Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Když nemůžeš, střídej víc.“ Podváděl tým olympijského vítěze Svobody? Na Vltava Runu o sebe křísly dva světy

Vítězný tým Vltava Runu. Foto: FB Kalokagathia Aliance
Vítězný tým Vltava Runu. Foto: FB Kalokagathia Aliance

Glosa Lukáše Wernera: Když se profesionálové rozhodnou stůj co stůj vyhrát závod převážně pro amatéry, vzbudí to oprávněný rozruch. Tým kolem olympijského vítěze Davida Svobody vyhrál běžecký štafetový závod Vltava Run díky kontroverznímu manévru. Jít na úplnou hranu možného a povoleného a někdy i za ni, když to jde, k profesionálnímu sportu bohužel patří.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když se jdete s kamarády proběhnout do přírody, chcete si to hlavně užít, nebo být za každou cenu nejrychlejší?

A co když se na to „proběhnutí“ systematicky připravujete mnoho měsíců? Má vám stačit, že se zúčastníte, nebo pro vítězství uděláte cokoli, třeba i napnete pravidla k prasknutí?

Vltava Run, při kterém týmové štafety běžců putují od Šumavy k Praze, začal před deseti lety jako řada podobných – coby akce nadšenců. Stal se z něj žádaný a prestižní fenomén, jehož se letos zúčastnilo přes tři tisíce lidí. Že se nutně změnil i samotný duch závodu, je nabíledni a ukazuje to i kauza kolem vítězného týmu bratrů Svobodových, olympijského vítěze Davida a jeho dvojčete, triatlonisty Tomáše. Ti čelí podezření z nefér jednání, díky němuž jejich tým udržel těsný náskok.

Část týmů do závodu jde s velkými a pro amatéry, jejichž cílem může nakonec být třeba jen spánek a sprcha v Praze-Braníku, až nepatřičnými ambicemi. Jde o hodně, zejména o prestiž.

Štafetový závod se přitom neskládá jen z banálního velmi rychlého střídavého zvedání párů nohou na rovném i křivém povrchu. Je třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější