USA chtějí přestavět evropské uhelné elektrárny na malé reaktory. Projekt zaujal i české firmy

Lukáš Vojáček

E15 PREMIUM | Klimatické plány Evropské unie počítají s ukončením těžby uhlí. Jenom v Česku kvůli tomu v příštích letech zanikne až 25 tisíc pracovních míst. Odstavené uhelné elektrárny však mohou být nahrazeny malými modulárními reaktory. Takový je alespoň záměr projektu Phoenix, který letos ve střední a východní Evropě spouští americká vláda. Projekt se též zaměřuje na Eurasii. Tuzemští odborníci nápad vítají, byť poukazují na možné obtíže při jeho uskutečňování.

Američané v rámci projektu Phoenix nabízejí poradenství a financování až tří studií proveditelnosti přechodu z uhlí na malé modulární reaktory v konkrétních lokalitách. Mohou se týkat ekonomické proveditelnosti, výběru technologie, zvýšení kapacity v lokalitě a ceny tepla. USA na každou studii přispějí 1,5 milionu dolarů, přibližně 32,5 milionu korun, přičemž čtvrtinu nákladů na výzkum zaplatí příjemce grantu.

Cílem je urychlit zelenou transformaci evropské energetiky. Američané také slibují, že přeškolí zaměstnance uhelných elektráren na obsluhu reaktorů. Chtějí tak zachovat pracovní místa v regionech, kde skončí těžba fosilních paliv.

sinfin.digital