InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Desátý ročník Bernartického sekáče ovládl Miroslav Šobr. K vidění byl historický traktor

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

BERNARTICE – V sobotu 20. května se v Bernarticích uskutečnil jubilejní desátý ročník oblíbené akce Bernartický sekáč. Oproti loňsku pod vrchem Posvátný tentokrát přálo počasí. Přesto byl počet sekáčů o něco málo nižší. Návštěvníky akce překvapil vystavený traktor Svoboda, který do Bernartic přivezl Josef Matoušek z Radětic i s živou kapelou.

 

Celkově se na startu letos představilo třicet sekáčů, o čtyři méně než loni. I přesto starosta Bernartic Pavel Souhrada byl z trvalého zájmu o tuto akci potěšený. Stejně hovořil současný předseda spolupořádajícího Zemědělského družstva Bernartice Pavel Rozhoň i bývalý předseda družstva Pavel Novotný. Nejmladším účastníkem soutěže se stejně jako loni stal nyní třináctiletý Pavel Doubek z Nálesí u Chyšek. Ten opět ve své kategorii neměl žádného konkurenta. 

S velkou úctou lze také mluvit o výkonu nejstaršího účastníka, tím byl letos Václav Schorník z Bernartic, kterému bylo šestaosmdesát. Prostě sekáč!

Nejlepší pokosy měli dva sekáči - Václav Hroch starší z Radvánova a Jana Sokolová ze Strakonic. Zajímavé představení nabídl souboj o první tři pozice v obou kategoriích. Mezi muži svedli souboj o vítězství Eduard Šejna z Konopiště spolu s Miroslavem Šobrem z Tažovic na Strakonicku. Stejně jako loni. Zatímco v předchozím ročníku se radoval Eduard Šejna, tentokrát si šunku za vítězství odvezl Miroslav Šobr. Na třetím místě se nakonec umístil Kamil Trčka z Ohrazenic u Tažovické Lhoty. První místo v kategorii žen obsadila Drahomíra Pešková z Volar. Druhá byla Majka Tupá z Ratajů a třetí Marie Krejčová z Kladrub na Strakonicku. 

Účastníky i diváky zaujal traktor Svoboda, který do Bernartic z Radětic přivezl Josef Matoušek. „Traktor je z roku 1946. Tento typ traktoru se začal dělat hned po válce ve firmě Svoboda v Mladé Boleslavi. Ta traktory vyráběla už před válkou. Až potom přišel Zetor 15 nebo Škoda 30. Bohužel firma Svoboda zanikla. Tenhle traktor koupil můj otec v Kostomlatech u Mladé Boleslavi. Kousek od místa, kde se traktory vyráběly. Myslím, že ho přivezl v roce 1964. Traktor už je dnes spíš výstavní. Je tam ale jedna velká zajímavost. Startuje se pomocí doutnáků," popsal Josef Matoušek.

Kompletní výsledky a ohlasy účastníků přinesou Milevské noviny.

 

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Nevím 

    Reagovat

     

    myslím, že p. Tupá je z Ratajů

    Vloženo 21.5.2023 16:33:02

    • webmaster 

      Reagovat

       

      Děkujeme za upozornění, opravíme.

      Vloženo 21.5.2023 19:29:12

  • Výpravčí 

    Reagovat

     

    Firma Svoboda vyráběla traktory v Kosmonosech,

    Vloženo 21.5.2023 13:18:26

  • Sekáč 

    Reagovat

     

    Skvělá akce, dobrá organizace. Jako vždy povedené

    Vloženo 21.5.2023 10:21:21

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace