Hlavní obsah

Po Johnnym Deppovi se na festival řítí Indiana Jones

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě druhý den festivalu se trochu propíraly okolnosti uvedení zahajovacího filmu Jeanne du Barry s Johnnym Deppem v roli francouzského krále Ludvíka XV, protože protesty proti jeho uvedení zaznívaly před zahájením i s takovou razancí, jakou bylo tvrzení, že festival ukazuje, že „páchat násilí je ve Francii dovoleno.“

Foto: Vianney Le Caer, ČTK/AP

Johnny Depp a režisérka Maïwenn před filmovými fanoušky v Cannes.

Článek

Nicméně ovace, které Deppovu přítomnost provázely, daly za pravdu festivalu. On sám sice přišel na tiskovou konferenci jako poslední a trochu pozdě, ale působil výborně, odpovídal pomalu a naprosto klidně.

Nikdy jsem neodešel

Otázky na svůj comeback (poslední film před tím nynějším, Minimatu, natočil před třemi lety a loni ho uvedl karlovarský festival) de facto odmítl: „To bych zažil už asi sedmnáctý comeback, protože jsem nikdy neodešel,“ řekl.

Přesto ocenil odvahu režisérky Maïwenn za to, že ho obsadila. Nikoli však kvůli jeho soudu s exmanželkou Amber Heardovou, ale za to, že roli francouzského krále svěřila „chlápkovi z Kentucky.“ Spolupráci s ní (ztvárnila sama titulní roli) a s Pierrem Richardem, který hraje kardinála Richelieua, si nemohl vynachválit, řekl, že si jí velmi váží, ale že to bylo velmi zábavné.

Na filmový festival v Cannes se sjíždějí hvězdy, jako jsou Johnny Depp, Uma Thurmanová, Michael Douglas nebo Catherine Deneuveová.Video: Reuters

Ostatně ať si kdo o jeho účasti na festivalu myslel cokoli, na jednom se shodli všichni. Depp je skvostný herec a roli zahrál famózně včetně toho, že ve filmu mluví skvělou francouzštinou. A když Francouzi něco takového ocení, znamená opravdu hodně.

Začala festivalová soutěž

Zahajovací film byl uveden mimo hlavní soutěž, ta se však vzápětí rozběhla a připoutala značnou pozornost. Jako jeden z prvních soutěžních filmů se hrálo japonské drama Monster režiséra Hirokazy Kore’edy, který má v Cannes už devátý film a v roce 2018 vyhrál Zlatou palmu za drama Zloději.

Hrdinou filmu je chlapec Minata, který se náhle začíná chovat velmi podivně. Je nejistý, odmítá komunikovat i s milující matkou, která ho od manželovy smrti vychovává sama. Je proto velmi znepokojena a naléhavě se vyptává, co se děje, jestli mu někdo ubližuje.

Záhy to vypadá, že za vším stojí učitel, kterého chlapec obviní ze šikany. Matka okamžitě zasáhne, ale jak se film dál odvíjí, příběh se postupně v četných návratech a velmi poutavě rozkrývá z pohledu matky, učitele i dětí. A ukazuje se, že všechno může být úplně jinak.

Foto: Joel C Ryan, ČTK/AP

Herečka Sakura Andó a režisér Hirokazu Kore’eda v Cannes.

Děj filmu trochu připomene jedenáct let starý film Thomase Winterberga Hon, oceněného v Cannes za herecký výkon Madse Mikkelsena.

Slavný německý režisér Wim Wenders bude mít v soutěži v japonské produkci natočený snímek Perfect Days, ale ještě předtím uvedl za velkých ovací v sekci Zvláštní uvedení dokument Anselm, v němž představil život, tvorbu a inspirace německého malíře Anselma Kiefera. Film byl uveden ve 3D projekci a přinesl divákům jedinečný zážitek, když se za zvuků úžasné hudby mladého německého skladatele Leonarda Küssnera doslova ponořili do Kieferovy tvorby v přírodě i v jeho pařížském ateliéru.

Na Croisette míří Indiana Jones

Dneškem začíná ve Francii tradiční prodloužený víkend, v Cannes se čeká jednak obrovský nápor návštěvníků, ale především světová premiéra filmu Indiana Jones a nástroj osudu.

Vedle režiséra Jamese Mangolda a Harrisona Forda, který opět ztvárnil titulní roli, se čeká příjezd dalších hvězd. V nových dobrodružstvích hrají Antonio Banderas, Mads Mikkelsen Toby Jones a další.

V Cannes začal filmový festival. Po červeném koberci se prošli Johnny Depp i Michael Douglas

Kultura

Začíná filmový festival v Cannes. Zlatou palmu dostane Michael Douglas

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám