Budou knihy díky nulové DPH levnější? Nic není jisté, zákazníci možná vůbec neušetří

Žena si v knihkupectví prohlíží knihy Dean Drobot / Shutterstock.com

Vláda minulý týden představila konsolidační balíček, který přinesl řadu překvapivých opatření. Jedním z těch pozitivních byla i nová nulová daň na knihy. A zatímco řada knihomolů se raduje, že je návštěvy knihkupectví brzy vyjdou levněji, mnozí prodejci i odborníci varují, že se změna nemusí do konečné ceny knih na pultech vůbec promítnout. Jaké výhody osvobození od daně přinese a zlevní díky němu knihy na českém trhu?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Proč vláda zavádí nulovou daň na knihy?

Knihy se nulové daně z přidané hodnoty (namísto stávající 10%) aktuálně dočkaly jako ojedinělý případ. Rozhodnutí bylo přijato zejména s cílem rozvíjet u nás vzdělanou společnost, která je klíčovým předpokladem pro prosperující zemi, odolnou mimo jiné vůči dezinformacím a schopnou přizpůsobit se soudobým informačním výzvám.

Vynulování daně by tak mělo pomoci snížit cenu knih na trhu, případně zastavit jejich nevyhnutelné zdražování, aby si je mohly dovolit například i rodiny s malými dětmi, případně studenti nebo další nízkopříjmové skupiny obyvatel, stejně tak aby mohla být nabídka knih na trhu pestřejší.

Dívka si v knihkupectví čte knihu BearFotos / Shutterstock.com

Jak to pomůže nakladatelům?

V první řadě by měl tento krok ulevit nakladatelům a knihkupcům, kteří se, podobně jako jiná odvětví, potýkají s narůstajícími cenami energií a nákladů. „Nulová DPH na knihy byla naším dlouhodobým cílem,“ uvedl pro média Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Současně dodal, že by opatření mělo nakladatelům pomoci vydávat i nadále náročnější literaturu nebo odborné publikace.

Jak například vysvětlilo v nedávném příspěvku na svém blogu knihkupectví Luxor: „Při rostoucích nákladech na publikaci knih musí nakladatelé víc a víc dávat přednost titulům s velkým prodejním potenciálem – to ale může knižní trh ochudit o jistou rozmanitost a barvitost. Nulová DPH tomuto předchází a ponechává prostor i pro odborné a náročnější publikace nebo například pro dětské knihy, jejichž vydávání je kvůli barevným ilustracím i hravým prvkům často finančně náročné.“

Knihy dnes najdete i v supermarketech

Zlevní nakladatelé knihy?

V konečném důsledku by tak mohlo dojít také ke zlevnění knih na pultech, což by mělo pomoci nejen českým čtenářům všeobecně, ale také například rodičům malých dětí, pro které mohou knihy v nelehké ekonomické době znamenat „zbytečné“ výdaje. Jedním z dalších cílů nulové daně je totiž také zamezení úpadku čtenářské gramotnosti.

„To povede ke zvýšení kvality života lidí včetně dětí, protože je jasně prokázána souvislost míry čtení a životního úspěchu,“ komentoval pro Právo pozitivní opatření ředitel Albatros Media Václav Kadlec s tím, že v nakladatelství určitě snížení DPH promítnou do cen svých knih. Obdobně sdílel svou radost i Vopěnka, který ocenil přínos pro rodiny s malými dětmi. „Zároveň je to skvělá zpráva pro české čtenáře a zejména rodiče. Knihy totiž určitě zlevní, což je obzvláště důležité u dětských knih, které musí zůstat dostupné i v těchto náročných dobách,“ uvedl šéf svazu a majitel nakladatelství Práh pro iDnes.cz.

Muž a chlapec sedí na sedačce a čtou společně knihu George Rudy / Shutterstock.com

Jinde ceny spíše zůstanou

Ne všichni ovšem vidí situaci pro české zákazníky a čtenáře tak optimisticky. Řada odborníků upozorňuje, že osvobození od DPH pomůže nakladatelům a knihkupcům se vyrovnat s rostoucími náklady –⁠ a díky tomu například v nejbližší době nedojde ke zdražování knih na pultech –⁠ o poklesu cen se ale hovořit nedá.

„Zlevnění knih bych nyní určitě neočekával. Knižní trh bojuje s obrovským zvýšením nákladů a razantním snižováním marží. Nulová DPH ovšem bude mít pozitivní vliv na probíhající zvyšování cen knih, které by se mělo zastavit. Zároveň to je uklidňující a povzbuzující signál pro celý trh,“ řekl Seznam Zprávám Adam Pýcha, marketingový ředitel Knih Dobrovský. Obdobně o možném (ne)zlevňování knih hovořil i šéf nakladatelství Argo Milan Gelnar, který přiznal spíše setrvávající tendenci propadu tržeb a s tím spojenou nutnost vydávat knihy v ještě nižších nákladech než doposud.

O zajímavý příklad z praxe se podělila také Alice Horová, majitelka jednoho náchodského knihkupectví, která zlevnění knih rovněž neočekává, spíše předpokládá zastavení růstu jejich cen: „V poslední době byla vlna zdražování u nových titulů výrazná, nakladatelé poměrně dost ceny navyšovali, ve srovnání se situací před dvěma lety až o 25 procent. Kdyby ke snížení sazby nedošlo, cena knih by byla už tak vysoká, že lidé by výrazně omezili jejich nákup. Už teď je patrné, že lidé velmi přemýšlí, za co v knihkupectví utratí peníze,“ přiblížila situaci Horová pro ČTK.

Co nakonec rozhodne o cenách knih?

Z aktuální situace tak vyplývá, že zavedené opatření je rozhodně správným krokem kupředu, nicméně to, zda ho plošně pocítí i peněženky čtenářů, zatím není jasné a na vývoj bude mít vliv celá řada faktorů. Mezi ně patří individuální situace jednotlivých nakladatelů, další vývoj inflace i například ceny papíru, které v poslední době nezadržitelně rostly. „Doufáme, že se knihy budou moci zlevnit, ale záleží to na ceně papíru,“ potvrdil například Právu Richard Klíčník z nakladatelství Argo.