Volkswagen Polo GTI slaví a nabídne limitovanou edici GTI Edition 25

Německá automobilka uvede na trh u příležitosti jubilea Polo GTI s rozsáhlou sériovou výbavou (sportovní podvozek, uzávěrku diferenciálu XDS a světlomety IQ.LIGHT LED Matrix) a specifickými designovými prvky. Jubilejní edice Polo GTI Edition 25 bude vyrobena v počtu 2500 exemplářů, pro český trh připadne 101 kusů.

Polo GTI slaví 25 let! U příležitosti tohoto jubilea uvádí Volkswagen na trh speciální edici Polo GTI Edition 25. Poprvé nesl tento model tři ikonická písmena v roce 1998. O čtvrt století později představuje Volkswagen limitovanou edici aktuálního modelu Polo GTI o výkonu 152 kW (207 k). Sportovní kompaktní vůz ohromí nejen svým výkonným pohonem. Jubilejní edice se od dosavadního modelu Polo odlišuje také sportovním podvozkem, uzávěrkou diferenciálu XDS, rozsáhlou sériovou výbavou a specifickými designovými highlighty. Polo GTI Edition 25 mohou zákazníci v Německu objednávat od 1. června za cenu od 35 205 eur. V České republice bude k objednání v druhé polovině roku a cena bude stanovena se začátkem předprodeje.


Nejen slavný „velký bratr“ Golf GTI4 se ohlíží na dlouhou historii, také Polo disponuje řadou sportovních předchůdců. S jubilejní edicí Polo GTI Edition 25 limitovanou na 2500 exemplářů slaví Volkswagen čtvrtstoletí vozů Polo GTI. „Volkswagen má velkolepou historii a Polo patří mezi naše ikony,“ říká Imelda Labbéová, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby značky Volkswagen. „Fanoušci vozů GTI mají pro nás mimořádný význam. Touto jubilejní edicí společně oslavíme 25 let sportovních výkonů, potěšení z jízdy a sportovnosti ve třídě Polo.“

Sportovní výkony a jízdní vlastnosti. Polo GTI Edition 25 s pohonem předních kol silným dvoulitrovým motorem TSI, jenž nabízí nejvyšší výkon 152 kW (207 k) a maximální točivý moment 320 N.m, zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy. Vůz je navíc sériově vybaven speciálně nastaveným sportovním podvozkem, který snižuje světlou výšku o 15 milimetrů a ve spojení s elektronickou uzávěrkou diferenciálu XDS zaručuje pro vozy GTI typickou syntézu vysoké úrovně jízdní dynamiky, vylepšené trakce a precizních jízdních vlastností.

Exkluzivní jubilejní výbava: Nová speciální edice umocňuje své výjimečné postavení také vizuálně. Pro vozy GTI typické jsou červeně lakované brzdové třmeny a ozdobné lišty, maska chladiče s voštinovým designem a chromované koncovky výfukové soustavy. Polo GTI Edition 25 kromě toho nabízí řadu exkluzivních prvků výbavy. Jeho sportovní vzhled zvýrazňuje černá střecha ve spojení s černými kryty vnějších zpětných zrcátek a leskle černými 18“ koly „Adelaide“ z lehké slitiny. V interiéru jsou součástí sériové výbavy sportovní sedadla TOP čalouněná kombinací červené a černé perforované kůže a zdobená vyšívaným logem „GTI“. S nimi ladí leskle černé ozdobné obložení s červeným nápisem „GTI“. Na limitovanou edici odkazují také prahové lišty s logem „One of 2500“. Polo GTI Edition 25 je nabízeno nejen v typických barvách GTI – bílá Pure, červená Kings (metalický lak), modrá Reef (metalický lak), šedá Smoke (metalický lak) a černá Deep (perleťový lak) –, ale také v odstínu šedá Ascot.

Inovativní technologie: Součástí sériové výbavy jsou světlomety IQ.LIGHT LED Matrix s dynamickým asistentem pro dálková světla a s LED světly pro denní svícení. Tato inovativní osvětlovací technika zajišťuje mimořádně homogenní osvětlení vozovky. Speciální edice je kromě toho vybavena také koženým multifunkčním sportovním volantem, páčkami pro manuální řazení a logem „25“. V její výbavě nechybí ani početné asistenční systémy z vyšších tříd. Částečně automatizovanou jízdu umožňuje na přání dodávaný Travel Assist, který je obsažen v asistenčním paketu „IQ.DRIVE“. Systém Travel Assist dokáže u nového modelu Polo GTI převzít řízení, brzdění i zrychlování při rychlosti jízdy v rozsahu od 0 do 210 km/h. Travel Assist přitom při řízení v podélném směru využívá důvěrně známé systémy, jakým je adaptivní tempomat ACC.  Boční nebo také postranní vedení směru jízdy zajišťuje sériově dodávaný asistent Lane Assist.

Displeje panelu sdružených přístrojů a informačního a zábavního systému jsou i v nové speciální edici umístěny v jedné horizontální rovině, čímž je zajištěna jejich optimální čitelnost i snadné ovládání ve všech jízdních situacích. Moderní konektivitu zajišťuje sériově dodávaný informační a zábavní systém „Ready2Discover“ s 20,3 cm (8palcovým) displejem s vysokým rozlišením. Na přání se dodávají další dva systémy.

Ohlédnutí na 25 let modelu Polo GTI: Již v roce 1979 způsobila rozruch varianta GT na základě první generace modelové řady Polo, ale až ve třetí generaci v roce 1998 mohlo první Polo nést slavná tři písmena. Volkswagen limitoval výrobu prvního modelu Polo GTI na 3000 vozů a nedlouho po premiéře oznámil: vyprodáno. Po několikaleté přestávce se v roce 2006 objevila na scéně další verze GTI. Mimořádnou lahůdkou byla varianta „Cup Edition“ s nejvyšším výkonem 132 kW (180 k), jejíž vzhled byl inspirován závodními vozy pro seriál okruhových závodů Polo Cup.

Také pátá generace z roku 2010 měla co nabídnout. Motor TSI 1,4 litru byl přeplňován kombinací výfukového turbodmychadla a kompresoru a svými vlastnostmi dokázal vykouzlit úsměv na tváři nejen fanouškům vozů GTI. Další zvýšení výkonových parametrů přinesl nástupce v roce 2014. Jeho zcela nový motor TSI poskytoval nejvyšší výkon 141 kW (192 k) a umožňoval jízdu nejvyšší rychlostí 236 km/h.

Na tradici modelů GTI plynule navázala šestá generace modelu Polo z roku 2021, která etablovala v kompaktní třídě nová měřítka. Jejím technickým základem je modulární platforma MQB pro vozy s motorem uloženým vpředu napříč, která do všech modelových řad přináší pokrokovou techniku, vysokou tuhost karoserie, příkladně nízkou hmotnost vozu a velmi vysokou úroveň pasivní bezpečnosti.

Jižní Afrika – domov modelu Polo GTI: Volkswagen vyrábí Polo GTI Edition 25 – stejně jako většinu variant modelu Polo – v jihoafrickém montážním závodě Kariega. „Náš tým v Jižní Africe je na tento vůz velmi hrdý,“ říká Martina Bieneová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Volkswagen Group South Africa (VWSA). „Polo má u nás dlouhou tradici – především Polo GTI.“ Montážní závod, slavnostně otevřený v roce 1951, se nachází v blízkosti města Port Elizabeth a je největší továrnou na výrobu automobilů v celé Africe. VWSA v něm vyrábí také modely Polo Vivo5 a Polo. Kariega je celosvětově jediným rodištěm vozů Polo GTI.


Nabídka vozidel na prodej

Zobrazit více vozidel

Fotogalerie

redakce

Mohlo by vás zajímat


Nejnovější články


Nejčtenější články měsíce

Top
Peugeot 3008 má české ceny. Hybrid koupíte za cenu základního Karoqu
Chcete novou Škodu Octavii s dobrou výbavou výhodně? Právě teď máte šanci Neplaťte za elektronickou dálniční známku víc, než musíte Test: MG5 Electric – kombi z Činy, které nahání hrůzu evropským automobilkám Test: Mazda 3 e-SKYACTIV X 186 - řidičsky zajímavý hatchback napěchovaný elektronikou

Tipy z autobazarů

Peugeot 308

Rok výroby 2024

567 999 Kč

Volkswagen Golf

Rok výroby 2017

319 000 Kč

BMW Řada 3

Rok výroby 2006

145 000 Kč

Audi A4

Rok výroby 2011

265 777 Kč