Zálohované PET lahve a plechovky od roku 2025

autor: Lenka Kadlíková
Vláda představila základní informace k cestě jakou hodlá řešit velké množství odpadu ve formě pet lahví a plechovek a usnadnit jejich recyklaci. Podle ministra životního prostředí Hladíka je cílem projektu vrátit do oběhu až 90 % tohoto odpadu.


Čeho se to týká?

Celý systém se bude týkat nápojových lahví a plechovek o objemu 0,1 – 3 litry od nealkoholických nápojů a nápojů s obsahem alkoholu do 15%.

Co si od toho vláda slibuje a co mě to bude stát?

Například na Slovensku po zavedení tohoto systému téměř vymizel tento odpad z přírody. Navíc je logické, že obce, tedy samotní občané ušetří na svozu odpadu, protože se předpokládá radikální snížení tohoto odpadu nejen v kontejnerech na plasty ale i ve směsném odpadu. Logicky totiž lidé budou tento odpad nosit zpět do obchodu, místo do kontejneru, protože za něj dostanou vrácenou zálohu. Ta by se měla pohybovat někde v rozmezí 4 – 5 Kč.

Na druhou stranu obce přijdou o část peněz z prodeje vytříděného odpadu. To jim ovšem bude kompenzováno příjmem z nevyzvednutých záloh a manipulačního poplatku. Dojde k výraznému snížení množství odpadu ve žlutých kontejnerech. Obec tak bude moci sníž9 frekvencí vyvážení a tím zlevnit provoz.

Jak to bude fungovat?

Celé by to mělo fungovat podobně jako tomu je u skleněných vratných lahví. Sběrná místa najdete ve všech prodejnách s tímto zbožím, které mají prodejní plochu 50m2 a více. Ostatní místa mohou vzniknout dobrovolně. Zapojit se tak mohou například i školy, jednorázové akce a samotné obce. Pokud v obci nad 300 obyvatel odběrní místo nevznikne bude povinen ho zřídit operátor založený výrobci. Jeho činnost bude kontrolovat MŽP, které mu také udělí autorizaci. Operátor bude financován z poplatků výrobců, prodeje druhotných surovin a nevyplacených záloh.

Více místa na plastový odpad?

Aby systém dobře fungoval, budeme muset v domácnostech najít více místa na tento odpad. Lahve totiž budeme vracet do obchodů nesešlapané a s etiketami. Důvodem je nutnost snímání čárových kodů z etiket automaty podobnými jaké jsou vidět v obchodech, kde se dají vrátit skleněné lahve. Lahve se pak budou přímo ve sběrných místech lisovat.

Kam poputují peníze z nevyzvednutých záloh? Jak bude systém financován? Samozřejmě ne každá lahev bude vrácena. Vznikne tak hromádka peněz, která se rozdělí mezi operátora systému a obce. Další příjem bude mít operátor z peněz, které mu budou platit výrobci. Sběrná místa pak ponesou náklady na samotný odběr od lidí.

Kdy to začne?

Ministerstvo plánuje spuštění v polovině roku 2025.

Tímto vláda reaguje i na připravované nařízení EU.



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. května 2023


Diskuze k článku „Zálohované PET lahve a plechovky od roku 2025“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!