Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

CELÝ ZÁZNAM Petr Fiala ve studiu Blesku: O slibech, daních a penězích Čechů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. května 2023
12:58
Autor: jk, vei, Mii - 
18. května 2023
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) přišel do pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz obhajovat úsporný balíček. Vysvětloval, že celkové daňové zatížení se lidem nezvýší. Moderátor Jakub Kopřiva se premiéra zeptal i na dotazy, které jste položili vy, diváci a čtenáři Blesku, například o důchodové reformě nebo o dani na tiché víno.

Fiala upozorňuje, že u úsporného balíčku šlo o kompromis pěti koaličních stran, ale také na to, že úspory jsou skutečně nutné, abychom se vyhnuli katastrofě. Nevidí přitom důvod, aby se kvůli ozdravnému balíčku svolávaly stávky, vládní návrh označuje za promyšlený a sociálně spravedlivý.

„Celkové daňové zatížení se lidem v úsporném balíčku nezvýší,“ uvedl nyní v pořadu Ptám se, pane premiére s tím, že je připraven všechny kroky hájit. „Celkově se vybere na DPH méně (…) celkově na tom lidé vydělají,“ trval si na svém Fiala. Výtky, že měla vláda zpět zavést superhrubou mzdu, odmítl. Podle něj by se tím daňové zatížení zvýšilo, což nechce.

Do nižší daňové sazby podle něj vláda vložila ty věci, u kterých „byl opravdu důvod“, přičemž nulovou sazbu na knihy vnímá jako investici do vzdělání obyvatel. Věří, že potraviny díky změnám zlevní, zástupci obchodníků se tak vyslovili, uvedl.

A tiché víno, které podle návrhu nebude mít spotřební daň? „Víno je zdaněné, to je potřeba říct,“ upozornil Fiala, že na něj spadá DPH. „JJá uznávám, že argumenty pro zavedení spotřební daně na tiché víno byly silné, stejně jako jsou silné argumenty proč ji nezavést. Nakonec jsme se rozhodli pro to, že situaci nezměníme a tu daň nezavedeme,“ pokračoval s tím, že převážila ochrana českých vinařů.

„Jsem jihomoravský politik a vím, jak to s tím vínem je. A vím, že vinaři se spotřební daně na víno bojí a to nejen kvůli té částce, ale i kvůli byrokracii a v tom by viděli nevýhodu a nekonkurenceschopnost,“ dodal. Rád by zdanil pouze dovozové víno, ale to oddělit nelze, tato varianta tak podle premiéra byla jediná možná.

Omezí vláda cesty do zahraničí, aby ušetřila? Proč zvýšila daň z nemovitosti? A co důchodová reforma? I to bylo tématem posledního dílu pořadu Ptám se, pane premiéře s Petrem Fialou. 

 

marcelinka007 ( 18. května 2023 15:43 )

já ho nevolila a denně mě přesvědčuje, že jsem udělala dobře.Tenhle fialovej a prolhanej hnus nám byl čert dlužen.

marcelinka007 ( 18. května 2023 15:40 )

to se nedalo poslouchat, to není premiér hájící zájmy občanů své země, to je totální B.L.B

MAMKA2316 ( 18. května 2023 14:38 )

V POLSKU TO JDE U NÁS NE ?? PROČ ?? ASI PROTO ŽE TUTO ZEMI VEDOU PRŮMĚRNI A PODPRŮMĚRNI NE ?? Voleni hlavně komedianty Pražákami,Brňakami atd ?? POLSKO zavede zvláštní korporátní daň ze zisku. Má vyplnit propad ve zdravotním pojištění
Polská vláda plánuje zavést daň z tržeb velkých korporací ve výši 0,4 procenta, aby tím kompenzovala pokles příspěvků do státního systému zdravotní péče. Oznámilo to polské ministerstvo financí. Nově plánovaná daň je důsledkem změn ve vládním programu na podporu ekonomiky zvaném Polský úděl.
Foto: Bernadett Szabo, Reuters
Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek
Tento program má daňovým poplatníkům přinést dodatečných 16,5 miliardy zlotých (zhruba 93 miliard Kč) ročně. Stal se však terčem kritiky ze strany představitelů podnikatelského sektoru kvůli vyšším platbám na zdravotní pojištění, upozornila agentura PAP.

Plán počítal s daňově neodečitatelnými příspěvky na zdravotní pojištění ve výši devíti procent. Náměstek ministra financí Jan Sarnowski ale podle agentury Reuters uvedl, že u osob samostatně výdělečně činných bude sazba snížena na 4,9 procenta.

Evropská komise požaduje pokutu pro Polsko
Evropa

Dodal, že toto snížení bude kompenzovat daň pro velké korporace, která bude činit 0,4 procenta jejich tržeb plus deset procent z nákladů vynaložených za účelem daňové optimalizace.

Jak moc dobře znáte Královéhradecký kraj? Jsou místa, která by vám neměla uniknout

Program Polský úděl zahrnuje také například zvýšení nezdanitelného minima u osobních příjmů na 30 000 zlotých ročně, což představuje desetinásobek ve srovnání s rokem 2016. Minimální hranice příjmu pro zařazení do pásma s vyšší daňovou sazbou v rámci programu stoupne na 120 000 zlotých ze současných 85 500 zlotých ročně.

Jirik-ta ( 18. května 2023 13:30 )

tak to je

Jirik-ta ( 18. května 2023 13:27 )

podělali to s dotacemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa