close
Zahrada a okolí

Jak postavit klasické ohniště, aby vydrželo roky a designem zapadlo do zahrady

Léto, opékačky, společné posezení u ohniště je skutečně k nezaplacení. Klasické ohniště je skvělým doplňkem zahrady, který poskytuje nejen teplo a možnost si na oheň přihodit nějaký ten špekáček, ale vytváří také příjemnou atmosféru, kterou oceníte vy i vaši hosté. Víte, že ohniště může být mnohem propracovanější? A jak to udělat, aby skvěle zapadlo do vaší zahrady?

Plánování a příprava

Než se pustíte do práce, je důležité vytvořit plán a rozhodnout se, kam ohniště umístit. Vyberte si takové místo, které je dostatečně vzdálené od vašeho domu či chaty, nenachází se v jeho okolí hořlavé materiály a zároveň poskytuje dostatek prostoru pro posezení kolem ohně. Informujte se také na případné stavební formality a požadavky vaší oblasti týkající se ohnišť, vyhnete se tak tučné pokutě. Mějte také na paměti, že ohniště by mělo poskytovat dostatek prostoru pro pohodlné posezení kolem něj.

Materiály a rozměr

Aby vám ohniště vydrželo co nejdéle, vybírejte odolné materiály, jako je cihla, přírodní kámen nebo betonové bloky. Tyto materiály vytvoří nejenom stabilní konstrukci, ale také dodají ohništi estetický vzhled. Myslete také na to, že daný materiál by měl ladit s designem vaší zahrady a celková atmosféra by měla zůstat zachována.

Základ a podklad

Ujistěte se, že podklad je rovnoměrný a pevný. Pro dosažení stabilního základu můžete do jámy nalít beton a pečlivě ho vyrovnat nebo do něj nasypat štěrk a ručním pěchovačem ho upevnit. Nechte beton dostatečně zaschnout, aby vznikl skutečně pevný podklad (základ) pro ohniště.

Stavba ohniště

Podklad máte hotový, nyní se můžete vrhnout na samotnou stavbu. Pokud se rozhodnete pro stavbu ohniště z cihel, postavte zděnou základnu a postupně skládejte vrstvy cihel, které spojujte klasickou maltou. Pokud máte trošku fantazie a tvůrčího ducha, nebojte se vytvářet různé vzory nebo dekorativní prvky pomocí barevných cihel. Pokud dáváte přednost přírodnímu kameni, volte kamenné desky, které seskládejte do požadovaného tvaru a následně je stejně jako cihly spojte maltou.

Bezpečnost a funkčnost

Bezpečnost je při stavbě ohniště nejdůležitější. Ujistěte se, že ohniště je dostatečně stabilní a pevné, aby odolalo vysokým teplotám a zátěži. Mějte na paměti, že z ohniště půjde vysoká teplota, proto udržujte dostatečný odstup od ostatních hořlavých materiálů a zabezpečte případnou ochranu před odlétajícími jiskrami. V případě dřeva jako paliva, mějte připravený dostatečný prostor pro skladování dřeva a zvažte použití kovového roštu, který zabrání přímému kontaktu s plameny.

Mít ohniště a užívat si ho je jedna věc, ale na co byste rozhodně neměli zapomenout, je dodržovat základní bezpečnostní opatření při jeho používání. Ujistěte se, že hasící přístroje nebo hadici s vodou máte vždy po ruce. Máte doma malé děti? Učte je už od malička, jak se správně zachází s ohněm a seznamte je s bezpečnostními pravidly. Nikdy nenechávejte ohniště bez dozoru a než se od něj naprosto vzdálíte, přesvědčte se, že oheň je zcela uhašený.

Vzhled a design

Ohniště by mělo být nejen funkční, ale také oku lahodící. Na škodu nejsou některé dekorativní prvky, které skvěle zapadnou do prostředí vaší zahrady. Můžete přidat kamenné obklady, barevné dlaždice nebo kovové doplňky. Rostliny a květiny v okolí ohniště také přidají dojem přírodního a harmonického prostředí, ovšem pozor, od ohniště je vysázejte dál.

Údržba a čištění

Pravidelná údržba je pro dlouhodobou trvanlivost ohniště naprosto nezbytná. Odstraňujte pravidelně popel, zbytky dřeva, pelet, uhlíků a jakýchkoliv jiných spálenin z ohniště. Jestliže máte ohniště zděné, zdivo tu a tam vyčistěte buď speciálními čistícími prostředky, nebo ve většině případů stačí obyčejná voda a mýdlo. Zkontrolujte také stav cihel, kamenných desek nebo betonových bloků a v případě potřeby je opravte.
Aby vám nějakou dobu ohniště vydrželo, měli byste ho chránit před nejrůznějšími povětrnostními vlivy. Jakmile ho přestanete používat, jednoduše ho zakryjte odolným krytem, který ho ochrání před deštěm a sněhem. Pravidelná údržba a čištění jsou základním klíčem k tomu, abyste prodloužili jeho životnost.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : Létomateriálohništěpodkladstavba ohniště

The author Michaela

Leave a Response