Zahrada, 21. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Letní počasí přímo láká k tomu, trávit večery na terase či balkoně. Vždyť se na to těšíme celý rok! Ovšem bez dotěrného hmyzu by to bylo o něco lepší. Jak letos neztratit nervy? Vysaďte si ještě dnes levanduli, bazalku a rozmarýn!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Znáte to, usadíte se večer na zahradě či terase s dvojkou vína, rozjímáte a nasloucháte zvukům přírody. Tohle k létu neodmyslitelně patří! Jenže co si budeme vykládat, útoky nevítaného hmyzu zrovna tak. Jak ho odehnat ze svého těla i pozemku, a mít tak klid na odpočinek? Obklopte se květinami, které mu zatnou tipec. Co perfektně splní účel dekorace i odpuzovače?

Citronová tráva (Lemon grass), funkční léčivka

Citronová tráva

Věděli jste, že vonné citronelové repelentní svíčky se vyrábějí z oleje této rostliny? Tak proč si ji domů nepořídit rovnou celou! Protože má velmi ostrou vůni, patří k nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším rostlinám, které odrazují krvelačné komáry. Navíc má i léčivé schopnosti. Čaj z listů citronové trávy usnadňuje trávení, zvyšuje schopnost koncentrace a pomáhá detoxikovat játra i ledviny.

Petúnie, klasika, co neomrzí

Petúnie

Tato trvalka je známá jako přírodní pesticid, protože odhání mšice a jim podobné malé broučky, kteří jistě nepatří k oblíbeným návštěvníkům. Petúnie jsou nenáročné a při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Dají se zasadit do země, truhlíků i květináčů, což z nich dělá nesmírně všestrannou a dekorativní ozdobu.

Levandule, radost pohledět i přičichnout

Levandule

I tahle krásně vonící „fešanda“ dává komárům, můrám, mouchám a molům jednoznačný signál, že ve vaší blízkosti jim pšenka nepokvete. Ze své domoviny je levandule zvyklá na mírnou zálivku, jinak nemá žádné speciální nároky. Purpurové květy dokonale oživí venkovní prostory a vám nehrozí, že budete celý večer odhánět pisklavé či bzučící tvory.

Rozmarýn, nejen do jídla

Tento poklad přírody voní po pryskyřici tak intenzivně, že ho komáři doslova nemohou vystát. Rozmarýn je celkově parádním repelentem, a pokud jeho síly chcete využít i mimo domov – třeba při pikniku, nebo kempování, vyrobte si z něj vlastní odpuzovač havěti. Hrst bylinky zalijte litrem vroucí vody a nechte půl hodiny louhovat. Poté přidejte lžíci vinného octa, přelijte do lahvičky s rozprašovačem a zvesela aplikujte. Na kůži i oblečení!

Bazalka, silák, co se nezdá

Bazalka

Bez bazalky se neobejde žádná italská kuchyně, a když vám povíme, že její výrazná vůně dává stopku mouchám i komárům, neobejde se bez ní ani vaše domácnost. Kam s ní, aby se jí dařilo? Kamkoliv, kde dostane potřebnou dávku slunce, a to alespoň sedm hodin denně.

Pokud vás nějaký hmyz „pokouše“ mimo její dosah, ošetření ve formě rozmačkaného lístku je ta nejlepší první pomoc.

Další info: 7 Plants that Repel Bugs and Mosquitos; 12 mosquito repellent plants

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock