Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. května 2023 12:02
Čas čtení 0:59
Veronika Dlesková

V pražské nemocnici leží už sedm let. Pacient neumí mluvit a nikdo nezná jeho jméno

V pražské nemocnici leží už sedm let. Pacient neumí mluvit a nikdo nezná jeho jméno
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/volně k užití
ČESKO ČESKO
Uložit Uložené

V pražské motolské nemocnici leží na přístrojích bezmála sedm let. Podle lékařů je mentálně na úrovni ročního dítěte, mluvit však neumí a nikdo ani neví, zda rozumí česky.

Neznámý muž leží na přístrojích ve Fakultní nemocnici v Motole téměř sedm let. Lékaři se mu pokusili dát nové jméno Adam Letenský. Adam podle biblické postavy a Letenský podle místa, kde byl nalezen. Začátkem týdne ale Nejvyšší soud rozhodl o tom, že nemocnice nemá právo dát muži novou identitu. Podle soudu totiž identitu má, jen je neznámá. 

Incident poukázal na rozsáhlejší problém, se kterým se český právní systém neumí poprat. „Takový případ je zatím jediný. Je však pravděpodobné, že podobná situace může nastat v budoucnu znovu,“ uvedla mluvčí nemocnice Motol Pavlína Danková. Bez identity se pacient ocitá naprosto mimo jakékoli právní normy a všechny náklady na léčbu musí platit nemocnice.

Muž u sebe při převozu do nemocnice neměl žádné doklady a nikdo nevěděl, kdo je. Proto nemocnice předala případ policii. Ani té se ale nepodařilo zjistit identitu záhadného muže. „Nemocnice opakovaně oslovovala Policii České republiky, ministerstvo vnitra, osoby mající znalosti o osobách bez domova, pohybujících se na území Prahy,“ popisuje Danková. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

Do Motola byl muž převezen ve vážném stavu. Podle rozsudku potřeboval neodkladnou péči „z důvodu poruchy vědomí, respektive pádu z výše“, píše server iDnes„Kvalita interakce odpovídá věku maximálně do jednoho roku života, s úplnou absencí řeči,“ zní popis jeho stavu. 

„Podle vyjádření primářky i přes diagnózu, kterou neznámý muž má, je způsobilý být na přístrojích naživu příštích 30 nebo 40 let a z jeho projevu se nedá říci, zda rozumí, nebo nerozumí česky,“ uvedl soud v rozsudku. Co s mužem bude dál, se zatím neví. 

Domů
Sdílet
Diskuse