Já, smrt = zdařilá česká young adult

Já, smrt = zdařilá česká young adult

Tisk

ja smrt200V nakladatelství Cosmopolis vyšla další kniha mladého autora Aleše Novotného, young adult thriller Já, smrt.

 

K žánru young adult se uchyluji, když chci změnu od toho, co čtu běžně. Často si říkám, že půjde o méně náročné čtení a lákají mě také mladší postavy. Na Já, smrt mě navíc hodně zaujalo, že se jedná o českého autora, který už má i literárně leccos za sebou.

V ději hraje podstatnou roli místní gymnázium. Nejenom, že na něho chodí hrdinové příběhu, ale také se tam dějí neobvyklé věci jako například posprejovaná zeď školy, vyplavené záchody nebo rozbité okno ředitelny. Je otázkou, zda to nemůže souviset s nedávnou brutální vraždou studentky Julie Formanové a vše ukazuje na partičku teenagerů soustředěnou kolem Julčina dvojčete Sabiny…

Autor rozehrává příběh s hodně postavami a někomu může činit problémy se v tom zorientovat. Mně to příliš nevadilo a byla jsem naopak ráda, že jich zde bylo více. Čtenář byl tak nucen hledat souvislosti, seznamoval se s jejich mnohdy nelehkými osudy, a navíc nebylo jasné, kdo má jaké pohnutky a kdo může být pachatelem. Také to hodně přispívalo k napínavé atmosféře.

Kniha je rozdělena do devíti větších částí, a především krátkých kapitol. Těch je celkem 77 a jsou uvozeny daty. Jak už to u podobných knih bývá, v kapitolách se střídají příběhy jednotlivých protagonistů, což výrazně zrychluje čtení. Osobně to mám moc ráda, a i v tomto případě to stojí za rychlým přečtením knihy. Myslela jsem, že mi necelých 400 stran chvíli vydrží, ale nakonec jsem Já, smrt přelouskala na několik málo zátahů.

Moc se mi líbila propracovanost příběhu i samotná zápletka a ocenila jsem i dobře popsanou atmosféru i práci s nejrůznějšími aktuálními tématy. To vše dává dohromady velmi dobrou knihu a může za to, že si od Aleše Novotného musím přečíst i jeho další knihy.

Aleš Novotný se narodil 13. ledna 1990 ve Valticích. Vystudoval Střední školu pro knihkupce a nakladatelské pracovníky v Brně a později i obor geologie na Masarykově univerzitě. Psaní se věnuje od svých třinácti let. Je autorem prvního českého young adult thrilleru Pamatuj na smrt, heavy contemporary young adult thrilleru Zvěsti a také spoluautorem bestsellerové povídkové sbírky Nejkrásnější dárek. V nakladatelství Cosmopolis vydal v roce 2021 psychologické drama s prvky krimi Šepot v bouři, svou první knihu pro dospělé čtenáře. Dále napsal krimi thriller To přichází děsy a přispěl též do e-zinu Sententias s povídkou Bez milosti. Více o něm najdete na jeho Instragramu www.instagram.com/novotnyalda.

ja smrt

Já, smrt
Autor: Aleš Novotný
Žánr: thriller, young adult
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 368
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/ja-smrt-13079/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uspěte vaše nejmenší se zvířátky

jak zviratka chodi spat 200V nakladatelství Kazda vyšlo moc krásné leporelo s názvem Jak zvířátka chodí spát od německých autorek Mariny Rachner a Anny-Kristin zur Brügge.

 

...

Literatura

Ve městě řádí sériový vrah. A všechny jeho oběti vypadají jako ona

katemusizemrit perexKate se právě vrátila z dovolené, kde se snažila vyrovnat s rozchodem se svým dlouholetým partnerem. Informace o tom, že ve městě byla zavražděná dívka, ji znepokojila, ale nevěnovala jí více pozornosti. Pak se objevila druhá m...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...