Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. května 2023 6:00
Čas čtení 6:28
Radim Šlechta

Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru

Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru
Zdroj: Unsplash/Guillermo Ferla
ZAJÍMAVOSTI KONSPIRAČNÍ TEORIE VESMÍR
Uložit Uložené

Znepokojivé teorie naznačují, že ještě před Gagarinem se mnoho kosmonautů domů nevrátilo.

„Je mi hrozné horko, všechno je horké. Vidím plameny. Zřítím se? Je tu strašné horko, ale už se vracím… Příšerné horko,“ měla v květnu roku 1963 vysílat jedna sovětská kosmonautka. Na začátku zachyceného vysílání znělo všechno v pořádku. Teplota v kabině rakety rostla, ale to by nemělo být něco, co jí zabrání v návratu na Zemi. Každé další slovo ale nabíralo na naléhavosti a bylo jasné, že původně plánovaný návrat z oběžné dráhy na planetu Zemi shoří a rozplyne se v temném nekonečnu.

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 11:00

Když člověk ztroskotá na moři, přes veškerou bezvýchodnost situace má do poslední chvíle naději na záchranu. Může narazit na ostrov, proud jej odnese na pevninu nebo se v okolí objeví záchranná loď. Fatální problém ve vesmíru ale lidi odsoudí k smrti, zatímco se budou dívat, jak se jejich domov ztrácí.

Studená válka v druhé polovině minulého století se nevedla jenom na území Země. Konflikt se postupně přesunul i do vesmíru, kde se Spojené státy americké společně se Sovětským svazem předháněly, kdo si neprobádaný prostor podmaní a čí kosmonaut jako první oblétne planetu, vystoupí z rakety do vzduchoprázdna nebo se projde po povrchu Měsíce. Na obou stranách konfliktu platili za dobývání vesmíru „kosmičtí pionýři“ životy. V Sovětském svazu jich ale možná bylo víc, než země oficiálně přiznávala.

Údery srdce a vzdalující se volání o pomoc

Během „vesmírných závodů“ na sovětské straně oficiálně zemřelo několik členů posádek. Návrat na Zemi v dubnu roku 1967 nepřežil Vladimir Komarov, smrt potkala 6. června 1971 také Georgije Dobrovského, Viktora Pacejeva a Vladislava Volkova, posádku vesmírné lodi Sojuz 11, které se nepodařilo dokončit misi na opravu orbitální stanice Saljut 1. Existují ale teorie, které mluví hned o několika mrtvých kosmonautech ještě předtím, než se na oběžnou dráhu vůbec podíval Jurij Gagarin v roce 1961.

Doporučeno
Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje? Bizarní lék na škytavku: Proč tenhle trik s rybou funguje? 14. května 2023 15:00

Oficiální sovětské zprávy nabourali dva nadšení radioamatéři z Turína. Bratři Judica-Cordigliovi byli na počátku vesmírných závodů teprve teenageři. „Zašití“ v opuštěném německém bunkru Torre Bert s improvizovaným vybavením – podle vlastních slov – v roce 1958 úspěšně monitorovali vysílání ze sovětského programu Sputnik i z amerického Exploreru.

Judica-Cordiglia bratři
Zdroj: Wikimedie Creative Commons/Unknown Photographer/volně k užiží

V nahrávkách zachytili zvuky Lajky, prvního psa, který se kdy podíval do vesmíru, a v květnu roku 1960 i zvuky, které zněly jako dech a tlukot lidského srdce (s identifikací zvuku jim pomohl jejich otec, kardiolog). Pravidelné údery, nádechy a výdechy postupně zpomalovaly, až nakonec zcela utichly. Několik dní po pořízení znepokojivé nahrávky zveřejnil Sovětský svaz zprávu o neúspěšné misi, od zjištění Judica-Cordigliových s jedním rozdílem. Vesmírná loď byla podle oficiální zpráv bezpilotní.

Ještě téhož roku se italským radioamatérům podařilo nahrát přerušovaný signál, který v Morseově abecedě vysílal zprávu SOS, a co je důležitější, postupně se vzdaloval. Dost možná tak v jednom ze sovětských vesmírných plavidel letěl první člověk v kosmu, který postupně opouštěl nejen oběžnou dráhu Země, ale také sluneční soustavu.

Doporučeno
Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů 12. května 2023 6:00

„Letěla velmi, velmi rychle,“ řekl Giovanni Judica-Cordiglia serveru Vice, „proto se od Země vzdalovala únikovou rychlostí. A tak nás to přivedlo k myšlence, že místo aby se vozidlo vrátilo zpět na Zemi, vzdalovalo se od Země do vesmíru.“

Vesmír
Zdroj: Pixabay.com/volně k užití

Snad ještě znepokojivější zpráva ale přišla až o tři roky později. Na rozdíl od prvních dvou přenosů totiž zachycovala kromě tělesných zvuků nebo morseovky také lidský hlas, patřící neznámé kosmonautce ze začátku článku. Ta nejprve chladně a profesionálně mluvila o zvyšující se teplotě, později ale propadla panice.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137122 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Příběh muže, který se z vesmíru vrátil na Zemi ještě před Gagarinem, a proč byl jeho úspěch utajen.
  • Jakým způsobem k některým konspiracím „přispělo“ Československo.
  • Co přidává italským nahrávkám na autenticitě a jaká fakta je naopak činí méně věrohodnými.
  • Konspirace okolo Gagariovy smrti a čím si měl znepřátelit vůdce Sovětského svazu.
  • Co údajně zachránilo bratry Judica-Cordigliovy před pomstou SSSR.
  • Jak konspiracím nahrával samotný Sovětský svaz.
Domů
Sdílet
Diskuse