18. května 2023 • 22:10

SESTŘIHY: Švýcarsko - Slovensko 4:2. Němci slaví důležitou výhru

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmý den mistrovství světa přinesl kromě zápasu Česka se Slovinskem další tři duely. Švédsko si s přehledem poradilo s Maďarskem a po vítězství 7:1 poskočilo na druhé místo Skupiny A. Ve večerních zápasech zaznamenalo konečně premiérové body Německo, které v důležitém duelu přehrálo Dány 6:4, ti tak poprvé na turnaji prohráli. Stoprocentní zůstávají ve skupině B Švýcaři, kteří zdolali Slováky 4:2, a to i přesto, že tým kouče Craiga Ramsayho dokázal před koncem druhé třetiny vymazat dvougólový náskok soupeře.



Skupina A

Maďarsko - Švédsko

SESTŘIH: Maďarsko – Švédsko 1:7. Jasná výhra hráčů Tre Kronor, čtyři asistence Tommernese
Video se připravuje ...

Hokejisté Švédska vyhráli i čtvrtý zápas na mistrovství světa, když v základní skupině A v Tampere deklasovali nováčka mezi elitou Maďarsko 7:1. Dotáhli se díky tomu o bod za vedoucí tým skupiny USA. Seveřané vedli 6:1 už po dvou třetinách. Dvakrát skóroval útočník Jacob de la Rose, čtyři nahrávky zaznamenal bek Henrik Tömmernes, útočník Lucas Raymond dal gól a na dva přihrál.

Švédové, jimž dosud sebral bod pouze severský rival Finsko, rozhodli hned v nástupu do utkání. Po 93 sekundách otevřel skóre Lindberg. Pak sice oslabil výběr Tre kronor faulem Sörensen, ale Seveřané dokázali i přesto Maďary rozebrat parádní akcí, kterou zakončil povedenou ranou z kruhu do horního růžku De la Rose. Kiss sice o chvilku později využil zakrytý výhled švédského gólmana Wallstedta a rozjásal Maďary, ale to bylo z jejich strany vše. Ještě do přestávky vrátil favoritovi dvoubrankový náskok Everberg.

Zatímco úvodní dějství vyhráli Švédové na střely mezi tyčky 15:9, zbytek zápasu se zcela proměnil ve hru kočky s myší. Favorizovaní Seveřané zcela dominovali. Druhou třetinu opanovali na přesné rány 19:0, třetí 17:0 a celkem tedy 51:9.

„Myslím, že je to něco mimořádného, když si to člověk představí napsané ve statistkách,“ uvedl Tömmernes v rozhovoru pro web Mezinárodní hokejové federace. „Ukazuje to ale, že nezáleží na tom, proti komu hrajeme. Bez ohledu na jméno soupeře si dáváme záležet na naší defenzivní stránce hry. A právě to také byla naše přednost v těch prvních třech vítězných zápasech,“ dodal Tömmernes.

Švédové převahu promítli i do skóre. Ve 25. minutě prostřelil gólmana Horvátha z kruhu na bližší tyčku Petersson a pouhou sekundu před koncem prvního z trestů na maďarské straně využil přesilovku pět na tři. Další branku přidal ve 38. minutě Berggren a o 43 sekund později slavil druhý dnešní zásah de La Rose.

„Je zřejmé, že tohle nebyl zrovna náš nejlepší zápas,“ řekl maďarský útočník István Bartalis. „Bylo to těžké. Góly jsme ale nechali dát soupeře až moc snadno a také příliš brzy. Přišlo mi, že jsme trošku zkolabovali. Na druhou stranu - mezi oběma týmy je obrovský rozdíl, tak to prostě je. Rozebereme si to, částečně zapomeneme, hlavně se teď potřebujeme dát do kupy na další zápas.“

Třetí dvacetiminutovka se dohrávala už jen z povinnosti. Horváth si v ní přesto zachytal. Inkasoval už ale pouze jednou z hole Raymonda, při jehož trefě dovršil čtvrtou nahrávkou parádní představení bek Tömmernes.

„Trošku jsme dnes zapracovali na naší hře v útoku, teď si to potřebujeme přenést i do dalších zápasů. Naším cílem je vyhrát skupinu,“ prohlásil útočník vítězů Alexander Nylander.

Góly

Domácí: 07:36. Kiss

Hosté: 01:33. Lindberg, 05:13. de La Rose, 17:50. Everberg, 24:17. Petersson, 37:37. Berggren, 38:20. de La Rose, 48:48. Raymond

Sestavy

Domácí: D. Horváth (Bálizs) – Stipsicz, Fejes, Szabó, Hadobás, Kiss, M. Horváth, Szirányi, Garát – Galló, Hári (A), Papp – Sofron, Bartalis (A), Erdély – Terbócs, Sebők, G. Nagy (C) – Vincze, K. Nagy, Kóger.

Hosté: Wallstedt (J. Johansson) – Sandin, Liljegren, Tömmernes, A. Lindholm, Nemeth, Bengtsson, Pudas – Raymond (A), Carlsson, Berggren – Petersson, P. Lindholm, Grundström – Zetterlund, Lindberg, Everberg – Silfverberg (C), de La Rose (A), Sörensen – Nylander.

Rozhodčí

Hunnius, Sewell – Constantineau, Hofer

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

6566 diváků

Dánsko - Německo

SESTŘIH: Dánsko – Německo 4:6. Napínavé drama až do konce a Němci slaví první výhru
Video se připravuje ...

Němečtí hokejisté porazili na mistrovství světa v Tampere Dánsko 6:4, ve čtvrtém utkání poprvé bodovali a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Seveřané naopak poprvé ve skupině A prohráli, s osmi body se ale drží na třetím místě tabulky. V dalších utkáních je ale čekají papírově silnější týmy, Němci budou naopak hrát s mužstvy z dolní poloviny tabulky.

Dánové povzbuzeni předešlými výhrami do utkání dobře vstoupili, již ve druhé minutě mohl po přečíslení dva na jednoho otevřít skóre Storm. Neuspěl ale stejně jako na druhé straně Seider, který trefil tyč.

Skóre se poprvé změnilo v 6. minutě, kdy si Lassenovu střelu od modré čáry nešťastně usměrnil do vlastní branky Moritz Müller.

Němci se dokázal do utkání vrátit ve druhé třetině, zvýšili střeleckou aktivitu a prosadili se i gólově. Krátce před polovinou utkání prostřelil Dichowa útočník Peterka, poté využil menší zaváhání dánského brankáře pohotově dorážející Ehl a zatím nejvydařenější herní pasáž Němců na turnaji zakončil po ideální Noebelsově přihrávce kapitán Moritz Müller.

Dánové ale dokázali 23 sekund před koncem druhé třetiny snížit, Niederbergera překonal Bau Hansen. Ve třetí části byl blízko vyrovnání Ehlers, ale podařilo se to až v 56. minutě Wejsemu. Němci ale bleskově odpověděli, o 20 sekund později jim vrátil vedení střelou od modré čáry Jonas Müller.

V dramatické koncovce Němci výhru, která je reálně udržela ve hře o postup, udrželi. Dvakrát se prosadili při power play soupeře, jiskru naděje pro Dány na chvilku vykřesal svým druhým gólem Wejse.

Góly

Domácí: 05:39. Lassen, 39:38. Bau Hansen, 55:01. Wejse, 59:29. Wejse

Hosté: 29:12. Peterka, 31:09. Ehl, 37:51. M. Müller, 55:21. J. Müller, 58:56. Noebels, 59:37. Sturm

Sestavy

Domácí: Dichow (Sorensen) – Lassen, M. Lauridsen, A. Koch, Jensen Aabo (C), O. Lauridsen, Krogsgaard, Gammelgaard – N. Jensen, Ehlers, Russell (A) – Storm, Poulsen, Boedker (A) – Aagaard, Scheel, Andersen – Bau Hansen, Wejse, Olesen.

Hosté: Niederberger (Strahlmeier) – Seider, M. Müller (C), Wissmann, J. Müller, Gawanke, Szuber, Wagner – Peterka, Kahun (A), Noebels (A) – Soramies, Ehl, Sturm – Kastner, Wiederer, Tiffels – Tuomie, Schütz, Varejcka – Stachowiak.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Langin (CAN) – Briganti (USA), Yletyinen (SWE).

Stadion

Nokia Arena, Tampere.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Skupina B

Švýcarsko - Slovensko

SESTŘIH: Švýcarsko – Slovensko 4:2. Slováci dokázali zápas vyrovnat, Švýcaři stále bez prohry
Video se připravuje ...

Hokejisté Švýcarska ve čtvrtém zápase na mistrovství světa v Rize poprvé inkasovali, nakonec ale porazili Slovensko 4:2 a vyhráli i čtvrté utkání ve skupině B. Vítěznou branku vstřelil ve 47. minutě Christian Marti. Slováci na turnaji potřetí prohráli a jsou pátí, teď je ale čekají souboje s týmy, které jsou v tabulce za nimi.

Švýcaři do utkání poprvé nasadili další dvě posily z NHL - obránce Siegenthalera a útočníka Hischiera z New Jersey, kteří se hned podíleli na prvním gólu. Nejprve sice zahrozil Miranda, ale skóre otevřel v 6. minutě Siegenthaler, který prostřelil brankáře Hlavaje od modré čáry.

Slováci, v jejichž sestavě chyběl zraněný nejproduktivnější hráč Cehlárik, si poté vypracovali několik slibných příležitostí. Gólmana Mayer ale nepřekonali.

Hráči ze země helvétského kříže poté nevyužili dvě přesilové hry, ve 25. minutě ale vedení po vydařeném přečíslení dva na jednoho navýšili. Hlavaje překonal Niederreiter. Slováci dokázali bleskově odpovědět, o 21 sekund později snížil na turnaji poprvé hrající Kudrna. Švýcaři inkasovali poprvé na MS a po 205 minutách a osmi sekundách.

Švýcaři byli výrazně střelecky aktivnější, do slibných pozic se dostali Malgin, Haas nebo v oslabení Simion, kterého zastavil jen za cenu faulu Pánik. V následném trestném střílení ale proti Fialovi uspěl výborný Hlavaj. Favorit toho následně litoval ještě více, neboť Regenda pohotovou dorážkou 31 sekund před koncem druhé třetiny vyrovnal.

Klíčový moment utkání přišel ve 47. minutě, kdy střelu Martiho od modré čáry nešťastně tečoval obránce Ivan. Slováci se pokusili vyrovnat při power play, inkasovali ale čtvrtý gól.

Góly

Domácí: 05:07. Siegenthaler, 24:47. Niederreiter, 46:51. Marti, 59:26. Haas

Hosté: 25:08. Kudrna, 39:30. Regenda

Sestavy

Domácí: Mayer (van Pottelberghe) – Siegenthaler, Kukan, Glauser, Moser, Marti (A), Loeffel, Geisser, Fora – Hischier, Fiala, Malgin – Niederreiter (C), Corvi, Ambühl (A) – Simion, Haas, Miranda – Herzog, Richard, Bertschy.

Hosté: Hlavaj (Škorvánek) – Nemec, P. Koch, Grman, Kňažko, Ivan, Rosandić (A), Jánošík, Gajdoš – Kelemen, Hrivík (C), Pánik – Kudrna, Hudáček, Sukeľ (A) – Chromiak, Tamáši, Regenda – Okuliar, Lunter, Čacho.

Rozhodčí

Holm, Macfarlane – Nothegger, Ondráček

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

4840 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud