Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
Matka | The Mother | 2023
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 12.05.2023
CZ premiéra: 12.05.2023
režie: Niki Caro
hrají: Jennifer Lopez, Gael García Bernal, Joseph Fiennes, Omari Hardwick, Paul Raci

Matka: Recenze


ikona
Spooner
jennifer lopezmatkanetflix
JLo zkouší poprvé štěstí v akční roli. Jak se jí dařilo? 

Aktuální filmové trendy přejí nejen akčním borcům typu Johna Wicka, ale také silným ženským hrdinkám a herečkám, které chtějí ukázat, že s bouchačkou v ruce vypadají opravdu uvěřitelně. Měli jsme tu Charlize Theron, Scarlett Johansson, Jessicu Chastain či Blake Lively. Co si však budeme povídat, většinou výsledné pokusy za moc nestály a utopily se v nudné akci, mdlých postavách a režijní rutině. Herečky zkouší štěstí v akčním žánru samozřejmě dál a nyní se k nim přidává i Jennifer Lopez, jež se snaží přesvědčit, že jí to po padesátce nejen zatraceně sekne, ale umí taky pořádně kopat. Zvládla ovšem prolomit menší prokletí dámských kousků, nebo donesla další akční šeď. No, mluvíme o novince od Netflixu, tak hádejte dvakrát.

 

JLo se nám tu představuje v roli zkušené špičkové vojandy, která se zapletla se špatnými lidmi. A aby toho nebylo málo, tak ještě s jedním z nich otěhotněla. Jelikož chtějí záporáci Adrian a Hector zabít ji i dítě, rozhodne se ve spolupráci s FBI dát dceru na výchovu cizí rodině, zatímco ona uteče do úkrytu v chladné Aljašce. Jenže po 12 letech zlí lidé její dcerku stejně unesou a ona se musí vrátit zpět do akce, aby ji zachránila, povraždila všechny bídáky v okolí a možná se se svou rostoucí ratolestí i trochu sblížila. 

Námět na solidní přímočaré béčko by tu za dobré konstelace byl. Jenže to by museli stát za kamerou lidi, co žánru rozumí a nebudou se brát za každou cenu vážně. Ano, Jennifer Lopez si v posilovně dala pořádně do těla, a i když je její herecký rejstřík celkově značně omezený, zde se snaží dostat ze své drsné odtažité matky, co se jen dá. A v podstatě se jí to daří a zůstává jediný prvkem, co toto pomalé akční drama trošku táhne kupředu. A v tandemu s mladou Lucy Paez jí to docela funguje. Jenže k čemu to je, když střih akčních scén měl zřejmě na starosti člověk, co si týden předem koupil svůj první střihačský program, a za kamerou stála osoba, která by měla dostat soudní zákaz styku s podobnými žánry.

Niki Caro má za sebou několik povedených a chválených dramat, před pár lety si však ze záhadného důvodu řekla, že by ji mohla sedět i akce. A to neměla dělat. Nejdřív unudila půlku diváků matnou Mulan a nyní (snad) dovršuje své snažení fádní Matkou. Její režie je naprosto nezajímavá, chybí ji patřičná energie či tvůrčí zápal a vizuální stránka je klasicky netflixovsky generická. Akce je pak pohříchu málo, a když na ni dojde, tak Jennifer Lopez vlastně ani nemá šanci cokoliv předvést a ukázat své vlohy. Když si pak člověk vzpomene, co tvůrci Johna Wicka dokázali s takovou Halle Berry, či jak kope již zmiňovaná Charlize, jsou zdejší pokusy JLo i trochu úsměvné. Nejde to ovšem na vrub manželky Bena Afflecka, ale právě nenápadité choreografie, zoufalého střihu a uspávající režie.

Caro se pak sice snaží vytvořit rádoby hluboký a emotivní vztah mezi matkou a dcerou a více se dostat do nitra hlavní hrdinky. Jenže si v tomhle ohledu vybrala nejen slabou chvilku, hlavně však pitomý scénář plný idiotského chování postav a logických lapsů, kde už nikdo kromě Lopez nemá co hrát (Gael García Bernal a Joseph Fiennes si sem opravdu přišli jen pro peníze). A vážná tvář nejen, že s tímto přiblblým a přímočarým dějem nejde dohromady, ale solidně ho zabíjí.


Přehrajte si trailer
Matka je kouskem, jemuž se nevyplatí při brouzdání po streamech věnovat pozornost. Jde zkrátka o jednu z těch typických netflixovských rutin, které zde genericky vychází každý pátek, aby se co nejjednodušeji zaplnil streamovací prostor. A kromě sympaticky se snažící hlavní hvězdy na něm není prakticky nic výrazného či jakkoliv zajímavého. Prostě další ženská žánrovka, jež bohužel střílí naprosto mimo, a jejíž autoři nepochopili, co patří k základním stavebním kamenům těchto kousků.

Verdikt

avatar4/10

Spooner

Jennifer Lopez se coby drsná matka ochraňující své dítě snaží uplatnit v akčním poli a divák by jí i chtěl držet palce. Bohužel je takřka jediným světlým bodem v jinak rutinním a plytkém akčňáku bez jediného napínavého či kulervoucího momentu. Niki Caro už by k akci opravdu nikdo neměl pouštět.



Hodnocení redakce

  • avatar4/10

    Cival


Hodnocení čtenářů

  • avatar3/10

    Revan

  • avatar3/10

    Cross

  • avatar8/10

    Spiker

  • avatar4/10

    malylada

  • avatar5/10

    PamPero

  • avatar3/10

    rublik05

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace