Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střet Jurečky a Maláčové kvůli úřadům práce: Mějte soudnost a nelžete, zaznělo u Moravce

Aktualizováno -
21. května 2023
14:15
Autor: Mii, lig, ČTK - 
21. května 2023
13:03

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi střetl se svou předchůdkyní Janou Maláčovou (ČSSD) k tématu vytíženosti úřadů práce a rychlosti vyplácení dávek. Maláčová ministrovi vyčítala, že zaměstnanci toho mají moc a zároveň jsou špatně placení, Jurečka ale argumentoval, že tento špatný stav panoval na úřadech už za ní. Nyní se podle něj naopak zlepšil.

Podle Jurečky se snížil počet žádostí o dávky, které úřady práce nemají vyřízené ve standardní 30denní lhůtě. „Je jich 9700, z toho zhruba 9050 jsou žádosti, kde byli lidé vyzváni, aby dodali informace,“ citoval Jurečka data, která byla aktuální k dnešní půlnoci.

Podle něj se stav výrazně zlepšil oproti tomu z minulých měsíců. „Teď je ta situace diametrálně jiná,“ tvrdil ministr a dodal: „V těchto týdnech jsme v situaci, kdy když přijde klient, tak ho do 30 dnů odbavujeme.“

Například v loňském roce byla vyřizovací lhůta v Praze 100 dnů, nyní je průměrná doba v hlavním městě 29 dnů. Ministerstvo podle něj rozložilo pražské žádosti mezi ostatní regiony, na některých pracovištích v ČR je pak průměrná lhůta deset nebo 15 dní. Podrobnější údaje chce ministr zveřejnit na tiskové konferenci v pondělí.

Cílem podle Jurečky je především odbavování dávek digitalizovat, aby jich až 50 procent bylo vyřizováno čistě přes internet. Proces je dobré cestě, uvedl šéf lidovců.

To ale podráždilo Maláčovou. „S digitalizací je to jako s dálnicemi. Pan ministr sklízí něco, co započalo za mě,“ řekla, načež upozornila, že hlavní problém je podle ní jinde – zaměstnanci úřadů práce jsou špatně finančně ohodnoceni a je jich málo, tak odcházejí. „Zvednout platy těm prvoliniovým a nabrat nové lidi (...) Hlavně se začít chovat jako zaměstnavatel,“ radí exministryně.

Maláčová vysvětlovala, že nástupní plat je mizerný, urgovala, aby se změnily tabulky, podle kterých jsou zaměstnanci oceňování. Jurečka ale reagoval, že situace byla špatná už za exministryně. „Já jsem ministerstvo od paní Maláčové přebíral v situaci, kdy to byla druhá nejhůře placená státní instituce,“ nechal se slyšet Jurečka.

Nyní se podle jeho slov zasadil o to, aby zaměstnanci dostali sérii mimořádných odměn, a zároveň chce iniciovat přesuny lidí v tabulkách. Maláčové také vyčetl, že tvrdila, že digitalizaci odstartovala ona. „Úplně zírám a nevěřím svým očím, co tady říkáte. Jako dávku jste měli digitalizovanou? Ani jednu,“ vmetl jí. „Mějte trošku soudnost v tom, co tady říkáte,“ navázal Jurečka. Za nás platy vzrostly o třetinu, nenechala se posléze odbýt Maláčová.

Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny  - ČTK
Video se připravuje ...

shithole ( 21. května 2023 23:26 )

Za rok 2021, kdy byl premiérem soudruh Babiš, vzrostl státní dluh o 210 miliard. Ve stejném roce soudruh Babiš zbohatl o 28 miliard (28 tisíc milionů).

Jirik-ta ( 21. května 2023 22:03 )

je dobře nakrmen

Jirik-ta ( 21. května 2023 21:44 )

hejhej ( 21. května 2023 20:41 )

Jirik-ta:

hejhej ( 21. května 2023 20:40 )

karmazdarma:
Každý má být zodpovědný za svou práci a pokud ji odvádí špatně mají být poterstání. Bohužel , přesto, že politici jsou placeni z našich daní, zodpovědnost nemají a hlavně jí nechtějí mít a nechtějí ji ani uzákonit. Je banda darmošlapů a darmožroutů. Nejhorší vláda s nejhorším premiérem a nejhorším ministry. Oni vědí, že je většina lidí už nemůže vystát, ale je lidé nezajímají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa