Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Řeka Sázava: Nejzajímavější místa, která musíte vidět

Není divu, že akční vodáci a trampové řeku Sázavu absolutně zbožňují. Okolí nádherného vodního toku protékajícího Středočeským krajem se ale zalíbí i klidnějším turistům. 

Za řekou Sázavou sice pochopitelně musíme do Středočeského kraje, ale špičkou nosu budeme přece jen trochu šoupat o Vysočinu. I tímto krajem řeka zlatavých odlesků protéká a není náhoda, že se o Sázavě často mluví jako o té zlaté.

Jestli o ní takhle nejčastěji mluví zrovna vodáci při vlahém večeru u piva, netušíme, ale za zlatou ji rozhodně považují například děti. Mrňata jsou z naplavenin zlatavé jílovité půdy řádně na větvi a maminky se o takovou skutečnost neváhají podělit v různých diskuzích. 

Velebící chvalozpěvy a nekonečné nadšení, které se se Sázavou a přilehlým okolím obecně pojí velice úzce, jsou už pak jen třešničkou na dortu a je zkrátka jasné, že na Sázavu prostě musíte vyrazit. Historická hranice mezi Čechami a Moravou si vás totálně podmaní. Podél řeky totiž nejen že nechybí četné kempy a možnost rekreačních aktivit nebo dokonalá příroda, ale radost pohledět je samozřejmě také na památky. A že těch je zrovna u Sázavy požehnaně. 

Kam se tedy v Posázaví vydat, ať už lodí, pěšky, na kole, autem, nebo autobusem?

Zámek Zruč nad Sázavou

Toužíte po pořádné náloži romantiky? Pak si v žádném případě nesmíte nechat ujít zámek Zruč. Ten je ze všech posázavských zámků nejromantičtější a spokojené tady budou jak hrdličky, tak rodiny s dětmi i kamarádky na treku. Na tomto pohádkovém místě vás čeká třeba zábavně naučná stezka rytíře Miloty z Kolowrat, muzeum panenek i expozice Od verpánku k Baťovi. 

zámek Zruč nad Sázavou
Tady zaplesá nejedno romantické srdce.
Zdroj:
Shutterstock

Kolowratská věž

Ne aby vás napadlo navštívit Zruč a vynechat Kolowratskou věž. Ta je součástí onoho úchvatného zámeckého komplexu a dnes je z ní parádní rozhledna. Pravda, výhled je kapku omezen zámeckou zelení, ale voňavé dřevěné schodiště si vás rozhodně získá. Omrknout pak taky můžete expozici historických zbraní. 

Zámek Světlá nad Sázavou

Když jde o historicky ceněné komplexy, pak je zámek Světlá nad Sázavou pozoruhodný a vzácný klenot. Rozhodně si v těchto končinách užijete krásný zámecký park i expozice nejrůznějších charakterů, jako je například sklo nebo první republika. Pak zavítáte do zámecké kavárny a ke štěstí už vám nebude chybět vůbec nic. 

zámek Světlá nad Sázavou
Tenhle zámek je zárukou zajímavých expozic i skvělého odpočinku.
Zdroj:
Shutterstock

Hrad Lipnice

Hrad Lipnice je ideálem pro všechny, kdo milují báje, pověsti, tajemno a záhadnou notu. Ona taková pověst o zazděné Kateřině rozzáří očka nejednoho návštěvníka dobrodružné povahy. Při výletu na Lipnici, nacházející se na Vysočině, se vám pak naskytnou nezapomenutelné výhledy do okolí, za které vděčíme hlavně ochozům monumentálních věží.

Hrad Orlík nad Humpolcem

Lépe řečeno zřícenina hradu Orlík. To ale na zajímavosti tohoto místa vůbec neubírá. Právě naopak. Hradní brána, bašta, pozůstatky opevnění, ruiny podsklepených paláců i hradní kuchyně. K vidění je i hradní muzeum, které vám zprostředkuje historii hradu. Fanoušci vizualizace se mohou těšit na obrazy a zkrátka nepřijdou ani milovníci slova.

Zámek Konopiště

Konopiště? To je samozřejmě jedna z nejvýznamnějších památek v České republice. Svůj podíl na tom jistě mají mimo jiné také zámecké sbírky, které patří k nejvzácnějším v Evropě. Na zámku Konopiště se dále můžete pokochat jak růžovými zahradami, tak medvědem Jiřím. Tento oblíbenec je pokračovatelem dlouhé tradice chovu medvědů, který na Konopišti probíhal už v dávné minulosti.

Vodní dům

Za Vodním domem musíme do Hulic. U přehrady Želivka v okrese Benešov vás čeká vzdělávací zážitek podaný neskutečně poutavou formou. Několik expozic ve Vodním domě návštěvníkům ukazuje a přibližuje různé tváře vody. Odnesete si spoustu cenných informací o tom, proč je pro nás voda jednoznačně nezbytná. Nechybí pak ani zábavní vodní prvky pro pobavení těch nejmenších. 

Stvořidla

Peřeje Stvořidla jsou pro vodáky fajnšmekry. Ale nejen takoví vodomilové si v této přírodní rezervaci přijdou na své. Dosyta se tu vydovádí i milovníci přírodního koupání, cyklisti i turisti. Poblíž rezervace najdete i známou Sluneční zátoku s památníkem spisovatele Jaroslava Foglara a slavnou železniční trať Posázavského Pacifiku

Hrad Ledeč

Hrad Ledeč nad Sázavou byl dlouhá léta opomíjen a plíživě, avšak s jistotou, upadal v zapomnění. Teď je ale všechno úplně jinak. Je jedním z nejoblíbenějších posázavských hradů a zažívá ohromný boom. K vidění je třeba zajímavá expozice jak ze 30. let, tak z 50. let minulého století nebo muzeum historických hodin. 

hrad Ledeč nad Sázavou
Fascinují vás hodiny? Tady můžete spatřit celou plejádu těch historických!
Zdroj:
Shutterstock

Hrad Český Šternberk

V Českém Šternberku se vám poštěstí omrknout například hladomornu, která už dnes slouží jako vyhlídka. Můžete se taky pokochat bohatě zdobenými místnostmi, jako jsou salony, knihovny i jídelny, pracovny či galerie. A pokud by snad ani po návštěvě Českého Šternberka nebyla vaše zvídavá duše uspokojena, můžete si zaskočit i na nedaleký zámek Kácov nebo na rozhlednu Špulka

hrad Český Šternberk
Na Českém Šternberku vás dostanou úchvatně zdobené místnosti.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

49° 46' 46.1964", 14° 39' 21.7116"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řeka Sázava: Nejzajímavější místa, která musíte vidět