Komentář: Válka na domácí půdě. Pánové, klid

Petr Fiala a Josef Středula
Petr Fiala a Josef Středula
Foto: Profimedia
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 20. 5. 2023

Komentář: Odbory sní o - s nadsázkou řečeno - revoluci v divokém francouzském stylu, předseda vlády Petr Fiala se pro změnu vžívá do postavy neústupné britské premiérky Margaret Thatcherové. Jenže Česko není ani sladká Francie, a není ani stará dobrá Anglie. Česko je zkrátka Česko. Je nejvyšší čas ukončit generální stávku rozumu a v této zemi začít normálně a věcně jednat. Pánové, klid - chce se říct - »pracujete tu totiž pro občany«.

Odboráři přitvrdili a kvůli konsolidačnímu balíčku, který má za cíl stabilizovat státní kasu, ale zároveň citelně zasáhne rozpočty českých domácností, dali podle serveru iDNES.cz vládě Petra Fialy (ODS) dvoutýdenní ultimátum na zahájení jednání. 

Šéf odborů Josef Středula už rovnou fantazíruje o dramatických protestech ve francouzském stylu. "Nepřejeme si francouzský scénář. Pojďme spolu mluvit!" uvedl v pátek na sociální síti Twitter.

Ve Strakově akademii se pomyslně přesunuli pro změnu za kanál La Manche a premiér Fiala se vžívá do role baronky Thatcherové, to když v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce o minulém víkendu prohlásil, že ani pod hrozbou generální stávky kabinet neustoupí od konsolidačního balíčku, citoval ho příkladem portál Novinky.cz.

Kdyby to nebylo tak vážné, byla by to další typická česká fraška, na které je naše historie bohatá. Jediným řešením, ale také velmi těžkým, je přestat si hrát na světáky, ukončit vzájemné slovní trumfování a bitvu PR (Public relations - vztahy s veřejností, pozn. red.) - sloganů.

Na Východě je válka, ekonomická situace je prachbídná, společenská atmosféra ponurá. Není čas na afektované hrátky. Pojďme se spolu začít normálně bavit, ať je Čechům zase hej!

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.