Home » Bydlení

Na co si dát pozor při výběru robotického vysavače a podle čeho vybírat model ideální pro Vaši domácnost?

22.05.2023
Přestože se pořizovací ceny robotických vysavačů pohybují ve velmi širokém rozpětí a nemusí být nákladné tak, jako tomu bylo před několika lety, investování do nového zařízení je stále větší výdaj, proto je potřeba robotický vysavač vybrat pečlivě a zvážit některé faktory, které kombinaci konkrétního modelu s Vaší domácností zásadně ovlivní. Na co bychom si měli dát pozor a co je třeba při výběru zohlednit si řekneme v dnešním článku.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Typ podlahy u Vás doma
Konkrétní modely robotických vysavačů se mohou dost lišit v jejich schopnostech čištění různých typů podlahových krytin. Některé vysavače jsou vhodnější pro dřevěné podlahy, některé zase mnohem precizněji vysají koberce. Toto je proto základní faktor, který musíme při výběru nového pomocníka zohlednit a ujistit se, že je vybraný model vhodný právě pro naši domácnost, aby byl úklid co nejefektivnější.

Výkon a kapacita baterie
Celkový výkon a výdrž baterie jsou dalšími důležitými faktory pro požadovanou efektivitu konečného úklidu. Větší výkon nám zajistí lepší čištění zejména v rámci úklidu koberců. Přestože je většina modelů vybavena funkcí automatického návratu do nabíjecí stanice při nízké kapacitě baterie, úklid by měl být systematický a nepřerušovaný, proto je výdrž baterie a doba provozu zařízení bez dalšího nabití důležitá.

Velikost nabíjecí stanice a design
Celková velikost zařízení a provedení nabíjecí stanice včetně samotného designu robotického vysavače mohou ovlivňovat schopnost zařízení dostat se pod nábytek, stísněných prostor i do rohů místnosti. Velikost pevně umístěné dobíjecí stanice může být při výběru také rozhodnující.

Filtrace a prachová nádoba
Zejména pro alergiky a osoby se zvýšenou citlivostí na prach je filtrace dalším důležitým faktorem. Pokud je pro Vás tento bod prioritní, ujistěte se, zda je robotický vysavač vybaven kvalitním filtračním systémem zadržujícím prach a alergeny. Pokud jste majiteli domácích mazlíčků s línající srstí, myslete na to, že by měl být zásobník na prach dostatečně objemný a snadno udržovatelný.

Funkce navigace
Pokud Váš interiér není zrovna minimalistický nebo máte děti, které ponechávají překážky všude možně, nešetřete na navigačních schopnostech vysavače, které předejdou případným kolizím a zaseknutí zařízení v překážkách. Pokročilejší modely disponují různými senzory umožňujícími plánování nejideálnější cesty čištění a vyhýbání se překážkám.

Hlučnost
Hlučnost provozu robotického vysavače je posledním důležitým faktorem, především v případě, kdy plánujete používat zařízení v nočních hodinách nebo ve chvílích, kdy nechcete rušit ostatní členy rodiny obývající domácnost zatímco Váš pomocník pracuje.

Další rozhodující faktory se odvíjí od individuálních potřeb uživatele. O dalších funkcích dostupných na trhu s robotickými vysavači se dozvíte v tomto článku.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

7 tipů na zdobení velikonočních vajíček

Blíží se Velikonoce a s nimi tradice zdobení vajec. Pokud chcete vytvořit unikátní a originální velikonoční vajíčka, zkuste tyto kreativní tipy a trik ...

Jak se starat o matraci aneb údržba matrací pro delší životnost

Pečování o matraci je klíčové pro zajištění dlouhé životnosti a optimálního spánku. Správná údržba a čistota matrace mohou výrazně ovlivnit váš spánek ...

Jaká je optimální vlhkost vzduchu v bytě?

Správná vlhkost vzduchu v domácnosti je klíčovým faktorem pro pohodlí, zdraví a zachování kvality vzduchu. Příliš suchý nebo příliš vlhký vzduch může ...

Doporučujeme

Publikovat článek