Tři a půl tisíce závodníků běželo šest závodů v oblastech

21.5.2023 Petr Klimpl

Tři a půl tisíce závodníků běželo šest závodů v oblastech

Na víkend byly v některých oblastech připraveny závody oblastních soutěží. Celkem je absolvovalo 3500 závodníků.

Sobotní Mistrovství Středočeské a Pražské oblasti na klasické trati uspořádal OK Dobříš ve Voznici. Tisícovku závodníků čekala mapa Voznice 2023 (autor Petr Uher). Tratě postavil Pavel Janda v mírně kopcovitém terénu s mnoha terénními i porostovými detaily, kde byla středně hustá síť cest, místy byl terén zarostlý sezónním podrostem. V ženách si pro vítězství doběhla Eliška Hájková (KAM), minutu za ní zaostala druhá Barbora Baldrianová (VSP), třetí Marie Pospíšilová (DKP) měla ztrátu přes pět minut. V mužích vyhrál s tříminutovým náskokem Jan Mrázek (SJC), druhý byl Baptiste Rollier (PHK) a třetí Jan Ferdinand Polášek (DKP).

Mistrovství Východočeské oblasti na krátké trati proběhlo v sobotu v lese Včelný mezi městem Rychnov nad Kněžnou a obcí Javornice. Pořadatelé ze Sportovního oddílu orientačního běhu Spartak Rychnov nad Kněžnou připravili centrum na koupališti Včelné v Rychnově nad Kněžnou. Běželo se na mapě v Zapovězený les (autor Jan Potštejnský, revize Daniel Locker) ve zvlněném podhorském lese se středně hustou sítí komunikací, kde byly místy prudké svahy a nepříjemný podrost, ale i četné paseky, les byl většinou dobře průběžný. Tratě pro osm stovek závodníků postavil Libor Filip. V ženách byla nejlepší Adéla Vandasová (PHK), o dvě a půl minuty za ní zaostala druhá Šárka Kulhavá (LPU), třetí Iva Rufferová (TUR) měla ztrátu na vítězku něcelých pět minut. Závod v mužích byl vyrovnaný, vítěz Ondřej Metelka (PHK) porazil o 11 sekund druhého Jana Palase (SJC), třetí Petr Zvěřina (LPU) ztratil na vítěze přesně půl minuty.

Mistrovství Valašské oblasti na krátké trati (a také oblastní žebříček Hanácké oblasti) připravil na sobotu Sportovní klub orientačního běhu Zlín. Centrum bylo na louce pod hradem Lukov. Startovalo přes 500 závodníků, které čekala mapa Lukov (autoři Zdeněk Rajnošek a Zdeněk Janů) na hřebenu nad obcí Lukov, v okolí hradu, kde byl strmý severní i jižní svah. Tratě postavil Petr Pernička v mapově i fyzicky náročném kopcovitém terénu s těžkou podložkou, kde byly prudké svahy s kameny a skalními srázy, ale i členité okolí hradu Lukov s hradbami a terénními příkopy; listnatý i jehličnatý les, střídal se od čistého až parkového přes zavřené hustníky s omezenou viditelností až po místa s těžkým kamenitým podkladem, popadanými stromy a občasným podrostem. V ženách s obrovským náskokem vyhrála Hana Hlavová (TBM), druhá byla Barbara Vavrysová (LCE) a třetí Adéla Janečková (PLU). Na trati mužů byl nejlepší Kryštof Panovec (LCE), 44 sekund za ním zaostal na druhém místě další závodník LCE Marek Cahel, třetí Martin Melecký (SSU) měl ztrátu na vítěze minutu.

Klasickou trať Jihomoravské ligy (a také Ligy Vysočiny) uspořádal v sobotu oddíl orientačního běhu Lokomotiva–Ingstav Brno. Centrem byla louka u skautské základny v Nové Vsi u Oslavan. 650 závodníků čekal kopcovitý terén s hustou sítí komunikací, kde byly i terénní detaily, v severní části prostoru pak byl prudký kamenitý svah nad řekou. Mapu Doubrava připravil Petr Matula, tratě postavila Iva Janská. V ženách porazila nestarnoucí Zdenka Kozáková (TBM) o 21 sekund Terezu Čechovou (KAM), třetí Lenka Kociánová (VBM) ztratila na vítězku přes šest minut. V mužích byl první Osvald Kozák (TBM), jen těsně za ním (o osm sekund) zaostal další závodník TBM Petr Horvát, třetí Vojtěch Orany (SJI) měl ztrátu tři a půl minuty.

V západních Čechách byly dva závody, oba uspořádal KOB Baník Sokolov. V sobotu se běželo Mistrovství Západočeské oblasti na klasické trati, v neděli pak žebříčkový závod na krátké trati. Závody měly centrum v Habartově Kluči, běželo se na mapě Kluč v převážně čistém lese, který byl v některých místech velmi podmáčený a kamenitý, byla tam hustší síť cest. Sobotní závod postavil Albert Havlíček. V ženách s obrovským náskokem vyhrála Karolína Kamenická (ZTC), druhá byla Němka Hanka Straube a třetí Marcela Žandová (SKV). V mužích byl první Matěj Kamenický (LPU), druhý Tomáš Kamaryt (VBM) měl ztrátu necelé čtyři minuty, třetí skončil Aleš Ritter (ONO). Nedělní tratě připavil Oldřich Kohoutek. V ženách stejně jako na sobotní klasice Karolína Kamenická (ZTC), o necelých pět minut byla pomalejší byla druhá Alena Dlabajová (TUR), třetí skončila Marie Kamarytová (VPM). Také kategorie mužů měla stejného vítěze jako v sobotu, vítězný Matěj Kamenický (LPU) porazil o 25 sekund druhého Tomáše Dlabaju (TUR), třetí Petr Suchý (LPM) měl ztrátu přes sedm minut.

Výsledky závodů jsou v IS ORIS.


« zpět