Snad nikdy v životě jsem nejedla lepší křehké skořicové šneky, než jsou tyto! Dámy a pánové, toto je taková lahoda, že jejich příprava je naprostá nutnost.Nemusíte se vůbec bát, že by křehké skořicové šneky, byly příliš složité. Zvládla jsem je i já, osoba, která se bojí péct sladké. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehké skořicové šneky

Ingredience na skořicové šneky

Množství: 12 šneků

Na těsto

450 g hladké mouky
50 g cukru
1 špetka soli (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
80 g másla
200 ml vlažného polotučného mléka
1 balení čerstvého droždí (42 g) nebo 1 balení sušeného (10 – 12 g)

Na náplň

100 g másla
60 g cukru
2 lžíce mleté skořice (40 g)
1 špetka mletého kardamonu (3 g)

Na potření

1 vejce M (50 g)
1 skořicový cukr (20 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 115 minut

Připravujeme těsto na skořicové šneky

Vždycky jsem se bála pracovat s kynutým těstem. Bála jsem se toho, jestli vykyne, nevykyne, ale pak jsem se naučila pár jednoduchých pravidel, kterých se držím zuby nehty, a kynutí je pro mě teď už spíše radostí.

Do mísy si dáme mouku, špetku soli, cukr a dobře promícháme se lžičkou kardamonu, který dodá těstu úžasnou chuť a vůni.

V těstu si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, popřípadě nasypeme sušené. U čerstvého droždí je vždy větší jistota, že vykyne. Se sušeným droždím mám nejlepší zkušenost s francouzským vlaštovkovým.

K sypkým věcem a droždí přilejeme rozpuštěné máslo smíchané s vlažným mlékem, ale zde pozor. Máslo i mléko by mělo být jen vlažné, ne horké. Mohlo by tak pozabíjet kvasinky a to určitě nechceme. Směs v důlku lehce promícháme, aby droždí mohlo zažít pracovat.

Necháme 10 minut odpočívat.

Pak už jen vypracujeme těsto. Nelekejte se, pokud bude těsto lepivější, je to tak naprosto v pořádku. Hníst ho můžete jak rukou nebo mixérem na nižší otáčky a to klidně 10 minut.

Vypracované těsto zaprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.

Takto ho necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.

Kontrolujeme těsto

Těsto po hodině rukou prohněteme a opět lehce zasypeme moukou a ještě dalších 30 minut necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem – tak totiž poznáte, že je připravené k dalšímu zpracování.

Připravujeme skořicovou směs

Mezitím, co nám těsto podruhé kyne, si připravíme směs na plnění. Máslo rozpustíme a smícháme ho s cukrem, skořicí a špetkou kardamonu. Aby se nám pak směs dobře roztírala a úplně netekla, dejte ji do lednice, aby trošku ztuhla.

Připravujeme a motáme skořicové šneky

Určitě bychom si mohli těsto jen jednoduše smotat do ruličky a udělal z něj klasické šneky. Jenže jelikož víme, že se jí i očima, tak si šnečky zamotáme do krásných motánků. Není to nic složitého.

Těsto si přendáme na moukou vysypaný vál a rozválíme na plát o tloušce cca 5–7 mm.

Celý plát potřeme vychlazenou směsí a to rovnoměrně do všech stran.

Plát pak přehneme na třetiny a můžeme začít krájet. Zde vše řeknou především fotky, spíš než slova. Ale zkusím to. 🙂 Přeložený plát si rozřežeme na podlouhlé obdélníky, které ještě na jedné straně nařízneme.

Vezmeme jednotlivé pláty a budeme „plést“ jednoduchý cop, který pak ještě vykroutíme do vrtule, stočíme do šnečka a konec vložíme dospod krásně vytvořeného šnečka.

Jednotlivé šneky dáme na pečicí papír a nakonec potřeme směsí rozmíchaného vejce se skořicovým cukrem.

Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

Skořicové šneky budou nádherně zlaté a po vychladnutí křehké, křupavé a prostě dobré jako sen.

Dobrou chuť vám přeje Pája