Přísné omezení pro motoristy. Kvůli EU chtějí Rakušané zakázat jízdu autem jeden den v týdnu

Přidat na Seznam.cz

V sousedním Rakousku uvažují o novince. Tvrdé omezení motoristů by jim nařídilo nechat auto alespoň jeden den v týdnu doma. Zavedení tzv. dne bez aut by mělo zemi pomoci v boji s emisemi, které se jí podle plánovaných cílů nedaří zkrotit. Rakušanům hrozí, že nesplní své dlouhodobé ambice. Proto chce Leonore Gewesslerová, ministryně pro klima za Stranu zelených, podniknout rozhodné kroky.

Ve skutečnosti jde o starou novinku. Rakušané se o to pokusili již v lednu 1974. Auta musela mít za čelním sklem speciální nálepku. Ta informovala o tom, který den v týdnu si majitel vozu zvolil jako „den bez aut“. Pokud si motorista zvolil například pondělí, znamenalo to, že v tento den nemůže své auto vůbec používat a zůstává v garáži.

Zdá se vám to z dnešního pohledu přitažené za vlasy a nepředstavitelné? Měli byste vědět, že právě na takovém opatření v současné době pracuje rakouské ministerstvo pro klima v čele s jeho šéfkou Leonorou Gewesslerovou.

Důvod je jasný. Rakousko nesnižuje emise, jak původně plánovalo (a jak slíbilo úředníkům EU). Do roku 2030 chce země snížit emise skleníkových plynů až o 48 % oproti úrovni z roku 2005. Skutečnost je však od této ambice stále ještě daleko. Rakušané se samozřejmě chtějí vyhnout placení vysokých kompenzačních plateb Bruselu za neplnění klimatických cílů.

V 70. letech to trvalo jen 5 týdnů

Jedním z řešení, jak zkrotit emise, je prý tzv. den bez aut. Očekává se však, že politický průchod a nalezení politické podpory pro takové omezení řidičů bude velmi problematické. I původní den bez aut trval pouze pět týdnů, než byl v roce 1974 definitivně zrušen, a od té doby tato myšlenka spala 50 let, až do současnosti.

Kromě jiných opatření se v Rakousku diskutuje o snížení maximální povolené rychlosti, a to jak v obci, tak mimo ni. Vedle toho se uvažuje o stále cílenějším omezování motoristů, zejména ve městech, ať už jde o parkování, nebo o nové poplatky za vjezd do měst a jejich centrálních částí.

Zdroj: redakce, Heute