Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stojíme za Natálkou: Byla založena sbírka, která má pomoci rodině popálené Natálie po předčasném propuštění žhářů

19. května 2023
Čtení na 3 minuty
Rodina Kudrikova, která byla obětí rasově motivovaného žhářského útoku v roce 2009 (FOTO: Znesnaze21.cz, Facebook Pavel Kudrik)
Rodina Kudrikova, která byla obětí rasově motivovaného žhářského útoku v roce 2009 (FOTO: Znesnaze21.cz, Facebook Pavel Kudrik)
Nadační fond pomoci Karla Janečka v reakci na předčasné propuštění dvou žhářů z Vítkova založil sbírku s názvem "Stojíme za Natálkou". Sbírka vznikla s cílem podpořit Natálku a její rodinu, ale také poukázat na nedostatečnou systémovou podporu obětí vážných trestných činů.

“Kauza žhářů z Vítkova má celospolečenský rozměr a zasahuje nejen celou romskou komunitu. V tuto chvíli je potřeba podpořit Natálku a její rodinu, aby lépe překonali tíživou a psychicky náročnou situaci,” píše se na portálu Znesnáze21.cz, kde mohou lidé rodinu finančně podpořit.

“Finančním příspěvkem podpoříme Natálii a její rodinu, ale také tím poukazujeme na chybějící systémovou podporu obětí takto závažných trestných činů,” vysvětluje nadace. “Natálka dlouho žila v izolaci, své dětství trávila po nemocnicích. Co jí nyní dělá radost? Je to možnost tančit s kamarádkami. Sní o cestování a vystupování se svou taneční skupinou. Tancování ji dodává sebevědomí a radost ze společně prožitých chvil s dalšími dívkami z taneční skupiny z Opavska. Právě na volnočasové aktivity, psychosociální podporu a dalšími podpůrné aktivity celé rodiny půjde výtěžek sbírky,” vysvětluje nadace na co půjdou finanční prostředky.

Patrony sbírky se stala zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková a Kumar Vishwanathan, ředitel a zakladatel organizace Vzájemně soužití, který rodině postižené neonacistickým útokem od počátku pomáhá.

“Před pár dny byli z věznice propuštěni dva muži, kteří zničili život Natálii Kudrikové a její rodině. Do veřejného prostoru se vrátily vzpomínky na hrůzný čin, který zasáhl celou společnost a romskou komunitu. Na tomto případu se také ukázalo, jak u nás chybí systematická pomoc obětem takto závažných trestných činů,” uvedla na sociálních sítích Lucie Fuková. “Proto jsem se spolu s Kumarem Vishwanathanem stala patronkou sbírky „Stojíme za Natálkou” na pomoc dívce a její rodině. Tato pomoc byla komunikována s rodinou a vychází z jejich vlastních potřeb. Prosím přispějte a sdílejte,” uvedla Lucie Fuková.

Fuková společně se zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Laurenčíkovou a ředitelkou organizace In Iustitia Klárou Kalibová nyní zahájily jednání s Ministerstvo spravedlnosti České republiky a hledají společné kroky, které by vedly k efektivní podpoře obětí podobně závažných trestných činů.

Do pomoci Natálii a její rodině se můžete zapojit také formou aukce obrazu výtvarníka Antonína Vojtka a jeho manželky Jitkou z Galerie 99. Obraz zobrazuje strom, který byl nakreslen Antonínem Vojtkem a během oslav Mezinárodního dne Romů doplněn lidmi z komunity, kteří namalovali listy stromu různými odstíny barev. Aukce je organizována IQ Roma servis Břeclav pod patronátem Patrika Bangy, držitele ceny Magnezia litera.

Rozhodnutí soudu propustit dva ze čtyř odsouzených neonacistů rodinu popálené Natálie šokovalo. “Je mi z toho zle,” reagovala na rozhodnutí soudu pro zpravodajský server Romea.cz Anna Siváková, matka popálené Natálky. “Jsme v naprostém šoku. Moje děti mají strach. Jakmile se to dozvěděli, tak řekli, že se chtějí stěhovat pryč,” dodala v pláči Siváková. “Natálka leží v posteli a nic neříká,” uvedla s tím, že je na tom velmi psychicky špatně. “Nechce nikam chodit, říká mi, že si už vytrpěla dost. Museli jsme jí říct pravdu, jak to celé bylo,” dodala pro Romea.cz Anna Siváková.

Zatímco Cojocaru a Müller vyšli na svobodu, za mřížemi věznice zůstávají druzí dva neonacisté David Vaculík a Jaromír Lukeš. Oba dostali tresty přísnější ve výši 22 let – dvě třetiny trestu jim uplynou, až si odpykají za mřížemi 14,5 let.

Čtveřice na dům obývaný početnou romskou rodinou zaútočila v noci na 19. dubna 2009, do oken hodila zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii. Soud v rozsudku poukázal i na to, že celou akci zřejmě zorganizovali na počest narozenin Adolfa Hitlera.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon