Kdy se vyplatí aukce nemovitosti

Kdy se vyplatí aukce nemovitosti

18.5.2023 - Pokud je nemovitost natolik atraktivní, že o ni má vážný zájem více osob, může se vyplatit uspořádat aukci. Ne všechny nemovitosti jsou pro aukci vhodné. Dobrý makléř by měl po prohlídce nemovitosti určit, zda se pro tento typ prodeje hodí.

Pokud první či druhý zájemce o nemovitost souhlasí s kupní cenou a doloží, že je schopen koupi financovat, makléř a prodávající většinou neváhají a souhlasí s prodejem. Přitom u atraktivní nemovitosti se může stát, že by třetí či pátý zájemce byli ochotni zaplatit víc. Řešením podobných situací může být aukce, kde všichni zájemci mají stejné šance.

Proces, který je řadu let běžný v severní Americe i v západní Evropě, přišel v posledních letech, kdy se ceny nemovitostí zvyšovaly, také do Česka. Přitom aukce v dnešní době neprobíhají za osobní účasti, ale stále běžnější jsou i u nemovitostí elektronické aukce.

Ty mohou realizovat jednotlivé realitní kanceláře prostřednictvím svých aukčních systémů, nebo mohou využít realitní portál, který jim umožní využít připravený mechanismus tak, jako například běžnou inzerci.

Jak aukce nemovitosti probíhá

Aukce především vyžaduje dostatečný zájem a dostatečný počet kupujících. To lze zajistit právě jen pro určitý atraktivní typ nemovitosti, a samozřejmě ve spojení s kvalitní reklamou.

Pokud má uživatel zájem účastnit se aukce, klikne u aukce na ikonku vstoupit a poté je vyzván ke splnění podmínek aukce. Jestliže je splní, čeká na schválení vyhlašovatelem. Ten vpustí do aukce zájemce na základě schválené žádosti. Zájemce musí splnit příslušné podmínky, jako je například složení kauce, vyplnění požadovaných dokumentů, případná platba za dokumentaci aj.

Aukce má také svůj přesný čas startu a ukončení. V průběhu aukce jsou vidět jednotlivé příhozy a každý přihazující má také přehled, v jakém pořadí se nachází a kolik musí dále přihodit, aby aukci vyhrál. Po skončení aukce obdrží každý účastník e-mailem výsledek aukce. Všichni dražitelé mohou po skončení aukce nahlédnout do aukčního protokolu, jenž ukazuje příhozy uživatelů v časové ose.

Jaké jsou poplatky za aukci

Také v Česku již existuje aukční portál, kde může dražit svou nemovitost i vlastník, pak platí pouze za zveřejnění inzerátu. Neznamená to však, že se každý dům prodá, a navíc výhodněji než za pomoci realitní kanceláře.

Ty si samozřejmě za aukci poplatek vezmou. Ale nemělo by to být nic navíc, než je provize dohodnutá ve zprostředkovatelské smlouvě. Jde přece o typ prodeje, a je jedno, zda se nemovitost prodá formou aukce či jednáním s jednotlivými zájemci.

Jsou však společnosti, které vyžadují poplatek 25 i 50 procent z částky, o kterou se v aukci navýší původně stanovená základní cena. Pokud by se tedy nemovitost prodala v aukci místo za 3 miliony za 3 500 000 Kč, mohl by být konečný zisk pro prodávajícího ponížen nejen o provizi z původní ceny, ale také až o 50 % z navýšení. Přitom standardní provize, která je ve výši 3-6 % z prodejní ceny nemovitosti, by znamenala v případě 5% provize její zvýšení o 25 000 Kč (místo 150 000 by byla provize 175 000 Kč).

Proto je třeba vše podrobně stanovit ve zprostředkovatelské smlouvě. Je běžné, že se makléři provize navýší, pokud prodá za vyšší cenu, než byla dohoda. Ale rozhodně by většina zisku měla být pro prodávajícího.

V době, kdy ceny nemovitostí stagnují, nebo dokonce klesají, si mají kupující z čeho vybírat a aukce nemusí být vhodným prodejním kanálem. Ovšem pro atraktivní nemovitosti, o které je na trhu velký zájem, je to dobrý prostředek pro získání nejlepší cenové nabídky.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Aukce nebo dražba nemovitosti. V čem je rozdíl?Aukce nebo dražba nemovitosti. V čem je rozdíl?







Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat?Aukce může zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Jak zbytečně nechybovat?







Dražba nebo elektronická aukce nemovitosti? Jaké přináší výhody a na co je dobré dát si pozorDražba nebo elektronická aukce nemovitosti? Jaké přináší výhody a na co je dobré dát si pozor







Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje?Koupě nemovitosti v exekuci. Jaké jsou možnosti koupě a prodeje?








Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se?Koupě nemovitosti v dražbě. Vyplatí se?






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy