Novinky z nakladalství CREW

Článek od: Redakce - 17.05.2023

Obtloustlý pan Sakamoto je na pohled pouhopouhým vedoucím skromné samoobsluhy na předměstí Tokia, ale ve skutečnosti býval legendárním zabijákem, před kterým se třáslo celé podsvětí! Co si však počne, když se jeho minulost začne ozývat – ochrání Sakamoto svou rodinu a bezstarostný každodenní život před přicházejícím nebezpečím? Začíná nová manga plna humoru a akce!

Byl nejlepším zabijákem světa, legendou podsvětí. Než se zamiloval, usadil, začal prodávat v samoobsluze a ztloustnul. Ale bylo by chyba domnívat se, že je to jen neškodný pán, co stojí za pultem a ochotně pomáhá svým sousedům. Pořád se umí otáčet. Jen zabíjet už nemůže. Slíbil to manželce.

Celý příběh začíná v okamžiku, kdy z nejvyšších zločineckých kruhů přijde rozkaz, aby byl starý zabiják donucený k návratu ke svému povolání nebo zlikvidován. Tímto je pověřený telepatickými schopnostmi nadaný mladík Šin, který se snaží ve zločinecké organizaci prosadit. Ovšem, jak se rychle ukáže, tenhle úkol bude nad jeho síly. A kdyby jen to. Postupně začíná podléhat světonázoru lakonického Sakamota, jeho rodině i ostatním zaměstnancům v obchodu.

„Sakamoto Days je skvělá komediální manga,“ říká šéfredaktor Nakladatelství CREW Jiří Pavlovský. „Japonská komiksová série, která se podobá u nás velmi oblíbené řadě Spy x Family. I tady se mixuje zběsilá akce se ztřeštěným humorem a silnými emocemi. V podstatě je to John Wick pojednaný jako komedie.“

V japonských komediálních komiksech se často objevuje postava málomluvného hrdiny, který pod neškodným vzhledem skrývá neskutečného bijce a který stále překvapuje soupeře svými schopnostmi. Z toho i tady vyplývají gagy, ale rozhodně to není jen o tom, jak bývalý zabiják řeší originálním způsobem vražedné i obyčejné problémy. Základní příběh se soustředí na jeho nový postoj ke světu – a tomu, jak ovlivňuje lidi kolem a vytváří si kruh přátel. Ať už jde o mladého telepata, příliš emočního a naivního snajpra či dceru čínského mafiána, která bojuje nejlíp, když je namol. Všechno to jsou zábavné postavy, které si člověk snadno oblíbí a baví ho číst další díly i kvůli nim.

V podobně laděné sérii Spy x Family je špionážní příběh záminkou k vyprávění o rodinných vztazích, v titulech o One-Punch Manovi jde zase o to, co to vlastně znamená být hrdinou. Tady se jedná o chválu obyčejného života. Hlavní hrdina se snaží udělat všechno proto, aby ho uchránil jak pro sebe, tak pro všechny ostatní. A když říkáme, že všechno, tak samozřejmě všechno kromě zabíjení. Přes to vlak nejede.

Jenže když stojíte proti hordám zabijáků, navíc hordám zabijáků s nějakými superschopnostmi, jsou takové morální zásady dost vážný handicap.

„Série sázející na humor a nápaditou akci potřebuje i solidního kreslíře, který by to dokázal uspokojivě prodat,“ pokračuje Jiří Pavlovský. „A Júto Suzuki takovým tvůrcem rozhodně je. Dokáže vytvářet jak solidně gradované, tak zcela mimochodné vtipy, dokáže vyjádřit emoce a nálady postav – a hlavně, dokáže zachytit efektní souboje, ať se odehrávají kdekoliv – na autobuse, nebo třeba ve vagónu řítícího se metra. Suzukiho kresba dodává příběhu ohromnou dynamiku.“

Série Sakamoto Days začala vycházet v roce 2019 a zatím je venku něco přes jedenáct knih. V roce 2021 se manga dostala mezi deset nejlepších titulů v anketě Best Print Manga a vyhrála U-Next Prize, v roce 2022 byla mezi knihkupci šestou nejdoporučovanější mangou a lobovala za ní i sama Hiromu Arakawa (Fullmetal Alchemist – Ocelový alchymista)!

A tuhle komediální akční záležitost se neskutečně sympatickými hrdiny si budete moci od 9. května užít i u nás! Připravte se na pořádnou jízdu! Hrdiny čekají nejen nebezpečí, záhady, sérioví vrazi, zábavní parky a tajemné organizace, ale i mnohem horší situace. Jako třeba nákup školního vybavení.

Listovací ukázka:
https://crew.digitania.eu/manga/sakamoto-days-1/1

Sakamoto Days
Vydavatel:  Crew
Svět:  CREW Manga
Pravidelná série/cyklus:  Sakamoto Days
Počet stran: 196
Formát: 128 × 182 mm
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
Scénář:  Júto Suzuki
Kresba:  Júto Suzuki
Překlad:  Anna Křivánková
Redakce:  Andrea Nekvapilová
Lettering:  Jiří Hrbek

Přidat komentář