Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na úřadech práce visí 9700 nevyřízených žádostí. Bylo hůř, je to zlepšení, říká Jurečka

Na úřadech práce visí 9700 nevyřízených žádostí. Bylo hůř, je to zlepšení, říká Jurečka
Na úřadu práce v Litoměřicích. | zdroj: Profimedia

Úřady práce v současnosti evidují 9700 žádostí o dávky, které nebyly vyřízeny v zákonné lhůtě. Z toho je zhruba 9050 žádostí ve výzvě, u kterých klienti musí ještě doplnit chybějící informace.

V pořadu Otázky Václava Moravce České televize na ČT to řekl ministr práce a sociálních věcí, lidovec Marian Jurečka. Situace se však podle něj lepší.

Všechny dávky budou digitální, slibuje ministr

Úřady práce čelily od loňska náporu. Sklízejí kritiku za zpožďování vyřizování a vyplácení dávek. Ministr kvůli tomu v únoru odvolal tehdejšího generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona.

„Ta situace se za březen a duben opravdu výrazně zlepšila. Například v loňském roce byla vyřizovací lhůta v Praze 100 dnů, nyní je průměrná doba v hlavním městě 29 dnů,“ upozornil Jurečka.

Ministerstvo rozložilo pražské žádosti mezi ostatní regiony. Na některých pracovištích v Česku je průměrná lhůta vyřízení deset nebo 15 dní.

Přetíženosti úřadů má pomoci podle Jurečky plánované zjednodušení procesu žádostí a digitalizace. Jurečka zopakoval, že chce také rychleji digitalizovat systém dávek. Všechny dávky chce ministr mít do konce roku v digitální podobě, aby lidé vůbec nemuseli na úřady práce chodit.

Bývalá ministryně Jana Maláčová považuje za největší problém na úřadech špatnou personální situaci a nízké tabulkové platy. „Pane ministře, apeluji na to, zvedněte tabulkové platy tak, aby u vás ti lidé chtěli pracovat. A posilte tu kapacitu tak, aby svou agendu zvládali,“ řekla v debatě sociálnědemokratická politička.

Tabulkové platy se podle Jurečky letos zvedat nebudou. Ministerstvo ale zvýší odměny a bude převádět několik set zaměstnanců na lepší tabulková místa.

Zdroje: