Praha se připravuje na elektromobilitu. První městské stanice pro rezidenční nabíjení jsou v provozu, v budoucnu jich mají být tisíce

Od prosince mohou Pražané využít první nabíjecí wallboxy na stožárech městských pouličních lamp a „tankovat“ přímo z distribuční soustavy. Prvních 13 pilotních nabíjecích stanic s celkem 25 přípojnými body instalovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy v rezidenční části Vinohrad. Za dva měsíce od spuštění provozu stanice zaznamenaly téměř 600 nabíjecích cyklů.

Na boom e-mobility se Praha připravuje dlouhodobě s cílem zajistit dostatečnou kapacitu pro předpokládaný počet až 200 000 elektromobilů v roce 2030. Jako nejvýhodnější byla zvolena varianta, která využívá sítě veřejného osvětlení a počítá s postupnou instalací nabíjecích stanic na tzv. EVR (Electric Vehicle Ready) stožáry městských lamp.

Příprava dobíjecí infrastruktury vyžaduje novou kabeláž u stávajících stožárů pod zemí i úpravu nadzemní patice. Samotná výstavba EVR lamp je realizována v synergii s pracemi PREdistribuce na obnově elektrické distribuční sítě, tak aby všechny činnosti proběhly v rámci jednoho výkopu jak z důvodu úspory nákladů, tak pro minimalizaci zásahu do každodenního života Pražanů.

Výstavba EVR lamp probíhá od roku 2021. První desítky jsou dokončeny v lokalitách Prosek, Vokovice, Kamýk, Háje, Černý Most, Kobylisy, Bohnice, Dvorce, ve Vršovicích a na Velké Ohradě. Letos se pro budoucí osazení nabíjecími stanicemi plánuje dokončit dalších 250, v následujících letech to budou násobky tohoto počtu. Do roku 2030 chce mít Praha připraveno až 4 500 nabíjecích míst.

Většina wallboxů na Vinohradech má dva dobíjecí body pro současné nabíjení dvou vozidel. Každé se nabíjí maximálním výkonem až 22 kW. Pravidelné dobíjení je výhodnější s registrací a čipem objednaným na www.prahanabiji.cz, další možností je dobití přes QR kód.

Pilotní projekt rezidenčního nabíjení na Vinohradech je prvním blokovým osazením na území metropole. Sloučením nabíjecích stanic pro elektromobily s veřejným osvětlením se navíc předchází umísťování dalších sloupků do veřejného prostoru.

Ing. Tomáš Novotný
místopředseda představenstva
Technologie hlavního města Prahy
www.prahanabiji.cz