Hlavní obsah

Všechny cesty vedou do Santiaga! Jak si vedly poutnice Prachařová, Pfauserová, Elbel a další?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být poutníkem neznamená nutně toulat se světem v nuzném oblečení a být odkázán na milosrdenství ostatních. Být poutníkem znamená i zabalit si do moderní krosny funkční oblečení, koupit si letenku do portugalského města Porto a odtud se vydat do Santiaga de Compostela. A z cesty sdílet radostné zážitky i pocity vyčerpání. Kdo pouť absolvoval a sdílel své zážitky s ostatními? Aktuálně je to Mariana Prachařová.

Článek

Pamatuji se, jak se mi do ruky dostala kniha Úterní ženy a v ní jsem poprvé zjistila, že existuje něco jako svatojakubská cesta - po staletí konaná pouť ze střední Evropy do města Santiago de Compostela v severozápadním Španělsku, u něhož křesťané věří, že je zde pochován apoštol Jakub. Pouť má duchovní rozměr, ale vydávají se na ni i lidé, kteří nejsou duchovně založení nebo věřící. Chtějí si vyčistit hlavu, srovnat myšlenky, promyslet si, co dál se životem, chtějí se ponořit do svého nitra, možná zpracovat nějaké trápení a dokázat si, že když zvládnou tuhle dlouhou pěší túru, zvládnou úplně všechno.

Svatojakubská pouť je síť dvanácti poutních tras, které vedou ke katedrále v Santiagu de Compostela, kde jsou uloženy ostatky svatého Jakuba. Tato výzva oslovuje mnoho lidí a jsou mezi nimi i slavné a veřejně známé osobnosti, které své zážitky sdílí a inspirují ostatní. Nyní je na své pouti influencerka a herečka Mariana Prachařová a není to tak dávno, co ji absolvovala modelka a moderátorka Eva Čerešňáková nebo stand-up komička Adéla Elbel.

Mariana Prachařová a svatojakubská pouť

O tom, že ji cesta do Santiaga láká, mi Mariana povídala už během našeho loňského rozhovoru. Cestování je její obrovská vášeň a v té době měla za sebou několik výletů jen sama se sebou, což si pochvalovala. Mimo jiné proto, že jste opravdu svým pánem.

Svatojakubskou pouť začala ve městě Porto, jako většina, a následně přejela autobusem do Tuí, odkud to má zhruba na týden putování. Ze své pouti sdílí jak nádherné fotografie, tak i spoustu praktických tipů. Pochválila se, jak minimalisticky dokázala zabalit, sdílí, jak se stravuje, ale třeba i to, že ve Španělsku jsou v neděli zavřené obchody. Není ale třeba se obávat hladu a žízně - po cestě je spousta stánků, takže nemusíte tahat velké zásoby.

Mariana si veškeré zážitky fotí a natáčí a ostatním doporučuje načíst si maximum informací a stáhnout si potřebné aplikace. Ona sama volí ubytování Airbnb, aby si mohla v klidu a soukromí odpočinout.

Eva Čerešňáková: Úlet civilizované holky

Modelka a podnikatelka o své cestě do Santiaga napsala knížku Úlet civilizované holky a nám o ní povídala v nedávném rozhovoru. Jako velká milovnice sportu a aktivního pohybu hledala během pandemie způsob, jak se udržet ve formě, a vedle běhu ji začala bavit i chůze o samotě.

Již v minulosti byla zvyklá jezdit na dovolené nejen v páru či partě, ale i sama a na pouť do Santiaga ji zlákaly zážitky a zkušenosti lidí z okolí. Sice o ní nikdy nesnila, ale nakonec se stala jedním z jejích nej životních zážitků. Adrenalin přitom zažívala do poslední chvíle před odjezdem, neměla totiž jistotu, že se jí kvůli pandemickým opatřením vůbec podaří vycestovat. Jejím cílem bylo odpoutat se od starostí všedních dní. Sama říká, že si potřebovala po pracovně náročných měsících odpočinout, a hned od začátku se rozhodla poslouchat své tělo, nevstávat příliš brzy a ujít jen tolik kilometrů, kolik tělo dovolí.

Eva Čerešňáková je věřící a její cesta měla duchovní přesah. Když se jí stalo, že se ztratila, stála v dešti před zavřenou ubytovnou a nevěděla kudy dál, neztrácela víru a nakonec jí pomohl milý člověk.

Adéla Elbel a Michal Rožek v Santiagu

Populární moderátorka a stand-up komička Adéla Elbel se do Santiaga vydala se svým partnerem Michalem Rožkem. Chtěli během pouti zjistit, jestli jejich vztah stojí na dostatečně pevných základech. Oba za sebou měli bolavou minulost, a i když po ničem netoužili víc než být spolu, uměli jeden druhého i odehnat. Adéla už kdysi po nehezkém rozvodu zjistila, že jí chůze pomáhá, a ta s Michalem byla již její třetí svatojakubská.

V knize Santiago, má lásko nádherně a poutavě nejen popisují pouť jako takovou, ale dělí se i o pohled na jednotlivé dny a zážitky z obou úhlů, tedy mužského i ženského. Je to zajímavé, místy dojemné, často vtipné. Stanete se svědkem jejich hádek i odpouštění a zjistíte, jestli poutí prošli ruku v ruce, nebo nakonec každý sám.

Foto: Profimedia.cz

Z pouti se vrátili posílení a s chutí napsat knížku.Foto: Profimedia.cz

Denisa Pfauserová a svatojakubská pouť

Filmová a seriálová herečka Denisa Pfauserová se na svatojakubskou pouť vydala už dvakrát. Zpočátku ji prý lákala hlavně možnost dlouhého putování krásnou přírodou a také si chtěla dokázat, že není zhýčkaná holka. Brzy zjistila, jak fyzicky náročné putování je, a úplně se pro tento druh odpočinku nadchla. Na druhou pouť pak vyrazila výrazně zkušenější, minimálně přesně věděla, co bude, lépe řečeno nebude potřebovat, a dokázala si vystačit s opravdovým minimem.

Ubytování volí každý poutník tak, jak je mu příjemné, ona se nebála ani obrovských pokojů na ubytovnách, kde spaly pohromadě desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Chtěla si dokázat, že na to má. I proto vyrazila na pouť sama.Foto: Profimedia.cz

Kristýna Janáčková vyrazila na pouť s kamarádkou

Herečka Kristýna Janáčková, kterou proslavil hlavně seriál Cesty domů, se poutnicí stala před šesti lety a důvodem bylo, že si chtěla srovnat a utřídit myšlenky a poznat, co všechno dokáže. Na pouť se připravovala předem - do svého programu proto zařadila dlouhé procházky a cvičila v posilovně. Nevyrazila sama, ale ve dvojici se svojí spirituálně založenou kamarádkou Lucií Biedermann Doležalovou, která se mimo jiné věnuje hlasům andělů.

Kamarádky své putování sdílely na blogu a herečka se tehdy svěřila, že si mnohokrát sáhla na dno. Ono ujít víc než třicet kilometrů denně není žádná legrace, zvlášť když pak večer toužíte po odpočinku a zjistíte, že ubytovna je plná a vy musíte hledat jiné místo, kde složit hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Sáhla si na dno, poplakala si, ale nelituje ani náhodou. Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám