Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. května 2023 13:35
Čas čtení 2:52
Vojtěch Vanda

Česko porazilo Norsko 2:0. Rozhodla obětavost Lvů, Kubalík vyrovnal historický rekord

Česko porazilo Norsko 2:0. Rozhodla obětavost Lvů, Kubalík vyrovnal historický rekord
Zdroj: TASR/AP
SPORT ČESKO HOKEJ MS V HOKEJI 2023 NORSKO
Uložit Uložené

Čtvrtfinále hokejového mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku se pomalu blíží k vyřazovací části a favorité se potřebují připravit. Jedním z nich je také Česko, které se potkalo s Nory. Svou roli zvládlo.

Lvi se poprvé představili v rámci skupinových bojů v brzkém termínu bez vyřazených zraněných útočníků Chytila se Sedlákem. V první třetině se Česká republika dostala do početní výhody pět na tři, kterou překonal nejproduktivnější hráč turnaje Dominik Kubalík. Ke konci třetiny navýšil vedení svým únikem rychlík Jakub Flek. 

Druhou třetinu poznamenala vyloučení, zejména Daniela Voženílka, jenž byl vyloučen na 5 minut do konce utkání. Nakonec to bylo celých 11 minut, které ale soupeř nevyužil. Začátek třetí třetiny zase hráli v početní výhodě Češi, jimž se však skórovat taktéž nepodařilo. Zápas proto rozhodla obětavost českého týmu, jenž dokázal velmi účinně blokovat norské přesilovkové pokusy a ubránit vedení 0:2.

Doporučeno
Čeští hokejisté Sedlák a Chytil na MS končí, tým hledá náhradu. Zachrání nás Zohorna ze zámoří? Čeští hokejisté Sedlák a Chytil na MS končí, tým hledá náhradu. Zachrání nás Zohorna ze zámoří? 19. května 2023 14:55

Zraněními zmítaný český tým potřeboval udělat změnu – Filip Chytil a Lukáš Sedlák skončili na mistrovství světa, nicméně díky novému pravidlu Mezinárodní hokejové federace ohledně zraněných hráčů se již k pátému skupinovému zápasu s Nory připojil z long listu útočník Liberce Radan Lenc. Ještě před úvodním hvizdem se navíc potvrdilo, že v sobotu přijede do místa dění také hráč Toronta Radim Zohorna, tudíž tým byl doplněn do plných sil.


Dobrou zprávou bylo také uzdravení Jakuba Zbořila z lehkého nachlazení. Česko tedy mohlo brát dopolední zápas s dosud pouze čtyřbodovým Norskem, kterému se povedlo porazit pouze Slovince v poměru 0:1, jako takovou malou generálku před vyřazovacími boji – poprvé taktéž nastoupilo ve variantě se 13 útočníky a 7 obránci, poslední osmý obránce, Ronald Knot, zůstal mimo sestavu. 


Pro Lvy se jednalo o zápas, který by je mohl posunout výše v tabulce v porovnání s dalšími favority skupiny B, Švýcarskem a Kanadou, a vylepšit tak svou pozici do čtvrtfinále. Před zápasem se také zdálo, že realizační tým již vyřešil situaci v brance. Od začátku se postavil mezi tři tyče Karel Vejmelka, záda mu hlídal Marek Langhamer.

Kubalík rekordmanem

Česká republika vstoupila do zápasu aktivně a snažila se omlazený norský tým svědomitě napadat. Jenže Norům aktivita také nechyběla a minimálně v prvních pěti minutách se soupeři vyrovnali. Taktéž byli nebezpeční zejména nahazováním puků na Vejmelku, kterým českého gólmana jistým způsobem rozchytávali. 


Ve 12. minutě dostalo Česko početní výhodu pět na tři na minutu a čtyřicet sekund, která se nakonec povedla proměnit rekordmanem Dominikem Kubalíkem. Ten vyrovnal nejlepší střelecký výkon českých hokejistů na mistrovství světa, když umístil za Haukelandova záda sedmý gól v turnaji. Norsko každopádně vůbec nesložilo zbraně a stále hrozilo aktivní hrou a průniky až k Vejmelkovi.


Najednou se ale zrodila druhá branka pro Česko po ustavičném nahazování soupeře, kdy se Jakub Flek dostal do průniku po přihrávce Kempného a zkušeně překonal Haukelanda.

Ubránění dlouhé přesilovky

Druhá třetina se vesměs nesla ve znamení přeskakování puku v útočných třetinách. Českému týmu se nedařilo pořádně vystřelit. Na druhé straně vyslal nebezpečnou střelu Haga na Vejmelku, který vyrazil puk do tyčky. Lvi museli taktéž přečkat dvě slepené přesilovky, přičemž jedna z nich byla pro Daniela Voženílka velmi přísná a trvala 5 minut plus do konce utkání. 


Během druhého oslabení úřadovali i Češi. Nejprve se uvolnil Sobotka, ale Smejkal po jeho přihrávce v úniku selhal. Norové, jimž Češi zablokovali pět tvrdých přesilovkových střel, nakonec museli čelit ještě jednomu úniku Fleka, kterého však Haukeland taktéž vychytal. Z vyloučení pro Česko to však nebylo všechno a ještě do konce třetiny byli vyloučeni Lenc a Němeček.


Norsko tak hrálo v početní výhodě dohromady 11 minut. I přes přísný metr rozhodčího Schradera však Vejmelka neinkasoval a Češi si mohli oddechnout.

Dohrávka

Poslední část hry se otočila a hned na začátku třetiny dostali Lvi výhodu čtyřminutové přesilovky za krvavé zranění Jana Košťálka. Ale ani Češi se prosadit nakonec nedokázali. Pokusy o třetí dobytí Haukelandovy sítě tak pokračovalo za vyrovnaných sil, ani jedné straně se ale nedařilo dostat tu druhou pod velký tlak. 


Nakonec to byli Češi, kteří ve třetí třetině hráli osm přesilovkových minut. Skóre se však nezměnilo a Lvi si nakonec odnesli výhru za výsledek 0:2 a jistotu čtvrtfinále. První velká zkouška před finále čeká národní tým již v neděli, kdy se od 19:20 postaví Švýcarům.

Zpět
Sdílet
Diskuse