Jak se holit opravdu ekologicky? Jaká holicí metoda je nejšetrnější k planetě

0

Ekologie promlouvá do našeho světa ve všech odvětvích. Pokud vám není planeta lhostejná a děláte maximum pro to, aby váš život byl pro planetu o něco lehčí, pak vás toto téma bude určitě zajímat. I obyčejné holení chloupků totiž může planetu dost zatěžovat. Podívejte se na klady a zápory klasického holení a také alternativy, jak holení přesunou do ekologického šuplíku.

Typické holení často probíhá s jednorázovými břity, které po holení vyhodíte. To je opravdu mnoho zbytečného plastu. Šetřete nejen planetu, ale také vaši kůži, která může být po takovém holení hodně podrážděná.

Jak to bylo s holením v minulosti?

Holení přebytečných chloupků historici objevili již před 25 tisíci lety, kdy lidé používali nejrůznější nástroje. Vedle mazourků, žraločích zubů, mušlí nebo kamenných nožů se používalo i mnoho dalších předmětů, které planetu nikterak nezatěžovaly. Až ve slavném Egyptě se začíná používat specializovaný nůž ze zlata nebo mědi.

V moderní době přišlo na trh mnoho plastových holítek, se nimiž bylo holení snadné. Brzy se však přišlo na to, že plastů je mnoho, a to planetu jen zatěžuje. Pro holení je tento produkt snad i zbytečný, když je možné používat jiné předměty. Jaké holicí předměty jsou tedy nejvíc ekologické?

Elektrické holicí strojky

Možná vás jako první alternativa napadne elektrický holicí strojek. A ano, tato volba je rozhodně více ekologická. Strojek má mnohem větší životnost, jeho použití však není tolik pohodlné. Především musíte vždy myslet na to, aby byl pro použití připravený a plně nabitý. V dnešní době však existuje mnoho strojků, u kterých baterie vydrží hodně dlouho, a tak vás snad tento způsob holení nebude tolik omezovat.

Možná ale nejde o maximální možnou ekologickou variantu. I tento strojek se jednou rozbije a přestane sloužit. V tu chvíli bude muset dojít k jeho likvidaci. A samotná likvidace, jak víme, není pro planetu zas tolik dobrá.

Zero west varianta je mnohem šetrnější

V době, kdy je téma ekologie řešená ze všech stran, přichází na řadu i tend zero west. Mnoho lidí začíná více přemýšlet o tom, jak se dá žít život bez plastů úplně. Změna je možná těžká, ne však nemožná. Pokud tedy chcete planetu chránit, nepoužívejte zbytečné plasty, které po jednom použití vyhazujete.

Pro takové případy můžete v drogeriích najít ekologičtější holítka, kde je možné vyměnit jednotlivé břity. Ty vydrží několik holení, po otočení získáte další počet holení. Tento styl holení přitom není o nic dražší než používání jednorázových holítek. Je jen třeba myslet na dokoupení náhradních břitů, stejně tak byste ale museli myslet na nákup jednorázových, plastových holítek.

Která varianta je nejlepší?

Pokud se tedy podíváme na nejrůznější pomůcky k holení z hlediska ekologie, je jisté, že jednorázová holítka jsou nejhorší variantou. Elektrické holicí strojky také nejsou stoprocentně šetrné k planetě. Proto je vhodné zvolit manuální holící strojek, do kterého je možné dokupovat nové břity.

Je to opravdu tak jednoduché a vy se tak můžete stát ekologem v holení při změně jednoho kroku. Manuální holicí strojky jsou většinou vyrobené z kovu nebo tvrdého plastu, díky čemuž vydrží opravdu dlouho. Navíc díky větší váze vyvíjíte i větší tlak na kůži při holení, a tak i výsledek bude mnohem hladší.

Ekologické holení je i více šetrné k vaší kůži. U jednorázových holítek totiž kůži podrobíte velké zátěži kvůli více břitům v jednom tahu. U manuálních strojů je břit jen jeden, jelikož při tlaku na kůži bohatě stačí. Vaše pokožka tak nebude po holení podrážděná, a přesto mnohem lépe oholená a hladká.

Pokud chcete dosáhnout opravdu hladkého oholení, používejte při holení mýdlo na holení. Nejdříve holte po směru růstu chloupků, až poté směr proti růstu.

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku