Celebrity

19. května 2023 05:55

David Laštovka

Iva Janžurová se vdávala po dvouměsíční známosti. Otce svých dvou dcer si ale nevzala

Iva Janžurová slaví 80. narozeniny (zdroj: CNN Prima NEWS)

Nestárnoucí herečka Iva Janžurová, která slaví 82. narozeniny, je i ve svém věku neskutečně vitální. Točí filmy, hraje v divadle, režíruje a píše scénáře. Věk by jí nikdo nehádal. Jak to měla v životě s láskou?

První velkou láskou Ivy Janžurové byl kameraman Jan Eisner. Seznámili se v roce 1968 během natáčení komediálního cyklu Píseň pro Rudolfa. Po dvouměsíční známosti se na Konopišti vzali.

„Svatba byla z našeho krátkého manželství to nejhezčí. Bylo mi tehdy sedmadvacet, měla jsem pocit, že mám nejvyšší čas se usadit. Hodně jsme se spolu sblížili na natáčení, které bylo hodně ovlivněno vpádem sovětských okupačních vojsk. Jezdili jsme autem, on točil zepředu na kameru vojáky v ulicích, já seděla s Martou Kubišovou vzadu. Marta zpívala Modlitbu a bály jsme se, že si vojáci všimnou, že se natáčí. V hrůze jsme míjeli tanky, ale nikdo si ničeho nevšiml. Jan mi imponoval svojí přímočarostí,“ prozradila herečka v knize Včera, dnes a zítra.

Proč už se podruhé nikdy nevdala?

Jak brzy zjistila, Eisner byl sice pozorný muž, ale zároveň tak trochu bohém, který nedokázal milovat pouze jednu ženu. Manželství vydrželo pouze půl roku a následoval rozvod.

Mohlo by vás zajímat: Iva Janžurová si otce svých dcer nikdy nevzala, chodila k němu na zálety

„My jsme se na všem dohodli bez problémů. Oba dva jsme věděli, že pokračovat nemá smysl. Ale za komunismu nebylo jen tak, jít od sebe. Abychom mohli být rozvedeni, před různými komisemi jsme museli tvrdit, jaký k sobě máme nepřekonatelný odpor, jak se nenávidíme, přitom to nebyla pravda. Podstata naší neshody byla v něčem jiném, křehčím, těžko definovatelném. Celý ten proces mě strašně rozrušil a znechutil navěky. Přišlo mi to nejapné a tehdy jsem se rozhodla, že už to nikdy nechci podstoupit, a proto se už nikdy znovu nevdala,“ vysvětlila herečka.

Recept na vitalitu

Krátce nato poznala o čtrnáct let staršího herce a divadelního režiséra Stanislava Remundu, který už měl za sebou také jedno nepovedené manželství a z něj syna Davida. Od vztahu ale příliš neočekávala. „Bála jsem se, že vedle něj nebudu mít dost volnosti, kterou k životu potřebuji. On byl takový rychlý a důkladný. Nedávala jsem tomu moc velkou šanci,“ přiznala Janžurová.

Opak byl ovšem pravdou. Ve Stanislavovi našla všechno, po čem toužila. Narodily se jim dvě dcery Theodora a Sabina, které pokračují v rodinné tradici. Prvně jmenovaná je herečka a dokumentární režisérka, druhá herečka a scenáristka. S Remundou prožila krásných čtyřicet let. Rozdělila je až jeho smrt před jedenácti lety. Iva se o něj do poslední chvíle obětavě a s láskou starala.

Iva Janžurová se narodila v Žirovnici u Pelhřimova do rodiny pedagogů a měla dva starší bratry. To, že vypadá stále skvěle a těší se dobrému zdraví, přičítá k práci, která ji nabíjí a dodává energii.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.