Bez motivu: Detektivka se skvěle vybudovanou atmosférou, kde hlavním překvapením není odhalení vraha, ale motivu

Pravděpodobně nejstylovější adaptace románu Eda McBaina je afektovaná, i když mírně nedokonalá syntéza amerického a francouzského detektivního thrilleru, odehrávající se na sluncem zalité francouzské Riviéře. Film má skvělé herecké obsazení s nezapomenutelným výkonem Jeana-Louise Trintignanta. Snímek byl druhým ze sedmi filmů Philippa Labra, který v 70. letech režíroval i několik dalších oblíbených thrillerů, například Následníka s Belmondem v hlavní roli.

Tajemný a napínavý příběh zpracovaný ve stylu staré francouzské školy

Inspektor Carella, kterého ztvárnil Jean-Louis Trintignant, je mírně zmaten zdánlivě bezdůvodnými vraždami dvou mužů – Tonyho Foresta a Pierra Barroyera, ke kterým došlo v Nice. Zdá se, že obě oběti nemají nic společného, kromě způsobu, jakým byly zavražděny. Oba muži byli střeleni doprostřed čela.

První zlom nastane, když Carella najde muže, který obě vraždy spojuje. Oním mužem je astrolog Hans Kleinberg, který působil jako kurýr a pro oba zavražděné převážel peníze do Švýcarska. Než se ale inspektorovi podaří zjistit více, je Kleinberg náhle rovněž zastřelen. Třetí oběť, ale stále žádný zjevný motiv vraždy.

Následně Carella získá druhou stopu, když mu Forestova snacha Sandra dodá deník první oběti, v němž jsou zaznamenány jeho schůzky s mnoha různými milenkami. Jedna z nich, Jocelyne Rocca, souhlasí se schůzkou, ale ani z rozhovoru s ní inspektor nezíská nic, co by mu mohlo pomoci s vyšetřováním.

Při odchodu z bytu inspektora se Jocelyne stane čtvrtou obětí tajemného vraha. Carellovi se podaří přes okno odstřelovače zahlédnout a začne ho pronásledovat. Vrah je ale rychlejší a podaří se mu uniknout.

Skvělé lokality, charismatický komisař i výtečná hudba

Zdá se, že vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Znovu ale přichází Sandra, která v místním divadle zkouší novou hru, a má pro inspektora zajímavou informaci. Režisérem hry je Francis Palombo a před osmi lety, když byla inscenace poprvé uvedena, byly čtyři z rolí obsazeny čtyřmi oběťmi vraždy, která inspektorovi nedává spát.

Carella navíc zjišťuje, že oběti byly zavražděny přesně ve stejném pořadí, v jakém se objevily na jevišti. Pátý člen původního hereckého sboru, televizní moderátor Julien Sabirnou, se tak podle inspektora s velkou pravděpodobností stane další obětí. Podaří se mu ho zachránit? A co je vlastně motivem vražd a kdo je za ně zodpovědný?

Zdroj: imdb.com, moviedetective.net

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu