Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pohřeb Petrušky Šustrové: Na vozíku dorazil i Schwarzenberg. Mimořádná žena, vzpomínají lidé

Aktualizováno -
17. května 2023
16:55
Autor: vja, ČTK - 
17. května 2023
11:43

Posledního rozloučení s jednou z nejvýraznějších osob českého disentu, publicistkou a překladatelkou Petruškou Šustrovou se dnes odpoledne účastnily stovky lidí. Pozůstalí přátelé a blízcí, ale i truchlící zástupci veřejnosti tak zcela zaplnili kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Místem posledního odpočinku Šustrové se pak stal Vinohradský hřbitov.

„Každý život zanechává nějaký odkaz, a u ní to je až neuvěřitelná občanská odvaha a sebeobětování - to je asi to nejdůležitější. Budu na ni vzpomínat jako na velmi veselou osobu, se kterou se dalo mluvit o všem a dalo se s ní nesouhlasit a byla z toho radost,“ sdělil Blesku na pořhbu Šustrové filozof a vysokoškolský profesor Miroslav Petříček.

Na pohřeb dorazil i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, exministr Jiří Dienstbier, ředitel televizníh studia ČT v Ostravě a někdejší zahraniční zpravodaj v Polsku a Rusku Miroslav Karas či exministr vnitra Jan Ruml. „No, Petruška, to byla takový monstrum. Byl to člověk, který byl svébytný a strašně nezávislý, až jsem o ní měl v určitých chvílích strach a byla, byla. Teď naposled byla předsedkyní správní rady poradny pro občany Běloruska. Vím, že ona vždycky těmhle východním zemím dávala přednost přes ostatními,“ řekl Blesku. Lidé se podle něj mohou inspirovat její svobodomyslností a neuvěřitelnou touhou nějak vnitřně zpracovat věci tak, aby byly ku prospěchu.

Karel Schwarzenberg na pohřbu Petrušky Šustrové (17.5.2023) Karel Schwarzenberg na pohřbu Petrušky Šustrové (17.5.2023) | Foto Blesk - David Malík

Vzpomínku připojil i Michael Žantovský. „Byla strašně pracovitá, energická a velmi osobně skromná. Ona si nikdy nenárokovala pro sebe žádný přepych, žádné materiální výhody a vlastně ta její práce byla její životem a ta po ní zůstává. Zanechala odkaz lidské statečnosti, skromnosti a taky velký překladatelský odkaz, který za desetiletí dala dohromady, to není málo,“ uvedl.

Na Šustrovou zavzpomínal i známý hudebník Jaroslav Hutka. „My jsme se znali tak dlouho... Byla to osobnost, měla svá přesvědčení, svoji hlavu a byla velmi inteligentní. Je otázkou, kdo zpracuje a předvede její odkaz, protože ona udělala teďko hromadu pořadů do rádia, i ten její život je zajímavý. My, kteří jsme ji znali, můžeme prostě říct, že to byla silná osobnost,“ sdělil Blesku.

Šustrová byla koncem 60. let po boku Petra Uhla či Jaroslava Bašty členkou Hnutí revoluční mládeže, za což byla roku 1969 tehdejším režimem odsouzena k dvěma letům odnětí svobody. Trest si odseděla ve věznicích Praha-Ruzyně, ve Všehrdech a následně v Opavě. Po propuštění měla z politických důvodů problém najít stálé zaměstnání.

Roku 1976 se stala jednou ze signatářek Charty 77, přičemž v roce 1985 byla jednou ze tří mluvčích uskupení. Aktivní byla i v samizdatu, konkrétně v redakci revue Střední Evropa. Krátce po revoluci působila jako náměstkyně federálního ministra vnitra.

Pohřeb Petrušky Šustrové (17.5.2023) Pohřeb Petrušky Šustrové (17.5.2023) | Foto Blesk - David Malík

Šustrová celý život překládala z polštiny a angličtiny, po roce 1992 se naplno věnovala publicistice. Tato činnost vyvrcholila v roce 2009 udělením novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Od roku 2008 byla členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), v roce 2013 se dokonce stala její předsedkyní.

Na Šustrovou po jejím úmrtí vzpomínali i politici. Za statečnou ženu ji označil (nejen) ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Bylo mi ctí se s ní potkat ještě v dobách, kdy jsem byl plzeňským primátorem při setkání držitelů ceny 1. června, kterou uděluje město Plzeň. Čest její památce.,“ uvedl.

„Chartistka Petruška Šustrová byla jednou z nejvýraznějších disidentek. Vždy, když nás opustí taková osobnost, ztrácíme významného pamětníka nesnadného, ale nakonec naštěstí úspěšného úsilí o obnovu demokracie a svobody v naší zemi. Je naší povinností na toto úsilí navazovat, protože vybojované hodnoty nejsou bez péče o ně stálé. Čest její památce,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Petruška Šustrová byla nesmírně statečná žena, která se vždy stavěla proti bezpráví a útlaku. Na srdci jí leželo dobro druhých, které stavěla nad to vlastní. Bude tady moc chybět,“ dodala na Twitteru.

„Publicistka, disidentka, mluvčí Charty 77 a mimořádná osobnost, kterou se komunistům přes jejich usilovnou snahu nepodařilo zlomit. Bude nám chybět. Svým životem, svou prací, starostí o věci veřejné bude inspirovat další generace,“ poznamenal senátor Pavel Fischer.

Video  Blesk Podcast: Záhada Jiřiny Šiklové. Komunisté pro ni chystali monstrproces, řekl Pithart.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Ferenc ( 17. května 2023 17:36 )

Není k pochopení co na ni bylo mimořádného a normální lidi nezlomila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa