Nejstarší budova UTB jde k zemi. Podívejte se, jak probíhá demolice

Demolice Fakulty technologické. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Vzhledem k narušené statice a technickému stavu zahájila Univerzita Tomáše Bati demolici budovy U1 – Fakulty technologické, která je nejstarší budovou celé univerzity. Její stavba pochází z roku 1932. Na stejném místě pak univerzita postaví novou, moderní budovu.

„Vlastní demoliční práce budou trvat přibližně do července. Vlastní výstavba nového objektu pak bude zahájena na jaře příštího roku,“ řekl kvestor UTB RNDr. Alexander Černý.

Demolice bude stát 26 milionů korun bez DPH, výstavba nové budovy vyjde přibližně na 566 milionů korun. Z toho 441 milionů pokryjí dotace, zbytek zaplatí univerzita z vlastních zdrojů.

Demoliční práce probíhají v poměrně zastavěné lokalitě v centru města, na okraji průmyslového areálu bývalého závodu Svit. „Suť budeme na místě částečně třídit, poté budeme postupně odvážet na skládku, kde ji dále zpracujeme. Celkově se bude jednat přibližně o dvacet tisíc tun suti,“ doplnil Ing. Pavel Blažek, vedoucí Odboru investic a majetku UTB. Celé místo je z bezpečnostních důvodů oplocené.

S výstavbou nové budovy fakulty se začne přibližně na jaře příštího roku. Hotovo by mělo být do září 2026.

Zdroj: UTB

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x