České Švýcarsko zažilo další vetší požár – pod Pravčickou bránou zapálili neopatrní turisté kus lesa zábavní pyrotechnikou

19. květen 2023 10:37

Hasiči mají za sebou letos první větší zásah v národním parku České Švýcarsko. Oheň pod Pravčickou bránou zapálili ve čtvrtek odpoledne turisté při neopatrné manipulaci se zábavní pyrotechnikou, policie jednoho z nich v souvislosti s případem zadržela.

Dvanáct hasičských jednotek zlikvidovalo požár během několika hodin, dvě na místě zůstaly celou noc. Není to ale první požár, který v chráněné oblasti způsobily rachejtle. Obec Hřensko tak uvažuje nad vyhlášením zákazu volného prodeje pyrotechniky.

„Zničehonic vidím kouř, tak jsem ihned vyrazil nahoru. Byla tam skupinka asi 20 lidí, hned za mnou přijeli policisté – v Hřensku je totiž Vatertag, takže tam byli všichni nasazeni. Z té skupinky se jeden hned přihlásil, že hodil pyrotechniku,“ popisuje dobrovolný strážce národního parku Jakub Urbánek.

Na vině je alkohol a zábavní pyrotchnika

„Je za tím alkohol, pochopitelně – oni ti turisti se k nám přijíždějí jakoby vyřádit,“ konstatuje starosta Hřenska Zdeněk Pánek ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná.

Hřensko eskapádám opilých turistů při německých svátcích čelí pravidelně.

„Ta situace se opakuje – něco podobného se stalo asi 14 dnů předtím, než nás loni zasáhl požár. Budeme se vážně zabývat tím, že bychom vydali obecně závaznou vyhlášku o zákazu prodeje pyrotechniky v našich stáncích,“ doplňuje Pánek.

„Hořel tady ten pruh, asi 10 až 12 metrů široký a 100 metrů dlouhý. Teď už je dohašeno, ale hasiči tady budou ještě celou noc hlídat, jestli se ten oheň ještě případně někde nerozhoří,“ ukazuje na čerstvě dohašené spáleniště mluvčí národního parku Tomáš Salov.

„Jo, už je to uhašený,“ potvrzuje ještě do telefonu strážce parku Miroslav Rybář. Na všech okolo je vidět úleva, že se neopakoval scénář z minulého roku, kdy hasiči bojovali s rozsáhlým požárem v národním parku 20 dní.

Spustit audio

Související