Nejchudší zaměstnanci dostanou přidáno, ačkoli inflace bude pravděpodobně rychlejší. Odbory navrhují, aby minimální mzda v roce 2024 stoupla na 19 500 Kč hrubého měsíčně. Zaměstnavatelé jsou opatrnější a vláda hledá kompromis. Sáhodlouhé diskuse však brzy skončí, protože podle nové směrnice Evropské unie bude minimální mzda zvyšována automaticky.

Výdělky rostou pomaleji než ceny

Všichni doplácíme na záchvaty ruského diktátora, který zastavil dodávky zemního plynu do České republiky a střílí rakety na Ukrajinu. Kvůli tomu nám zdražily energie a potraviny. Celková meziroční inflace vloni vylétla na 15,1 % a letos podle České národní banky (ČNB) dosáhne 11,2 %. Zaměstnanci pochopitelně chtějí, aby svižně rostly také jejich příjmy.

Vláda letos zvedla hrubou minimální mzdu z 16 200 Kč/měsíc a 96,40 Kč/hodinu na 17 300 Kč/měsíc a 103,80 Kč/hodinu (o 6,8 %). Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) není spokojená. Požaduje, aby minimální mzda stoupla znovu od letošního července na 18 300 Kč/měsíc a potom ještě od Nového roku 2024 na 19 500 Kč/měsíc (dohromady o 12,7 %). V takovém případě by nejnižší legální výplata rostla rychleji než inflace, tento scénář však není pravděpodobný.

Jaká bude minimální mzda 2024

Krizi pociťují také podnikatelé, kterým zdražily energie, technologie a úvěry. Česká národní banka varuje, že vysoký mzdový růst by povzbudil inflaci, a v takovém případě by znovu zvedla úrokové sazby. Hospodářská komora odmítá další letošní valorizaci a požaduje, aby budoucí změny „odrážely reálnou ekonomickou situaci, byly předvídatelné a probíhaly podle jasných kritérií“.

Vláda by uvítala konsensus, o výsledku však rozhodne ona. Na naše otázky zatím odpovídá slušně, ale vyhýbavě. „Veškeré další případné kroky včas podrobně představíme,” napsalo nám Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Pokud vláda zvolí stejný postup jako naposledy, výsledky budou následující:

  • Minimální mzda od 1. ledna 2024 stoupne na 18 400 Kč/měsíc a 109,50 Kč/hodinu (o 6,4 %).
  • Nejdůležitější zaměstnanci potom vydělají přinejmenším 36 800 Kč/měsíc nebo 219 Kč/hodinu.
  • Další sazby takzvaných zaručených mezd, které jsou odstupňované podle pracovní náplně a podnikatelským svazům vadí, zůstanou zafixované na současné úrovni.

Příště platy porostou automaticky

Přesnou částku ještě neznáme, ale už dneska víme, že minimální mzda 2024 bude nejvyšší v dosavadní historii. Ukrajinci se mezitím úspěšně brání proti ruské agresi, Evropská unie má nové dodavatele zemního plynu a energie pomalu zlevňují. EU také přijala směrnici, díky které bude minimální mzda každoročně automaticky upravována podle jasného vzorce. Detaily závisejí na národních zákonodárcích.

Čeští poslanci rozhodnou, jestli tuzemskou minimální mzdu spočítáme například jako 40 % loňské nebo 50 % předloňské průměrné mzdy. Nový vzorec poprvé použijeme v roce 2025. Potom snad ustanou nekonečné spory, jestli nejchudší zaměstnanci dostanou přidáno trochu méně či více.

Zdroj úvodní fotografie: pexels.com

5 KOMENTÁŘE

  1. Obávám se aby tak vysoká minimální mzda nevedla k nezaměstnanosti a nedobrovolným zkráceným úvazkům, což je opět nezaměstnanost.

    • prosím??? jaká vysoká minimální mzda? si děláte srandu? vy si myslíte že lidé , kteří dřou a to někteří opravdu dřou za 17300 v hrubém je mzda velká? za to člověk nevyužije . mě nezbývá nic jiného než pracovat za takou almužnu. jsem invalidní důchodkyně a jsem ráda ,že můžu vykonávat aspoň práci jako uklízečka. ale já se třeba nezastavim za celých 8 hodin

  2. ??? „doplácíme na záchvaty ruského diktátora, který zastavil dodávky zemního plynu do České republiky“ – a já se domníval, že odběr zemního plynu z Ruska jsme zastavili my sami, abychom diktátora potrestali !! Kde je tedy pravda ???

    • Vam prijde 19500, – v hrubem jako velka castka na minimalni dustojny zivot? Me to pri dnesnich cenach vseho tedy prijde jeste dost malo… Vhledem k tomu, ze tito lide uz daji jen treba 10 tis. za nejlevnejsli ubytovani… A za zbytek aby jedli suchy bochnik chleba na den. Tak tomu rikam opravdu skvely zivot za tu kazdodenni drinu jak smutne..
      Ano, jiste mi napisete,, ze tu praci nemusi delat a muzou si najit jinou… Ale reknete mi kdo by pak ty rucni prace nakonec odvadel? A kde by chom potom byli kdyby kazdy byl pan/pani reditel/ka??

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno