Který ze svých mnoha filmů má Anna Geislerová nejraději?

Anna Geislerová patří již mnoho let k našim nejobsazovanějším, nejoblíbenějším a zároveň nejuznávanějším herečkám. Její filmová kariéra se začala psát již v roce 1990, když se jako neznámá čtrnáctiletá dívka objevila v komedii Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola. Od té doby se objevila v desítkách výrazných a nezapomenutelných rolí. Ke které z nich má i po letech výjimečný vztah?

Želary jsou jen jedny

Jak se slavná herečka přiznala svým fanouškům na Instagramu, obvykle se snaží být nesentimentální, když ale vidí jeden svůj film, nedaří se jí to, neboť tento snímek má v jejím srdci výjimečné místo. Oním filmem jsou Želary. Film natočil podle knižní předlohy spisovatelky Květy Legátové v roce 2003 Ondřej Trojan.

Anna Geislerová ve snímku, který se odehrává v době okupace a druhé světové války ztvárnila roli lékařky Elišky, která je členkou odboje, a musí se tak ukrýt v zapomenuté horské vesnici jménem Želary a začít zde nová život jako Hanule. Filmovým partnerem Anny Geislerové byl maďarský herec György Cserhalmi, který ztvárnil jejího manžela Jozu.

Před několika dny herečka na svém instagramovém profilu publikovala několik fotografií z natáčení, které doplnila tímto komentářem: „Já jsem poměrně nesentimentální… respektive snažím se být, ale když vidím Želary, tak prostě jihnu. Ondra, Asen, kamera a já… a samozřejmě všichni další, ale tuhle fotku mám ráda. A Joza…“.

Snímek letos oslaví už dvacetileté výročí

O tom, že herečka není zdaleka jediná, kdo má pro film slabost, svědčily i četné komentáře od jejích obdivovatelů i dalších známých tváří. Modelka Tereza Maxová označila Želary za perlu českého filmu a snímek obdivuje i herečka Veronika Khek Kubařová nebo zpěvačka Bára Basiková. Za roli v Želarech získala Anna Geislerová svého druhého Českého lva, a film byl dokonce tak úspěšný, že byl nominován i na Oscara.

Jak jsme již uvedli výše, za snímkem stojí Ondřej Trojan, který byl již u hereččina debutu. Mimochodem za řadu rolí, se kterými máme Annu Geislerovou spojenu nejvíce, vděčíme právě jemu. Kromě filmů Pějme píseň dohola a Želary režíroval také snímek Občanský průkaz a jako producent stál například za filmy Kráska v nesnázích nebo Medvídek.

Dalšími významnými režiséry byli pro Annu Geislerovou rovněž Jan Hřebejk a Bohdan Sláma. Jan Hřebejk kromě dvou naposledy jmenovaných filmů režíroval také snímky Nevinnost, Líbánky nebo filmovou trilogii s názvem Zahradnictví. Bohdal Sláma stojí za takovými filmovými skvosty jako Štěstí nebo Čtyři slunce.

Zdroj: Instagram/geislerka

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu