Kakko o Chytilovi i životu s cukrovkou: Musíte se jí přizpůsobit

Zleva Filip Chytil a Kaapo Kakko | Foto: nhl.com

19. května 2023, 15:22

Petr Koval

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Dvaadvacetiletý hokejista Kaapo Kakko už má tři zlaté medaile z vrcholných akcí. Tu poslední získal na mistrovství světa v roce 2019, krátce před svým draftem do NHL. O další zlato letos bojuje na domácí půdě a rád by si vynahradil nečekaný konec v prvním kole play off.

Fin hrající v barvách New York Rangers se už osm let musí vypořádávat s cukrovkou prvního typu. Jak toto onemocnění omezuje jeho kariéru? Jaké to je sdílet šatnu s Patrickem Kanem? A co spolupráce s Filipem Chytilem v jednom útoku?

Finové jsou na turnaji zatím možná trochu za očekáváním. Proti silným soupeřům totiž neuspěli. Prohráli s Američany 1:4 i se Švédy 1:2 po nájezdech.

„Vždycky je skvělé hrát za národní tým a moc si to užívám, navíc na domácí půdě. Chci vyhrát znovu!"

„Myslím si, že celý tým i já můžeme být lepší. Osobně jsem se dostal do šancí, ale zatím jsem nedal gól. Věřím, že se to zlomí,“ komentuje s tím, že rozhodně moc dlouho neváhal přijet si zahrát za svou zem.

„Vždycky je skvělé hrát za národní tým a moc si to užívám, navíc na domácí půdě. Chci vyhrát znovu! To je to jediné, proč tu jsem,“ hlásí zlatý medailista z mistrovství světa osmnáctek, dvacítek i dospělých.

Finského šikulu si na draftu v roce 2019 vybrali z druhého místa Rangers. Letos tak v barvách Jezdců odehrál již čtvrtou sezonu.

„Tento rok nebyl podle našich očekávání, vypadli jsme v prvním kole. To se ale bohužel stává. Doufám, že budeme hrát příští rok lépe. Předchozí sezonu jsme se skoro dostali do finále. Věřím, že to můžeme příští rok vylepšit,“ glosuje forvard, kterého na draftu překonal jen spoluhráč Vítka Vaněčka z New Jersey, Jack Hughes. Právě mladý Američan se výrazně podílel na vyřazení Kakka a spol.

A jaký je život v nejlidnatějším městě Spojených států? „New York mám rád. Je tam nekonečně mnoho možností, co může člověk dělat. Restaurace jsou tu skvělé. Každý den můžete narazit na něco nového. Je to trochu rozdíl oproti Finsku. Užívám si to tu, je opravdu zábavné tady žít,“ chválí si nejlepší nováček finské Liigy z roku 2019. Cenu Jarmo Wasama dostaly v minulosti také hvězdy jako Patrik Laine nebo Juuse Saros.

„New York mám rád. Je tam nekonečně mnoho možností, co může člověk dělat."

Po šestnácti letech v Chicagu se do města kolem řeky Hudson přesunula také mega star NHL – Patrick Kane. „Bylo super si s ním zahrát. Je v NHL dlouho, má tři Stanley Cupy. Je vždycky skvělé, když můžete být v týmu vedle hráčů, kteří toho tolik dokázali, a sledovat, jak pracují každý den. Snažím se od něj naučit, co nejvíce můžu,“ říká Kakko uznale.  

Finský talent hraje v zámoří v jedné lajně s Filipem Chytilem. A společně jsou hitem NHL!

„Mluvili jsme spolu jen před turnajem. Je to výborný hráč. Poslední roky měl opravdu dobré. Je super, že jsme spolu hráli v jedné formaci i během play off. Myslím, že se na sebe můžeme spolehnout. Na ledě o sobě víme. Je silný hlavně v bruslení a v práci s hokejkou. Snažíme se být úspěšní v rozích a vzájemně se hledat před brankou. Je zábava s ním hrát,“ pochvaluje si spolupráci v "The Kid-line", kde s česko-finským duem nastupuje také první volba draftu z roku 2020 Alexis Lafrenière.

Vytáhlý forvard se musí od roku 2015 potýkat s cukrovkou 1. typu. Jak ovlivňuje jeho profesionální kariéru? „Myslím si, že na výkon na ledě to nemá žádný vliv. Je to jen věc, které se musíte přizpůsobit. Nastavit, kdy a co jíst, ale to je všechno. Je to pořád stejné,“ popisuje diabetes 1, pro nějž je charakteristická aplikace inzulinu udržující vyrovnanou hladinu v krvi.

„Cukrovku mám pod kontrolou. Dokud budu udržovat hladinu cukru v krvi v pořádku, bude vše v pohodě. Už je to osm let. Ale ve Finsku je to jednoduché. Vůbec nepociťuji, že bych měl nějaký problém. Je jednoduché upravit jídelníček tak, aby to splňovalo vše potřebné,“ vysvětluje onemocnění, se kterým se potýkají například útočník Dallasu Max Domi nebo německý tenista Alexander Zverev.

I s ním však Kaapo Kakko dokáže hrát hokej na vrcholné úrovni a vynikat. Pomůže svému Finsku k obhajobě titulu?

Foto: Alena Zapletalová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz