Jste zde

IoT APS systém podnikového a průmyslového plánování

Pod zkratkou APS se skrývá rozvinuté průmyslové plánování, které má podnikům a společnostem pomáhat k větší efektivnosti procesů a vytváření hlavních i záložních provozních a výrobních plánů. Aktuální novinkou je pak například APS cloudový systém GANTTPLAN 8.0.

Co je to APS ?

Řešení Advanced Planning and Scheduling (APS) podporuje výrobní společnosti při plánování jejich zakázek automatizovaným a nákladově optimalizovaným způsobem v závislosti na aktuálně dostupných kapacitách a specifikovaných plánovacích parametrech. Funkce, jako je simultánní plánování více zdrojů, plánování požadavků na materiál, optimalizační výběr výrobních alternativ a transparentní grafické řídicí centrum, umožňují efektivní detailní plánování a řízení výroby. Tvorba a analýza scénářů "co - když (what-if)" pak umožňuje rozhodování ve střednědobém až dlouhodobém horizontu plánování. Mezi aktuální moderní funkce patří funkce pro lepší transparentnost a plánování výrobních a intralogistických procesů.

Moderní cloudový APS systém

V moderní výrobě je vyžadována flexibilní a rychlá reakce a tento cíl musí sledovat i plánování výroby. Plánování se však často stále ještě provádí v prostředí jednotlivých lokálních počítačů (desktopů), což zpomaluje práci a neposkytuje potřebnou flexibilitu. Moderní APS systém navržený pro budoucnost by měl mít všechna data relevantní pro výrobu i rozsáhlé plánovací funkce dostupné nezávisle na čase a místě. APS systém založený na cloudové IoT platformě a použití webových klientů pak zpřístupňuje data na jakémkoli zařízení, jako jsou stolní PC, notebooky, tablety i chytré telefony prostřednictvím standardního webového prohlížeče. To mimo jiné usnadňuje plánování materiálů, pracovních stanic, personálu, modelů směn a sítí výrobních zakázek a umožňuje uživatelům plánovat zabezpečení, například i z domácích kanceláří. Tím se výrazně zvýší schopnost reagovat na neočekávané změny, což v případě potřeby umožňuje změnit plány klidně například pětkrát až desetkrát.

DUALIS GANTTPLAN 8.0

V této oblasti pak na letošním hannoverském veletrhu Hannover Messe společnost DUALIS GmbH IT Solution představila nové funkce webové aplikace pro plánování výroby GANTTPLAN. Konkrétně v novém vydání Release 8.0. Tato aplikace má představovat možnost, jak udělat skok od digitálního plánování výroby k chytrému plánování výroby. V této aplikaci prohlížeče lze snadno vytvářet a plánovat například materiál, pracovní stanice, personál, modely směn a sítě výrobních zakázek bez ohledu na umístění prostřednictvím realistického plánování výroby a integrace s ERP systémy a řešeními MES. Lze provádět plánování objednávek pomocí automatických plánovacích procesů a práce s plánovacími scénáři pro optimalizaci výběru výrobních alternativ. V oblasti logistiky lze plánovat pracovní zakázky a zobrazit přepravní časy a náklady. To umožňuje použít dopravní matici ke specifikaci a plánování času a nákladů vynaložených na přemístění mezi operacemi.

APS systém GANTTPLAN je software s architekturou orientovanou na služby a designem založeným na kontejnerech, přičemž běží na předních IoT platformách, jako je například Microsoft Azure a uživatelé pak využívají k přístupy webové klienty. Používání webových klientů umožňuje několika plánovačům pracovat paralelně na jednom výsledku plánování, což lépe vyhovuje skutečným reálným potřebám plánování. Nejnověji pak DUALIS rozšiřuje GANTTPLAN o automatizované procesy a vytváření dynamických kritérií pro nástroje. Software je schopen samostatně reagovat na vnější vlivy a provádět potřebné akce a připravují se funkce jako inteligentní personální požadavky a plánování výroby pomocí umělé inteligence (AI) a neuronových sítí.

Odkazy:

Hodnocení článku: