Hlavní obsah

MS V HOKEJI: Finsko odvrátilo blamáž! Kanada i USA vyhrály, Lotyši znovu slaví

Aktualizováno

Hokejový světový šampionát má za sebou šestý hrací den. Domácí Lotyšsko po senzačním triumfu nad Českem vybojovalo výhru nad Norskem 2:1 a udrželo se ve hře o postup do čtvrtfinále. Američtí hokejisté zůstávají dál stoprocentní, Rakušany podle očekávání porazili 4:1. Čtvrtou výhru si připsala i Kanada, obhájci stříbra porazili Kazachstán 5:1. V nepřesvědčivých výkonech pokračuje domácí Finsko, obhájci titulu se pořádně nadřeli na výhru nad Francií 5:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Finsko - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Lotyši získali po výhře nad českým týmem i první tříbodové vítězství na turnaji. Proti Norsku se dostali ve druhé třetině díky dvěma gólům v rozmezí 39 sekund do dvoubrankového vedení. Zápas ale zdramatizoval kontaktním gólem Sveřanů Ludvig Hoff.

Norové pak v závěru zápasu zvýšili tlak, před koncem měli navíc k dispozici přesilovku, ale ani s riskem bez brankáře vyrovnat nedokázali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Lotyšsko - NorskoVideo: Česká televize

Celek USA zatím prochází turnajem bez zaváhání a k výhrám nad Finskem, Maďarskem a Německem bez větších problému přidal i skalp Rakouska, které tak na turnaji dál čeká na premiérovou výhru. S jednobodovým ziskem mu ve skupině A patří předposlední příčka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - RakouskoVideo: Česká televize

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním

Počtvrté za sebou vyhrála i Kanada, která měla proti Kazachstánu drtivý nástup. Už v 19. sekundě zápasu se trefil Mackenzie Weegar a záhy přidal dvě trefy Lawson Crouse. Snížit sice dokázal Adil Beketajev, ale Kanada držela zápas pevně ve svých rukou a v pohodě ho dovedla k přesvědčivé výhře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - KazachstánVideo: Česká televize

To Francie zlobila z pozice outsidera mnohem víc. Domácí Finy zaskočila brzkým vedoucím gólem. Suomi sice průběh otočili, jenže Francouzi se rozhodně nevzdávali a srovnali na 2:2. Vedení na stranu Seveřanů pak znovu strhl kapitán Marko Anttila a ve třetí třetině v přesilovce poprvé zvýšil na rozdíl dvou gólů Teemu Hartikainen.

V 50. minutě však snížil Charles Bertrand a domácí se museli bát o vítězství až do samotného konce. Z obav je vysvobodil až gólem do prázdné brány při risku soupeře bez gólmana Sakari Manninen. Finům patří po čtyřech zápasech se sedmi body ve skupině čtvrté místo, pátá Francie na ně ztrácí tři body.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere):
USA - Rakousko 4:1
Branky: 28. Grimaldi, 39. Mazur, 44. Hutson, 58. Perbix - 38. Raffl
Finsko - Francie 5:3
Branky: 5.Pesonen, 24. Oksanen, 32. Anttila, 46. Hartikainen, 59.  - 2. Chakiachvili, 29. Addamo, 50. Bertrand
Skupina B (Riga):
Lotyšsko - Norsko 2:1
Branky: 24. Abols, 24. Andersons - 35. Hoff
Kanada - Kazachstán 5:1
Branky: 1. Weegar, 6., 8. Crouse, 20. Veleno, 42. Blais - 10. Beketajev

Reklama