metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 22 °C

Čtvrtek 23. května 2024. Svátek má Vladimír

AFRY CZ oslavila 30. narozeniny rekordními výsledky. Výkony loni vzrostly o 45 %

  12:45
Praha 18. května 2023 (PROTEXT) - AFRY CZ dosáhla v roce 2022 historicky nejvyšších výkonů 756 mil. Kč a rekordního meziročního růstu 45 %. Za posledních pět let jde o růst téměř 100%. Společnost získala nové zakázky v oblasti infrastruktury, energetiky a průmyslu v hodnotě 932 mil. Kč, včetně klíčových strategických projektů celospolečenského významu.

"Loňský rok bude jednou provždy zapsán jako rok začátku války na Ukrajině. Její hrůzy a strašné důsledky vidíme a prožíváme každý den. Přesto podnikání AFRY v Česku a na Slovensku nebylo těmito událostmi ovlivněno. Rostli jsme nejrychleji na trhu a příběh AFRY CZ byl i v roce 2022 opět výjimečný a skvělý," říká k auditovaným hospodářským výsledkům ředitel AFRY CZ Ivo Šimek.

Výroční zpráva ke stažení.

AFRY CZ je architektonická, projektově-inženýrská konzultační společnost a člen silné mezinárodní skupiny AFRY. V Česku a na Slovensku, kde pod touto značkou působí již tři roky a celkově už přes tři desetiletí, disponuje nezvykle komplexním portfoliem služeb.

Projekty v oblasti dopravní infrastruktury se na celkových tržbách loni podílely z 51 %, energetika z 21 %, architektura a pozemní stavby z 12 %, zpracovatelský průmysl z 9 %, automatizace a výroba z 5 % a projekty vodního hospodářství a životního prostředí ze 2 %.

Mezinárodní finanční ukazatel EBITDA v roce 2022 dosáhl 7,4 %, což představuje 30% meziroční růst.

Od Vltavské filharmonie, přes Temelín a modulární reaktory, po komplexní průmyslové projekty či vysokorychlostní železnice

Aktivní proklientský přístup, inovativnost řešení a kvalita práce se v roce 2022 promítly do získání 1025 zakázek. "Opakovaně prokazujeme, že byznys se dá dělat poctivě a transparentně," říká Šimek.

Mezi zásadní akce v oblasti dopravní infrastruktury patřily významné zakázky pro velké veřejné zadavatele, zejm. Ředitelství silnic a dálnic ČR a Správu železnic. Největšími z nich byly projekty vysokorychlostních tratí a projekt novostavby železnice z Prahy-Ruzyně na letiště Václava Havla, včetně nového přestupního terminálu Dlouhá Míle.

Stěžejní zakázky v oblasti energetiky tvořilo zapojení do výzkumného projektu malého modulárního reaktoru David, projekty pro Správu úložišť radioaktivních odpadů, projekční činnost pro jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a realizace dodávek elektro a SKŘ pro Elektrárnu Tušimice. V oblasti průmyslu byly významnými akcemi projekt technologické části spalovny ve Velké Británii či dodávka technologického zařízení do Volvo Cars ve Švédsku.

Výjimečným projektem v oblasti architektury a pozemních staveb byl architektonický návrh Vltavské filharmonie v Praze. "AFRY CZ pracovala v roli lokálního architekta v týmu s renomovaným norským ateliérem Snøhetta. V mezinárodní soutěži se náš návrh umístil na oceněném pátém místě," říká Šimek.

Již deset kanceláří a téměř 500 pracovníků v ČR i na Slovensku

AFRY CZ loni oslavila jubilejních 30 let na českém trhu a dva roky na Slovensku. Otevřela už desátou regionální kancelář a rozrostla se o pětinu na celkových 459 pracovníků. Zhruba 60 z nich působí na Slovensku.

Ke konci letošního roku společnost očekává další 10% růst tržeb a 5% růst hospodářského výsledku.

"Do 31. roku jsme vstoupili jako moderní, odborně i ekonomicky silná firma plná odvážných šéfů a skvělých lidí. Nadšenců, kteří umějí, chtějí a v AFRY také mohou. AFRY jsou lidé," uzavírá Ivo Šimek.

Kontakt pro média:

Simona Plischke

simona.plischke@afry.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

vydáno 23. května 2024  4:37

Začalo to fotkou ležícího koně na dlažbě Staroměstského náměstí. A podle největších optimistů to možná, alespoň načas, skončí už dnes na mimořádném...  celý článek

Aktivní zálohy jsou dril, ale není to vyloženě mazácká vojna, říká restauratér Jiří Panuška

vydáno 22. května 2024  15:57

Vzdát se komfortu, nebýt jen individualitou, ale i součástí celku, mít dobrou fyzičku, ale i řádnou psychickou odolnost. Takové jsou podmínky, aby se z...  celý článek

Stěny koupelny ze skla byly v minulosti zcela nemyslitelné, říká architektka Jiřičná

vydáno 22. května 2024  11:00

„Většinu života se člověk účastní nejrůznějších soutěží a většinu jich prohrává,“ říká velice upřímně světoznámá architektka, která do českého prostředí...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek