy pro stát. „Zdanění kurzových sázek je už dnes v České republice jedno z nejvyšších v Evropě. Jeho další, velmi razantní navýšení může vést k opětovnému rozvoji nelegálního trhu, protože legální provozovatelé nebudou moci nabízet dostatečně atraktivní kurzy oproti ilegální internetové konkurenci za zahraničí. Stát pak na této dani paradoxně vybere míň,“ říká například Václav Sochor, mluvčí společnosti Tipsport.

„Úplně zcestná je domněnka, že vyšší zdanění kurzových sázek odradí veřejnost od sázení. Na rozdíl od jiných daní z neřesti (alkohol, tabák) nelze v případě kurzových sázek promítnout zvýšení daně do ceny produktu – sázející bude sázet pořád za stejné částky, na které je zvyklý. Jen bude častěji zvažovat, zda si nevsadí u nelegálního provozovatele s atraktivnějšími kurzy. Podobný efekt bude mít i zcela nečekané snížení hranice pro zdanění výher z milionu na padesát tisíc korun,“ dodává Sochor.

„Rozumíme a vítáme snahu vlády konsolidovat veřejné finance a zmírnit rekordní tempo zadlužování státu. Nestabilita daňového prostředí v ČR a jeho naprostá nepředvídatelnost v našem segmentu – za posledních sedm let se nám daně měnily nejméně pětkrát – ale k této konsolidaci nijak nepřispívají,“ zdůrazňuje zástupce Tipsportu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services