Hlavní obsah

Česko - Slovinsko 6:2SESTŘIH: Kubalík zavelel k obratu, národní tým se protrápil k výhře

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Verlič 0 : 1
12. Urbas 0 : 2
39. Kubalík 1 : 2
44. Kubalík 2 : 2
45. Červenka 3 : 2
52. Kempný 4 : 2
58. Kubalík 5 : 2
59. Flek 6 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Možná se v pátek od kouče Kariho Jalonena dozvíme, že na „superšance“ to byla pro Česko jednoznačná záležitost a že i „kontrolované vstupy do pásma“ jeho borci zvládali téměř na výbornou. Jenže ve skutečnosti předváděla hokejová reprezentace na světovém šampionátu proti Slovinsku dlouho tuze bídný výkon a od blamáže ji zachránily až přesilovkové rány Dominika Kubalíka. Nakonec se dokázala ze stavu 0:2 propracovat ve třetí třetině k zdánlivě jasné výhře 6:2. To jí může dodat klid, protože po sobotním duelu s Norskem (11:20) přijdou klíčové mače se Švýcarskem a Kanadou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Česko - SlovinskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švýcarsko - Slovinsko

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - Kazachstán

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovensko - Česko

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovinsko - Norsko

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovinsko - Kanada

První a druhá třetiny ukázaly, že potíže českého týmu nejsou jen o početné marodce, ale především o dosti haprující a kostrbaté hře. Reprezentace si chtěla pomoct přesilovkami, tu první dostala už po 40 vteřinách, jenže ta byla především o přihrávkách než o střelách, které přinášejí gól. A pak to přišlo.

V 8. minutě obránce Knot srazil bruslí puk za Vejmelku a o čtyři minuty později na sebe čeští hráči i příznivci na tribunách nevěřícně zírali ještě víc. Urbas v přesilovce vypálil od modré a byť měl Vejmelka volný výhled, prošla mu střela mezi betony.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ziga Jeglič se postaral o úvodní branku Slovinska

Slovinci rázem působili mnohem agresivněji, byli rychlejší, zodpovědnější. Čechům se dlouho nedařilo usadit se v soupeřově pásmu, aktivitou si vynutit plánované přesilovky a otupit tak slovinskou euforii. Místo toho z frustrace přicházely minely i zbytečná vyloučení, jako předvedl v polovině utkání Kundrátek.

A místo tlaku se tak tým zase jen pracně bránil!

V touze po zlomení nepřízně zapomínal i na defenzívu a čelil tak několika nebezpečným brejkům, které postupně jistější Vejmelka kryl.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ondřej Beránek a Vladimír Sobotka v souboji u mantinelu

Ona vzývaná přesilovka tak přišla až těsně před druhou sirénou, kdy Kubalík svou obvyklou zbraní propálil do té doby bezchybného Gračnara. Arénou se tak poprvé rozduněla píseň „Zavolejte stráže, zbláznilo se páže", která sice v podání Maxim Turbulenc je pro mnohé dosti otravnou záležitostí, ale po 38 bídných minutách zněla Čechům jako Óda na radost.

Zároveň dala naději, že gól bezkrevný tým do závěrečného dějství nakopne a že přijde očekávaný obrat. "Byla to fuška. Prohráváte 0:2. Nejde to, jak bychom si přáli. Pak je to těžké. Dobře brání a dnes už není snadné porazit nikoho, když prohráváte 0:2. Ale věřili jsme, ve třetí třetině se to trochu rozjezdilo. Gól na 1:2 byl důležitý, dostali jsme se do kontaktu. Říkali jsme si, že máme dvacet minut a že zápas musíme zvládnout. Jsme rádi, že se to povedlo. I ta druhá byla nepovedená, ale vyhráli jsme ji. Potřebovali jsme se od něčeho odrazit," řekl po utkání kapitán Roman Červenka.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Hráči o přestávce dostali od kouče Jalonena féna a ve třetím dějství už nastoupilo vskutku jiné mužstvo. Ve 44. minutě Kubalík v přesilovce vyrovnal a o chvíli později Červenka šikovnou tečí proměnil Voženílkův pas ve třetí gól. Češi vedli, najednou oni byli jistější, Slovinci jako by rezignovali, což později odvážným najetím přetavil Kempný v další trefu. V samotném závěru si Kubalík připsal hattrick, skóroval také Flek.

Zkrátka konec dobrý všechno dobré.

A nebo ne?

"Když se nedaří, je dobré si z toho něco vzít, aby se to neopakovalo. Doufám, že s Norskem budeme hrát od začátku a budeme hrát, co máme," řekl Červenka.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Česko - Slovinsko 6:2 (0:2, 1:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 39. D. Kubalík (Kempný, Tomášek), 44. D. Kubalík (Tomášek, Smejkal), 45. Červenka (D. Voženílek, Košťálek), 52. Kempný (Sobotka, D. Kubalík), 58. D. Kubalík (J. Zbořil), 59. Flek (Kempný, T. Dvořák) - 8. Verlič (Urbas, Gregorc), 12. Urbas (Gregorc, Jeglič). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. Diváci: 3670.
Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - O. Beránek, Černoch, Smejkal - Tomášek, Sobotka, Flek - M. Kaut, D. Voženílek, Chlapík. Trenér: K. Jalonen.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Crnovič, Štebih, Mašič, Podlipnik - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Drozg - Kuralt, Simšič, Pance - Zajc, Maver, Čimžar. Trenér: M. Kopitar.
Kdo byl podle vás nejlepším českým obráncem v utkání se Slovinskem?
Ronald Knot
2,1 %
Michal Kempný
79,8 %
Tomáš Dvořák
2,8 %
Jan Košťálek
2,2 %
Michal Jordán
2,5 %
Jakub Zbořil
3,5 %
David Němeček
2,4 %
Tomáš Kundrátek
4,7 %
Celkem hlasovalo 2272 čtenářů.

Reklama