Hlavní obsah
Internet a technologie

Nahradí ChatGPT Google? Tady jsou informace o tom, co víme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Microsoft se chystá na impérium společnosti Alphabet v hodnotě 160 miliard dolarů.

Článek

Služba ChatGPT se dostala na titulní stránky novin jako nová virální technologie. Chatbot využívající umělou inteligenci (AI) dokáže nejen odpovídat na otázky uživatelů pomocí konverzačních odpovědí, ale je také nejrychleji rostoucí aplikací v historii. Od svého spuštění na konci roku 2022 se ChatGPT za pouhých několik měsíců rozrostla na 1,6 miliardy návštěvníků.

Microsoft investoval do společnosti OpenAI, která stojí za ChatGPT, a integroval její technologii do svého vyhledávače Bing, čímž zaútočil na monopolní 93% podíl společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL) na celosvětovém trhu vyhledávání.

Jsou dny společnosti Google sečteny? Tady je to, co víme.

Microsoft Bing je v útoku

Společnost Alphabet vlastní trh s vyhledávači již téměř dvě desetiletí a svou firmu vybudovala na příjmech z reklamy, které generuje při vyhledávání ve službě Google a procházení stránek s výsledky vyhledávání.

Společnost Alphabet dosahuje každé tři měsíce příjmů z vyhledávačů ve výši přibližně 40 miliard dolarů a její drtivý 93% podíl na celosvětovém počtu vyhledávání znamená, že Microsoft je téměř zcela vyloučen.

ChatGPT by však mohl ohrozit tradiční vyhledávače, jako je Google, a uživatelské prostředí by se mohlo zdát zastaralé. ChatGPT dokáže čerpat informace z internetu a poskytovat konverzační odpovědi na téměř jakýkoli dotaz, což odstraňuje zdlouhavé procházení stránek s výsledky.

Společnost Microsoft znovu spustila službu Bing s funkcemi ChatGPT. Generální ředitel Satya Nadella v hovoru k výsledkům společnosti Microsoft za čtvrtletí končící 31. března uvedl, že Bing má 100 milionů aktivních uživatelů denně a že počet denních instalací se od obnovení služby zčtyřnásobil.

Zda se Microsoftu podaří udržet dynamiku Bingu, se teprve uvidí. Společnost hledá příležitosti, jak vytlačit Google, a údajně se snaží jednat o právech na vyhledávání s webovým prohlížečem Firefox a výrobcem chytrých telefonů Samsung.

Protiúder umělé inteligence společnosti Alphabet

Vyhledávání je zlatá husa společnosti Alphabet, která platí účty a generuje více než polovinu celkových ročních příjmů společnosti. Společnost nikdy nehodlala nečinně přihlížet, jak Microsoft narušuje její hlavní činnost, a nyní se snaží vrátit úder.

Společnost Alphabet nedávno uspořádala akci, na které představila několik novinek v oblasti umělé inteligence a produktů, které budou uvedeny na trh. Společnost oznámila plánovanou integraci generativní umělé inteligence do vyhledávání Google, která uživatelům umožní podobnou zkušenost jako ChatGPT. Google bude v rámci odpovědí AI také poskytovat odkazy a navrhovat následné otázky nebo kroky.

Generativní umělá inteligence pronikne také do nákupních funkcí Google a bude integrována s aplikací Google Workspace, takže uživatelé budou moci přenášet vyhledávání z jedné aplikace do druhé.

Společnost Alphabet má k dispozici dvě desetiletí dat z vyhledávačů, což je bezkonkurenční zásobárna informací, které může použít k trénování svých modelů umělé inteligence. Společnost Microsoft byla první, ale to neznamená, že vyhraje válku. Alphabet má léta značku Google a uživatelé by nemuseli snadno ztratit své „googlovací“ návyky. Zlepšení uživatelské zkušenosti pomocí AI by mohlo ještě více posílit jeho konkurenční výhody.

Co by měli investoři do společnosti Alphabet dělat?

Zda se Microsoftu podaří sesadit Google z trůnu, ukáže čas, ale tak těžký boj znamená, že investoři do společnosti Alphabet by měli počkat na nezpochybnitelné důkazy, než začnou panikařit. Bez údajů o podílu na trhu, které by ukazovaly, že se příliv a odliv mění, se vyhledávání Google zdá být v pořádku, zejména s ohledem na připravovaná vylepšení v oblasti umělé inteligence.

Prvotní zprávy o ChatGPT stlačily cenu akcií společnosti Alphabet, ale ta se od té doby zotavila a od ledna vzrostla o 32 %. Akcie se však stále obchodují pod svým dlouhodobým průměrným oceněním s poměrem ceny k zisku (P/E) 22.

Google patřící společnosti Alphabet je skvělý podnik, a přestože je kolem něj více rozruchu než v nedávné minulosti, příchod umělé inteligence by mohl být pro společnost a její akcionáře nakonec dlouhodobým přínosem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz