Zahrada, 18. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Nemůžete si ani v klidu posedět u televize, aniž by vás neotravoval nějaký nezvaný host? To ale dokáže otrávit! Naštěstí existují zbraně, které hmyzu dají jasný signál, že u vás doma rozhodně nemá co pohledávat!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Už vás to věčné bzučení i útoky obtížného hmyzu dohánějí doslova k šílenství? Bohužel i s tímhle se v létě musí počítat, zvlášť s otevřenými okny. Ne každý je ale fanouškem elektrických odpuzovačů, chemických odpařovačů a dalších finančně náročných metod. Existuje plán B? Samozřejmě a funguje stejně dobře už pěknou řádku let. Proti jakému protivníkovi že to čelíte?

Moucha domácí. Vyžeňte ji česnekem

Nejen upír před česnekem prchá jako o život, i otravná moucha jeho silné aroma prostě nesnese. Nemá také ráda rajčata, mátu, levanduli a obloukem se vyhne i žlutým barvám. Recept našich prababiček praví, že největším nepřítelem much je bobkový list namočený v oleji. Pokud jde o jejich pozůstatky na oknech, s nimi si poradí pivo, nebo vychladlý černý čaj.

Komár. Na něj vytaste petržel

Zaručenou stopku pro komáry představuje cigaretový kouř, ale tahle rada samozřejmě není pro všechny. Odradí je i vůně citronu, petržele, octa či rozemletého kmínu. Rovněž příliš nemusí aroma hřebíčkového, eukalyptového a anýzového oleje, takže se vyplatí kápnout trochu do aromalampy – zejména v ložnici.

Mol šatní. Dopřejte mu kávu

Málokterý motýlek vyvolá takové rozpaky jako právě mol šatní. Rychle se množí a jeho housenky dokážou nadělat v šatníku obrovské škody. Když však do skříně položíte mýdlo bez obalu, trochu tabáku, usušenou pomerančovou kůru, hřebíček, pelyněk, levanduli, bobkový list, kávová zrna, nebo skořici, bude vaše garderoba mimo ohrožení.

Mravenec. Zbavte se ho droždím

Mravenci bývají velmi neodbytnými hosty. Rada našich předků proti jejich invazi? Jedna kostka droždí, polévková lžíce vlažné vody a půl lžíce krystalového cukru. Ingredience rozmíchejte na kašičku a past položte tam, kde se nepřátelé vyskytují, ideálně však na místo, kudy se dostávají do bytu. A máte klid!

Autorský článek

Další info: 9 Natural Remedies for Pest Control; Natural Ways to Get Rid of Insects in Your Home

Autor článku: Petra Chmelová