Očekávaný Indiana Jones si v Cannes vysloužil jen vlažný potlesk

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a zatím poslední díl série o dobrodružném archeologovi, si dnes na světové premiéře v Cannes i přes vysoká očekávání vysloužil jen vlažný pětiminutový potlesk, napsal server Variety. S těžkým srdcem se ale s diváky rozloučil herec Harrison Ford, představitel hlavní role, který už dříve prohlásil, že Indianu Jonese ztvárnil naposledy.

"Jsem opravdu dojatý," řekl Ford před promítáním filmu, které agentura AP označila za jednu z nejočekávanějších událostí filmového festivalu, který se každoročně koná na francouzské Riviéře. "Říká se, že vám před smrtí proběhne před očima celý život, a já jsem právě viděl, jak mi před očima proběhl celý život," řekl 80letý herec, který podle Variety jen stěží zadržoval slzy.

I přes velká očekávání a velké emoce se ale po závěrečných titulkách film dočkal jen spíše umírněného pětiminutového potlesku vestoje. Propracované akční scény a vtipné průpovídky herečky Phoebe Wallerové-Bridgeové, představitelky hlavní ženské role, se v sále setkaly spíše s nevýraznou reakcí publika. Při některých částech 142 minut dlouhého snímku bylo slyšet, jak si nezaujatí diváci ve francouzštině šeptají.

Největší veselí večera tedy vzbudil opět Ford, kterého si ředitel festivalu Thierry Frémaux pozval na pódium, aby mu za sestřihu hercových nejslavnějších rolí předal Zlatou palmu jako čestné ocenění. V loňském roce Cannes podobným způsobem oslavilo film Top Gun: Maverick a herce Toma Cruise.

Není to první film o slavném fiktivním archeologovi, který má v Cannes premiéru. Čtvrtý díl Indiana Jones a Království křišťálové lebky byl uveden na festivalu v roce 2008. Přestože se podle kritiků jednalo o špatné pokračování, snímek celosvětově vydělal 790 milionů dolarů (17,4 miliardy Kč) a diváci jej na recenzních webech hodnotí spíše kladně.

Očekává se, že pátý díl série bude mít podobný, ne-li větší úspěch. Nový film, který bude v českých kinech uveden na konci června, je prvním snímkem ze série, který nerežíroval Steven Spielberg. Režie se místo toho ujal James Mangold, který má na kontě například životopisné drama Le Mans '66 nebo akční thriller Logan: Wolverine. Kromě Forda a Wallerové-Bridgeové ve filmu hraje Antonio Banderas či Mads Mikkelsen.

Starší příběhy Indiany Jonese mohou dnes diváci vidět nejen v televizních reprízách nebo na DVD, patří ale i k vyhledávaným titulům na streamovacích službách. Čtyři filmy jsou k dispozici na SkyShowtime, která obhospodařuje archiv společnosti Paramount, jež distribuovala původní tetralogii. Nejnovější snímek ale vznikl v produkci studia Walt Disney, které už před lety koupilo Lucasfilm George Lucase (autora postavy "Indyho"). To koncem května zařadí do nabídky své služby Disney+ nejen původní čtyři filmy - zůstanou i na SkyShowtime - ale také seriál Mladý Indiana Jones, který se z velké části natáčel i v ČR a který bylo dosud možné vidět jen při opakování v běžné televizi nebo na domácím videu.

Související

Ilustrační foto

Star Wars: Další část sci-fi ságy uvidí diváci za tři roky. Bude i nový Indiana Jones

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.

Více souvisejících

Harrison Ford Indiana Jones

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy