Křehké skořicové šneky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/skoricove-sneky/
Snad nikdy v životě jsem nejedla lepší křehké skořicové šneky, než jsou tyto! Dámy a pánové, toto je taková lahoda, že jejich příprava je naprostá nutnost.Nemusíte se vůbec bát, že by křehké skořicové šneky, byly příliš složité. Zvládla jsem je i já, osoba, která se bojí péct sladké. 🙂
Ingredience na skořicové šneky
Množství: 12 šnekůNa těsto
450 g hladké mouky
50 g cukru
1 špetka soli (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
80 g másla
200 ml vlažného polotučného mléka
1 balení čerstvého droždí (42 g) nebo 1 balení sušeného (10 – 12 g)
Na náplň
100 g másla
60 g cukru
2 lžíce mleté skořice (40 g)
1 špetka mletého kardamonu (3 g)
Na potření
1 vejce M (50 g)
1 skořicový cukr (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 115 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto na skořicové šneky
Vždycky jsem se bála pracovat s kynutým těstem. Bála jsem se toho, jestli vykyne, nevykyne, ale pak jsem se naučila pár jednoduchých pravidel, kterých se držím zuby nehty, a kynutí je pro mě teď už spíše radostí.
Do mísy si dáme mouku, špetku soli, cukr a dobře promícháme se lžičkou kardamonu, který dodá těstu úžasnou chuť a vůni.
V těstu si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, popřípadě nasypeme sušené. U čerstvého droždí je vždy větší jistota, že vykyne. Se sušeným droždím mám nejlepší zkušenost s francouzským vlaštovkovým.
K sypkým věcem a droždí přilejeme rozpuštěné máslo smíchané s vlažným mlékem, ale zde pozor. Máslo i mléko by mělo být jen vlažné, ne horké. Mohlo by tak pozabíjet kvasinky a to určitě nechceme. Směs v důlku lehce promícháme, aby droždí mohlo zažít pracovat.
Necháme 10 minut odpočívat.
Pak už jen vypracujeme těsto. Nelekejte se, pokud bude těsto lepivější, je to tak naprosto v pořádku. Hníst ho můžete jak rukou nebo mixérem na nižší otáčky a to klidně 10 minut.
Vypracované těsto zaprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.
Takto ho necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Kontrolujeme těsto
Těsto po hodině rukou prohněteme a opět lehce zasypeme moukou a ještě dalších 30 minut necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem – tak totiž poznáte, že je připravené k dalšímu zpracování.
Připravujeme skořicovou směs
Mezitím, co nám těsto podruhé kyne, si připravíme směs na plnění. Máslo rozpustíme a smícháme ho s cukrem, skořicí a špetkou kardamonu. Aby se nám pak směs dobře roztírala a úplně netekla, dejte ji do lednice, aby trošku ztuhla.
Připravujeme a motáme skořicové šneky
Určitě bychom si mohli těsto jen jednoduše smotat do ruličky a udělal z něj klasické šneky. Jenže jelikož víme, že se jí i očima, tak si šnečky zamotáme do krásných motánků. Není to nic složitého.
Těsto si přendáme na moukou vysypaný vál a rozválíme na plát o tloušce cca 5–7 mm.
Celý plát potřeme vychlazenou směsí a to rovnoměrně do všech stran.
Plát pak přehneme na třetiny a můžeme začít krájet. Zde vše řeknou především fotky, spíš než slova. Ale zkusím to. 🙂 Přeložený plát si rozřežeme na podlouhlé obdélníky, které ještě na jedné straně nařízneme.
Vezmeme jednotlivé pláty a budeme „plést“ jednoduchý cop, který pak ještě vykroutíme do vrtule, stočíme do šnečka a konec vložíme dospod krásně vytvořeného šnečka.
Jednotlivé šneky dáme na pečicí papír a nakonec potřeme směsí rozmíchaného vejce se skořicovým cukrem.
Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
Skořicové šneky budou nádherně zlaté a po vychladnutí křehké, křupavé a prostě dobré jako sen.
Dobrou chuť vám přeje Pája
Líbí se vám recept na skořicové šneky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, droždí, Hladká mouka, kardamon, máslo, mouka, skořice, skořicový cukr, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den, smím se zeptat, zda v receptu není napsána menší část mléka, například? Všechny ingredience jsem dávala přesně podle popisu, no těsto není lepivé jak píšete, ale sypké, tak teď nevím, co s tím. Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, Nikol,
děkuji za upozornění. Opravdu tam má být více mléka a to 200 ml.
Recepturu už jsem upravila. Pája
Dobry den, se 100ml mléka mi vzniklo uplne tuhe testo… lepive a vlacne testo jak mate na obrazku jsem nemela ani po pridani 180ml mleka… opravdu to ma byt jen 100ml mleka? Ono totiz i k vlacnemu testu, z jakeho vznika treba foccacia, se na 400g mouky pridava 350ml
Vody… neverim, ze ze 100ml mleka a 450g mouky udelate tak ridke testo…
Andy, děkuji za upozornění. Recepturu jsem již přepsala. Pája
Nejlepší šneky jaké jsem kdy jedla i dělala . Jediné co bych poupravila je množství mléka na 150 ml. Jinak se s těstem velmi dobře pracuje. Za mě 5
Evo, krásný den. Moc děkuji za upozornění na chybku v receptu. Přenastavovala jsem poměr surovin na menší počet porcí a bohužel mléko opravdu ujelo. Má ho tam být 200 ml a už jsem to i upravila. Děkuji za upozornění. Doufám, že teď už se vše povede na jedničku. Pája
Dobrý den, ráda bych si jen upřesnila množství droždí u tohoto receptu, protože tam máte menší rozpor. Uvádíte jedno balení, což je standardně 42g, ale v závorce máte gramů 25. Tak půl balení nebo jedno celé? 😉 Předem děkuji, Jana
Hezký den, Jano, droždí je opravdu jeden balíček čerstvého (42 g) anebo jeden balíček sušeného (10-12 g). Mějte se moc hezky, Pája
Dobrý den,děkuji za moc lákavý recept,jen jsem se chtěla zeptat,jestli náhodou ve výčtu ingrediencí nechybí mléko.Přijde mi,že na fotkách ho vidím a bez něj by mi to přišlo nějaké suché. Ještě jsem recept nezkoušela ale chystám se na to.Velice děkuji za odpověď.
Regina
Regino, krásný den. Mlíčko vypadlo a již jsem recept upravila. Samozřejmě se do těsta přidává (zde 100 ml) a dává se společně s rozpuštěným máslem. Děkuji za upozornění a ať se povedou. Pája
Nějakou kuchařku bych si ráda koupila.
Hezký den, Mileno, naše kuchařky najdete na stránce: https://vicnezkucharka.cz/kucharky. Zde si je také můžete objednat. Pája
Vypadají nádherně, ale asi by to chtělo ty fotky. Neumím si to představit.Díky za nádherné recepty.
Jardo, krásný den. Fotky jsou i s komplet postupem. Stačí jen jet šipkami doprava nebo doleva (šipky jsou na stranách fotek. Popřípadě zkuste obnovit stránku, jestli není problém v prohlížeči. Mějte se moc hezky, Pája