Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. května 2023 7:00
Čas čtení 14:48
Tereza Patočková

Otestovali jsme AI detektory: Podívej se, s čím ti ChatGPT ve škole určitě nepomůže

Otestovali jsme AI detektory: Podívej se, s čím ti ChatGPT ve škole určitě nepomůže
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý via Lexica.art
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Umělá inteligence a psaní seminárek jsou letos velké téma. Možná že znáš někoho, komu AI úkoly napsala a prošlo to, možná to dokonce prošlo tobě. Na scéně se ale stále více objevují programy, které AI v textu odhalí. My jsme otestovali ty nejpoužívanější.

Pro školy je od začátku letošního roku AI a ChatGPT jedním z hlavních témat. Studenti umělou inteligenci využívají nejen k pomoci, ale mnohdy k tomu, aby za ně odpracovala celé úkoly, seminárky, a někdy dokonce i odstavce bakalářek. Všichni řeší, co všechno AI zvládne, jestli nás nahradí v práci a zda kvůli ní ten diplom, se kterým nám „pomáhá“, budeme vůbec potřebovat. 


Na každou akci ale existuje reakce, a tak netrvalo dlouho, než začaly světlo monitorů spatřovat programy, které umělou inteligenci v textech odhalují. Největší rozruch kolem možného odhalení vyvolala aplikace pro učitele Turnitin, kterou po celém světě používají více než dva miliony kantorů. Aplikace, která slouží k odevzdávání úkolů a zároveň automaticky sama zkontroluje plagiáty, nedávno oznámila, že spouští novou funkci, jež bude odhalovat také zásahy umělé inteligence. Nepoctiví studenti po celém světě tak začali panikařit. 

Turnitin ale nebyl první, kdo s takovým programem přišel, učitelský software se spíše připojil k dalším bezplatným detektorům, které jsou již online a fungují na podobných principech. Každý detektor má však trochu jinou citlivost, a otázkou tedy zůstává, jak a co přesně pozná. Odpověď na tuhle otázku se ti teď alespoň malinko pokusíme přiblížit. 


Vyzkoušeli jsme čtyři nejpoužívanější detektory za tebe a známe výsledky.

Testovali jsme online detektory Writer, Copyleaks, Crossplag a Content at Scale a pro jejich testování jsme si vymysleli několik úkolů. Nejprve jsme využili služeb ChatGPT a nechali jsme jej napsat prostou faktografickou esej na jednu normostranu v angličtině a v nezměněné podobě ji nahráli do všech čtyř detektorů. V druhém úkolu jsme nechali AI překladač DeepL faktografický text přeložit a znovu nahráli. Další úkoly se potom týkaly uměleckého textu, kdy nám ChatGPT vymyslel pohádku, kterou jsme znovu nahráli v obou jazycích do všech detektorů.  


První úkol: Faktografická esej v angličtině 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse