Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Ochlaďte se i bez klimatizace a uspořte

Pravidelně větrat i za letního parna a nepřehřívat přitom interiér? A navíc ještě ušetřit pár kaček na provozu klimatizace? Díky rekuperaci můžete velmi účinně zpětně získávat nejen teplo, ale i chlad!

„Princip toho, jak komfortní větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q funguje, lze poměrně snadno vysvětlit na příkladu, kdy je venku 35 °C, zatímco interiér máme nachlazený na 20 °C. Otevřením okna si dovnitř sice pustíme čerstvý vzduch, ten ale bude o 15 °C teplejší. Díky řízenému větrání s rekuperací tepla a chladu však lze vyměnit vydýchaný vnitřní vzduch tím venkovním, a přitom odpadním chladnějším vzduchem snížit teplotu toho přiváděného. Ve výsledku tak do domácnosti nepustíme 35°C vzduch, ale například 22°C,“ popisuje Ing. Roman Šubrt, obchodně technický zástupce Zehnder, výrobce systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a designových radiátorů, a dodává: „V takovém případě nám stačí, aby klimatizační soustava dochladila pouze o 2 °C, nikoliv o 15 °C. Výsledná úspora se pak rovná množství energie, jenž není potřeba vynaložit na snížení teploty v interiéru.“ I během horkých letních dní si tak doma můžete dopřát příjemně chladný a přitom čerstvý vzduch!

Úsporu za klimatizaci podpoří i venkovní stínění
Jak ale v letním parnu zajistit, aby vám čerstvý ochlazený vzduch doma vydržel co nejdéle? Vsaďte na venkovní stínění, které účinně brání přehřívání interiéru a rovněž tím pomáhá šetřit za provoz klimatizace. Teplé sluneční paprsky totiž zachytí ještě před oknem a do interiéru je vůbec nepustí. „Pokud je stínění zatažené, bude v místnostech orientovaných ke slunci teplota o pět až sedm stupňů Celsia menší než tam, kde venkovní stínění chybí. Klimatizace díky tomu spotřebuje podstatně méně energie. Při dlouhodobém používání venkovního stínění pak lze snížit náklady na chlazení domu o 50 až 70 procent,“ uvádí Ing. Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů společnosti VEKRA, největšího českého výrobce oken. Nákup venkovního stínění je navíc jen jednorázová investice, zatímco klimatizace spotřebovává energii každé léto. Je ovšem třeba počítat s tím, že konkrétní úspora energie se bude lišit dům od domu. Má na ni totiž vliv mnoho faktorů, například velikost místností, zdroj energie pro klimatizaci, počasí a lokalita, kde stavba stojí a podobně. Ať už ale máte dům jakýkoliv, venkovní stínění a rekuperace v něm pomohou udržet příjemnou teplotu i v horkém létě, aniž byste si museli dělat vrásky nad vysokým účtem za energie.

Zdroj a foto: www.zehnder.cz, www.vekra.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *