Cibuli nemusíte kupovat. Snadno vám bude růst i doma v kýblu

Cibule obsahuje spoustu vitamínů a minerálů jako je vitamin B, vitamin C, selen nebo draslík. Cibule má antivirové účinky a zároveň snižuje cholesterol i krevní tlak. Je to skvělý pomocník při nachlazení, proti kterému pomáhá právě domácí cibulový sirup. Ten díky přidanému cukru zvládnou sníst i děti. Pokud máte velkou spotřebu cibule nebo nedáte dopustit na tu domácí, můžete si ji snadno vypěstovat i doma na balkóně.

Vypěstujte si vlastní cibuli

Vypěstovat vlastní cibuli zvládnete i případě, že bydlíte v bytě a nemáte vlastní zahrádku. Jak na to? Pořiďte si nějakou nádobu, jako je kbelík nebo lavor. Zároveň si pořiďte malé cibule, které budou opravdu čerstvé. Neměly by obsahovat žádné známky plísní nebo hniloby. Cibule oloupejte a zbavte suchých slupek. Poté ostrým nožem odřízněte vrchní slupku cibulí. Množství okrájených cibulí závisí na tom, kolik jich budete chtít zasadit a poté sklidit. Do zvolené nádoby nasypejte zeminu vhodnou k výsadbě cibulí. Nádobu stačí tímto substrátem naplnit do poloviny, aby měla cibule dostatečný přístup vzduchu a světla.

Jak na výsadbu cibule

Po nasypání substrátu do nádoby na něj vložte připravené cibule. Cibule můžete vložit těsně k sobě. Tato zelenina totiž pro svůj růst nepotřebuje velké množství místa. Cibuli následně zalejte vodou a nádoby přendejte na teplé a světlé místo. Zhruba za dva dny by měly být patrné první klíčky, které budou růst z cibule a po dvou týdnech můžete tyto cibulové výhonky odříznout a ochutit si jimi vaše jídlo.

Foto: Shutterstock

Co při pěstování cibule nepodceňovat

Cibuli je potřeba pravidelně zalévat a to tak, aby zemina nebyla příliš mokrá. Nadměrná vlhkost způsobuje vznik plísní i hnilobu kořenů. Nedostatečná vláha naopak způsobí seschnutí rostlin. V případě, že se rostlinám nebude dařit, přendejte je na místo, kde je více slunečního světla a dopřejte jim vhodné hnojivo. Díky správné péči budou rostliny správně prospívat a vy se tak budete moct těšit na bohatou sklizeň.

Foto: Shutterstock, zdroj: Homesandgardens, Gardeningmentor