Patrik Czepiec
19. května 2023 • 10:55

139:48! V NHL se urodil šestý nejdelší zápas. Pizza i redbully, Gudas bořil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětašedesát střel ku šedesáti… ne, řeč není o basketbalu! V noci na pátek hokejová NHL zaknihovala šestý nejdelší zápas v ligových dějinách. Úvodní přetahovaná série konferenčního finále mezi Carolinou a Floridou dopadla lépe pro hosty (2:3p), rekordní duel rozseknul krátce před osmou hodinou ranní českého času Matthew Tkachuk. Úvodní buly přitom padlo ve dvě. Maraton čítající téměř sedm třetin dokonce překonal památný zápas Pittsburghu s Washingtonem, který utnul tehdejší útočník Penguins Petr Nedvěd v čase 139:15.



Výjezd od mantinelu, svižná rána nad rameno brankáře. Takhle jednoduché to bylo? Nenápadná akce Matthewa Tkachuka ze závěru čtvrtého nastavení přinesla rozluštění náročného hlavolamu, který na sebe ušili hráči Floridy a Caroliny. Výsledek 3:2 v prodloužení doručil tahoun Panthers celkově 125. ranou v utkání.

„Jsem rád, že ještě stihneme poslední autobus,“ vtipkoval hostující hrdina v bezprostřední euforii po vítězné akci. „Teď zpátky na hotel, najíme se a odpočineme si. Když hrajete čtvrté prodloužení, už do sebe házíte redbully nebo pizzu.“

A možná i elixír na odčarování brankářské neprůstřelnosti. Po vyrovnávací trefě Stefana Noesena ve třetí části, na kterou přihrál i útočník Martin Nečas, se totiž gólostroj obou týmů zaseknul. Maskovaní muži Frederik Andersen a Sergej Bobrovský odmítali inkasovat dlouhých 86 minut, než do horní části klece zapadla Tkachukova spásná střela.

Zápas byl rekordní z hlediska řady individuálních výkonů. Například český ranař Radko Gudas protihráčům znovu naděloval nepříjemnou hru tělem, k zemi poslal hned 12 soupeřů. Od doby, kdy se v zámoří sčítají hity, napáchalo větší škody jen 22 borců. Absolutní maximum patří Zdenu Chárovi, který na začátku své bohaté kariéry zapsal 17 bodyčeků v derby Islanders a Rangers. Naprostý unikát.

Příplatek za přesčasy bude žádat zejména Gudasův kolega z obrany Brandon Montour. Na ledě strávil 57 minut a 27 sekund, jasně nejvíc ze všech přítomných. Mezi útočníky si nejvýrazněji máknul poražený Sebastian Aho (45:56), ale i nejméně vytěžovaný forvard Floridy Ryan Lomberg zvládnul solidních 19 minut a 15 sekund.

Právě jeho snaha mohla smírný stav přerušit už po 155 sekundách prodloužení, jenže sudí branku na základě trenérské výzvy odvolali. „Myslím, že Colin White by měl dostat pokutu za to, že najel do brankoviště. Mohli jsme to ukončit trošku dřív,“ komentoval v žertu inkriminovaný moment Gudas.

Nakonec se fanoušci dočkali šesté nejdelší tahanice v dějinách a v průběhu série se přesvědčí, na které ze stran zanechá enormní porce odehraného času větší zkázu. „Samozřejmě jsme unavení, ale určitě méně, než kdybychom padli,“ má jasno Tkachuk.

Druhý duel je na programu ze soboty na neděli. Případná porážka by už pro Nečase a spol. mohla být kritická.

Góly

Domácí: 19:48. Jarvis, 43:47. Noesen

Hosté: 35:28. Barkov, 37:43. Verhaeghe, 139:47. Tkachuk

Sestavy

Domácí: Andersen (Raanta) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, Gostisbehere – Jarvis, S. Aho II (A), Noesen – Fast, Kotkaniemi, Martinook – Nečas, J. Staal (C), Teräväinen – Stepan, Stastny, Drury.

Hosté: Bobrovskij (Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Verhaeghe – Tkachuk (A), Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Luostarinen – White, E. Staal, Lomberg.

Rozhodčí

Kozari, Lee – Kovachik, Mills

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

18 680 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud